Vodič

Nega lesenega pohištva

Leseno pohištvo najdemo skoraj v vsakem domu saj je lepo in praktično, poleg tega pa les v dom vlije pridih domačnosti in naravnosti. Čeprav je za les je potrebno skrbeti, nam bo z malo previdnosti in nege leseno pohištvo služilo celo življenje oziroma še dlje.

  • Ob nakupu preberemo in upoštevamo nasvete proizvajalca pohištva, ki najbolje ve za kakšno vrsto lesa gre in kako ga je potrebno negovati, da bo krasil naš dom čim dlje.
  • Pazimo, da lesenega pohištva ne postavimo ob radiator in poskrbimo, da ni izpostavljeno neposrednim sončnim žarkom. Tako bomo preprečili bledenje barv.
  • Prostor, v katerem imamo pohištvo, ne sme biti prevlažen ali presuh, saj se les, podobno kot naša koža, razteza in širi, to pa lahko povzroči razpoke v laku, ki se sčasoma razširijo.
  • Čistimo ga z nežnimi čistili in vodo. Z vlažno krpo obrišemo prah, pred čiščenjem pa na delčku lesa, ki ni viden očem, preverimo, če je čistilo preveč agresivno in škoduje lesu ali laku.
  • Če je madež zasušen, ga poskusimo odstraniti z lepenko. Za odstranitev takih madežev je primerno tudi prevreto laneno olje, ki ga vtremo v madež.
  • Za čiščenje pohištva lahko uporabimo tudi sestavine iz domače kuhinje. Mešanica olivnega olja in limoninega soka (v manjši količini) bo pohištvo očistila in zaščitila.
  • Manjše praske lahko zakrijemo oz. pobarvamo s preparatom za zakrivanje prask ali pasto za čiščenje čevljev v barvi pohištva. Poškodbe na temnem pohištvu lahko zakrijemo tako, da z brazilskim oreščkom drgnemo v smeri praske. Če je škoda večja, popravilo raje prepustimo profesionalcem.
  • Če imamo leseno jedilno mizo, pod kozarce in vročo posodo postavimo podstavke. Če se na leseni površini pojavijo mastni madeži, ki jih je zelo težko odstraniti, površino pobrusimo in na novo polakiramo.
  • Med pometanjem lesenih tal in čiščenjem lesene mize predmete, ki so na lesenih površinah dvignemo in ne vlečemo po površini, saj jo to utegne poškodovati.

Pohištvo imamo doma zato, da služi svojemu namenu, zato so razne poškodbe in praske skoraj neizogibne, še posebej, če imamo otroke. Pomembno je, da ob takih primerih čim prej ukrepamo in tako preprečimo še večjo škodo. Če bomo te nasvete upoštevali, bo leseno pohištvo še dolgo časa krasilo naš dom.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog