Domača pisarna

Danes, ko je na voljo mnogo različnih elektronskih naprav za komuniciranje s svetom, se vedno bolj uveljavlja delo doma. Takšen način dela ima predvsem eno prednost: delamo lahko ob različnih urah, ki ustrezajo našemu načinu življenja, imamo čas za družino, kadar nas ta potrebuje in ne porabljamo časa za prihod in odhod z dela.

Domača pisarna naj bo prilagojena potrebam našega dela. Pomembno je, da nam prostor omogoča udobno delo brez nepotrebnih motečih dejavnikov, saj bomo v domači pisarni preživeli velik del dneva – načeloma 8 ur na dan.

Najbolj pomembno je, da v pisarni onemogočimo vse moteče dejavnike iz domačega okolja. Idealno je, da jo uredimo v prostoru, ki je izven naše hiše ali pa ima vsaj lasten vhod. Če takšnega prostora nimamo, posežemo po drugih ukrepih, ki nam bodo zagotovili mirno delovno okolje. Na vrata namestimo ključavnice, stene dodatno zvočno izoliramo in poskrbimo za lastno telefonsko linijo.

Domača pisarna mora spodbujati k delu in k učinkovitosti. S tem ne bomo le očarali poslovnih partnerjev, temveč bomo ustvarili okolje, ki bo pomagalo, da se bomo odklopili od domačega življenja. Pohištvo naj bo izbrano tako, da ustreza izključno potrebam dela, obenem pa ga ne bo mogoče uporabljati v druge namene. Pisarna naj ima lastno stranišče.

Uporabljena barvna shema naj bo sestavljena iz nevtralnih barv, ki odražajo resnost prostora. Morebitne moteče vzorce uporabljamo zelo pazljivo, raje pa se jim izognemo. Tla naj bodo trpežna, saj se bomo veliko premikali (npr. s stolom na kolesih), po njih pa bodo gostje hodili v čevljih. Držimo se pravila, da v prostoru uporabljamo čiste linije.

Svetlobi posvetimo posebno pozornost. Prostor mora biti dobro osvetljen. Prevladuje naj naravna svetloba. Pri razmeščanju pohištva pazimo, da nas odsevi svetlobe ne bodo motili med delom (npr. odsev na računalniškem zaslonu). Delovno mizo namestimo neposredno ob okno, da najbolj racionalno izkoristimo dnevno svetlobo. Celoten prostor dobro osvetlimo tudi z umetno svetlobo, pri čemer poskrbimo, da je dovolj svetlobe predvsem na delovni mizi in drugje, kjer opravljamo delo, ne pozabimo pa tudi na police in omare, kjer hranimo različne dokumente.

Domačo pisarno opremimo s pisarniškim pohištvom. Pohištvo, ki ga sicer uporabljamo za opremo stanovanja ali hiše, prinese v pisarno domačnost, vendar ne zagotavljajo dovolj udobja in učinkovitosti za normalno delo. Stol, ki ga bomo uporabljali največ časa, naj bo ergonomsko oblikovan, udoben, praktičen in trpežen. Različne trgovske hiše pogosto ponujajo poceni pisarniške stole, ki pa niso dovolj trpežni, obenem pa ne omogočajo dovolj nastavitev. Bolje je odšteti nekaj denarja več za kakovopsten stol. Vložek se bo poplačal z dolgoletnim zadovoljstvom.

Nered v pisarni nas ne bo spodbujal k delu. Z ustreznim številom omar, polic in drugih odlagalnih mest bomo dosegli, da bomo imeli vse pomembne dokumente na dosegu roke in ne bomo imeli težav z iskanjem. Vsa mesta za shranjevanje morajo biti praktično oblikovana in pregledna.

Tudi če ne delamo doma, pa potrebujemo prostor, kjer bomo urejali stvari, ki se tičejo našega doma in življenja. Ne potrebujemo sicer cele pisarne, vendar pa bo pisarniški kotiček omogočal, da bomo imeli vse pomembne dokumente na enem mestu in da bomo lahko opravljali administrativna dela v miru. Da bomo to lahko uresničili, potrebujemo pisalno mizo in morda kakšno polico ali manjšo omaro za shranjevanje dokumentov. Oboje lahko namestimo v kot, pod stopnice, na podest ali kako drugo manj pomembno mesto. Praktično je, če imamo v pisarniškem kotičku tudi telefon ali pa vsaj mesto za prenosni telefon. Razmislimo tudi, ali potrebujemo mesto za računalnik. Takšen prostor lahko tudi ustrezno zamaskiramo, da ne moti siceršnji videz prostora: pohištvo izberemo tako, da se vključuje s siceršnjo shemo prostora, lahko namestimo zaveso, s katero vse skupaj zakrijemo ipd.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog