Zimski vrt

Dnevna soba v obliki zimskega vrta je nekaj posebnega. Del sten in stropa je steklenega, kar naredi prostor zelo svetel. Predvsem v zimskem času nam takšen prostor nadomešča izgubljeni čas, ko se ne moremo gibati na prostem toliko, kot bi želeli. Zaradi obilja svetlobe deluje sveže v vsakem letnem času, rastline, ki najdejo tu odlično mesto za življenje, pa dajo še dodaten pečat svežine in življenja. Z veliko količino rastlin lahko poustvarimo tropsko okolje in v sicer zmerno podnebje, vnesemo nekaj eksotike. Zimski vrt je lahko samostojni prostor ali pa podaljšek že obstoječega.

Zimski vrt da bivanju povsem novo dimenzijo. Omogoča nam, da uživamo v vrtu preko celega leta. Z njim pridobijo vse starostne skupine: otroci dobijo idealno mesto za igro, ki je v poletnih mesecih neposredno povezano z vrtom, starejši ljudje dobijo prijetno mesto za počitek, ostali pa prostor za kakovostno preživljanje prostega časa.

Sodobni materiali omogočajo enostavno izgradnjo zimskega vrta. Montažni sistem gradnje omogoča veliko različnih oblik, čeprav prevladujeta oblika kvadra ali polovice valja. V preteklosti so bile pogosto težave z izolacijo, kar je bilo še posebej moteče v zimskih mesecih. Danes se uporabljajo kakaovostna »termo« stekla v več plasteh, ki nudijo dobro zaščito pred pretirano izgubo toplote. V poletnih mesecih preprečujemo pretirano segrevanje z uporabo senčnic na zunanji strani.

Pri načrtovanju zimskega vrta moramo razrešiti nekaj vprašanj, ki imajo velik pomen.

Kot prvo se vprašamo, koliko denarnih sredstev smo pripravljeni nameniti za izgradnjo. Zimski vrt je večinoma prostor, ki sega izven osnovne zasnove hiše. To ima svojo ceno, saj je treba izdelati primerno podlago. Izbira stekla oz. steklenih elementov je verjetno najbolj bistvenega pomena. Predstavlja pa tudi največji finančni zalogaj. Ponudba na trgu je velika, večinoma pa drži, da dražji elementi nudijo večjo toplotno izolacijo. Vsekakor je bolje, da odštejemo nekaj več denarja pri izgradnji, kot pa da kasneje izgubljamo toploto skozi slabo izolacijo in porabimo več denarja za ogrevanje. V skrajnih primerih se nam lahko zgodi, da v mrzlih zimskih dnevih ne bomo uspeli prostora segreti na ustrezno temperaturo.

Pomemben je zunanji videz zimskega vrta. Uporabimo lahko enake arhitekturne elemente, kot jih ima stavba ali pa oblikujemo nekaj čisto novega. Kot okvir se najpogosteje uporabljajo aluminijasti profili, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Kot alternativo lahko uporabimo les, vendar moramo računati z rednim vzdrževanjem – barvanje, obnova zaščite. Les nam omogoča, da enostavno oblikujemo različne vzorce, saj ne zahteva ravnih linij. Z njim je mogoče posnemati različne sloge in napraviti različne oblike, ki popestrijo arhitekturo. V preteklosti so bili zimski vrtovi in tudi rastlinjaki izključno iz lesa in stekla.

Pomembno vprašanje, čeprav na odgovor veliko ne moremo vplivati razen v primeru, da šele načrtujemo hišo, je, na katero stran bomo zimski vrt postavili. Na južni strani bo zimski vrt prejemal veliko svetlobe, a v vročih poletnih mesecih lahko nastopijo težave s previsoko temperaturo. Zato moramo načrtovati tudi primerno zračenje in zagotoviti senco (npr. rolete), ki jo bomo uporabili po potrebi. Na severni strani je ravno nasprotno. Ker je neposredne sončne svetlobe malo ali skoraj nič, moramo zagotoviti ustrezno ogrevanje. Vzhodna in zahodna stran imata neposredno sončno svetlobo v časovno nasprotnih delih dneva. Tudi tu lahko prihaja do težav s pregrevanjem, vendar večinoma za krajši čas in ne tako izrazito.

Zimskemu vrtu moramo določiti namen uporabe. Zimski vrt je namreč mogoče uporabljati v različne namene. V osnovi gre za zelo svetel prostor, ki ga lahko uporabimo kot dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico, delovno sobo ipd. Zaradi veliko svetlobe ga lahko primarno uporabljamo tudi za gojenje rastlin.

Pred izgradnjo se moramo odločiti, v kakšni obliki bomo zimski vrt večinoma uporabljali. Določimo ali bo to notranji prostor, ki ga poleti lahko povežemo s teraso, ali del zunanjega prostora, ki ga lahko povežemo z notranjimi prostori. Od izbire je odvisno, kje bo večja odprtina oz. vrata. Če bo sestavni del notranjih prostorov, potem napravimo prehod v notranji del večji. V primeru, da ga želimo bolj povezati s teraso naj bodo vrata z izhodom na teraso velika, oz. naj se odpre večji del zunanje stene. Možnost je tudi, da zimski vrt predstavlja neposredni prehod med vrtom oz. teraso in notranjostjo prebivališča, neke vrste predor. V tem primeru mora biti prehod na obeh straneh enako velik.

Neodvisno od oblike uporabe, zimski vrt vedno predstavlja neke vrste povezavo med notranjostjo in zunanjostjo. Temu primerno moramo prostor opremiti. Tla naj bodo iz glinenih plošč, kamnitih plošč ali lesa. Ne uporabljamo težkega masivnega pohištva, temveč lahkotno, a kakovostno vrtno pohištvo, ki ga popestrimo z dekoracijo, ki je značilna za notranje prostore (npr. blazine, pregrinjala,…). Zelo primerno je pohištvo iz ratana, ki bo v tem svetlem prostoru zaživelo v vsej svoji lepoti. Uporabimo razne dodatke, ki jih sicer uporabljamo v vrtu – vaze, glinene posode, rože,… Če se odločimo za zavese, izberimo takšne, ki imajo redko gostoto tkanja in enostavne vzorce.

Osvetlitev zimskega vrta je enostavna. Paziti moramo predvsem na razporeditev svetil. Uporabljamo stenska in stropna svetila. Okoli zimskega vrta poskrbimo tudi za ustrezno osvetlitev vrta, ki bo ponoči predstavljala čarobno ozadje. Za čarobno vzdušje bodo poskrbela tudi svetila nameščena za posameznimi rastlinami.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog