Vodič

Zložljive lestve in stopnice za dostop do podstrešja

Nekateri imamo podstrešje urejeno kot funkcionalen dnevni prostor v katerem se zabavamo, učimo ali spimo in ga uporabljamo vsakodnevno, spet drugi pa teh nekaj kvadratnih metrov raje porabijo za shranjevanje starih oblačil, zimske opreme in drugih predmetov, za katere ne najdejo prostora nikjer drugje v hiši. Glede na to, kako pogosto uporabljamo podstrešje in v kakšen namen ga uporabljamo, se odločimo tudi s kakšnimi stopnicami ali lestvijo bomo dostopali do njega, če na podstrešje ne vodijo zidane stopnice.

Za dostop do podstrešja lahko uporabimo več različnih vrst lestev in stopnic. Izbiramo lahko med klasičnimi stopnicami, zložljivimi lestvami, majhnimi stopnicami, ki se skrijejo v strop in drugimi, zato moramo razmisliti, kakšne stopnice ali lestev bi bile najbolj primerne za dostop.

Večina ljudi za dostop do podstrešja uporablja klasične stopnice. Tak način dostopa je primeren, če so v hiši starejši ljudje, vendar stopnice navadno zavzamejo veliko prostora. Če nam tega primanjkuje, se odločimo za bolj optimalno rešitev, to so t.i. zložljive lestve ali stopnice.

Njihova največja prednost je, da zložene praktično ne zavzamejo prostora. Vendar pa se za to opcijo odločimo vseeno raje v primeru, da na podstrešje ne hodimo zelo pogosto, saj je naklon lestve precej velik, to pa lahko dela težave starejšim ljudem, nevarno pa je lahko tudi pri otrocih. Naklon klasičnih stopnic je okoli 40 do 45 stopinj, pri večini zložljivih lestev pa je naklon kar okoli 65 stopinj. Zložljive podstrešne stopnice, ki jih skrijemo v strop pa so nekje vmes, saj imajo naklon okoli 55 stopinj.

Ko stopnice ali lestev naročamo, ponudnik navadno pride k nam domov, izmeri višino do stropa ter širino in dolžino odprtine. Preden se odločimo za nakup, se pozanimamo, kakšna je maksimalna teža, ki lahko obremeni stopnice.

Stopnice zložljive ali klasične so torej bolj varne in udobne, vendar pa zavzamejo tudi veliko več prostora. Če le-tega nimamo, pa podstrešje vseeno uporabljamo relativno pogosto, se odločimo za stopnice, ki se zložijo v strop. Če pa se bomo odločili za lestev, pa je zelo pomembno, da je iz močnih materialov, kot je aluminij, saj tako po več letih uporabe ne bo prišlo do obrabe in morebitnih nesreč.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog