Vodič

Utility - gospodinjski prostor


 

V nobenem domu se ne moremo izogniti gospodinjskim obveznostim, vsekakor pa je dobro, če imamo za to poseben prostor. Pralni in sušilni stroj, kupi umazanega in opranega perila, likalna deska z likalnikom, sesalnik in čistila, pa tudi šivalni stroj za najrazličnejša popravila, spadajo v tako imenovano gospodinjsko sobo, ki ji s tujko pravimo tudi »utility«.
 

Kje naj se nahaja »utility«?

Ker je za pranje potrebna voda, je najbolj enostavno »utility« načrtovati poleg kopalnice oziroma kuhinje, ali pa nadstropje nad oziroma pod njima, saj je tako najmanj dela z napeljavo vode in odtoki. Soba se lahko nahaja tudi v kleti, vendar bo delo v njej precej bolj prijetno, če bo v pritličju ali nadstropju in bo tako poskrbljeno z naravno osvetlitev skozi okno.

Soba za gospodinjstvo mora biti seveda priročna. Če perilo poleti radi obešate na balkonu v nadstropju, naj bo tam tudi »utility«, če ga obešate na terasi ali na vrtu, kamor se pride iz pritličja, naj bo tam tudi »utility«.
V kolikor boste imeli gospodinjsko sobo nadstropje pod glavno kopalnico, vam priporočamo, da ju povežete s kanalom oziroma cevjo, po kateri boste umazano perilo lahko enostavno odvrgli iz zgornjega v spodnje nadstropje in ga ne bo potrebno prenašati po stopnicah. Če sta kopalnica in gospodinjska soba v istem nadstropju, lahko za »prenos« iz ene v drugo sobo ravno tako poskrbite z luknjo skozi steno, na katero namestite loputo.
 

Kako opremiti gospodinjsko sobo?

Gospodinjska soba je običajno majhna. V njej je treba poskrbeti za zadostno število polic in omar, v katerih hranimo pralna in čistilna sredstva ter vse ostale potrebščine. Najbolje je, da je čim več pripomočkov v omarah, tudi likalna deska. Omarice in police, na katerih boste hranili drobnarije za šivanje, so lahko zaprte z vratci, ali pa na police namestite košarice. Polic naj bo dovolj, da so nekatere tudi prazne – nanje boste dali oprano, zloženo in zlikano perilo. Poleg police boste za perilo potrebovali tudi stojalo ali omaro, kamor je možno obesiti oblačila na obešalnikih.

Poleg tega boste potrebovali še koš za odpadke in koš za perilo – lahko imate tudi več ločenih, na primer za belo, temno in pisano perilo.

Pralni in sušilni stroj lahko ob pomanjkanju prostora postavite enega na drugega.

Posebno pozornost posvetite omari s čistili. Mnoga med njimi so strupena, zato je najbolje, da so spravljena visoko ali v zaklenjeni omari – izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.
 

Priprava gospodinjske sobe

Poleg tega, da naj ima »utility« (v kolikor je mogoče) okno, in da je potrebno poskrbeti za ustrezen vodovod ter kanalizacijo, poskrbite tudi za zračenje. Pri sušenju perila se zrak v sobi precej segreje, zato bo prišel prav ventilator, pa tudi sicer bo potreben »izpuh« za sušilni stroj (če nimate kondenzacijskega).

Umivalnik za ročno pranje perila oziroma umivalnik, kamor boste odlili umazano vodo iz vedra po pomivanju, naj bo velik in globok. Poskrbite, da ima enostaven dostop do sifona, saj bo tega potrebno pogosto čistiti. Najbolje je sicer, da v odtok umivalnika namestite mrežico, in tako preprečite, da bi šli večji delci umazanije v odtok.

Tla naj bodo odporna na vlago in enostavna za čiščenje – najboljša je keramika.

Stene naj bodo svetle in ravno tako odporne za vlago – če jih boste obložili s suhomontažnimi ploščami, naj bodo enake, kot so za kopalnico, sicer pa jih tako kot tla obložite s keramičnimi ploščicami. Stene si sicer »okrasite« po svoje – delo bo veliko bolj prijetno, če bo na njih kakšna prijetna slika, prav tako pa pride v gospodinjski sobi vedno prav tudi radio ali celo televizija, ki naredita likanje precej bolj prijetno.

Zlasti v primeru, da "utility" nima okna, poskrbite za dobro dodatno osvetljavo. Luči naj dajejo prijetno svetlobo - "neonke" vam bodo hitro utrudile oči.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog