Dnevne sobe

Dnevna soba je osrednji prostor v hiši ali stanovanju. Je prostor, namenjen različnim skupinskim ali posameznim dejavnostim družinskih članov. V njej največkrat sprejmemo goste, kar ji daje značaj sprejemnice. Družinski člani se lahko v njej posvečajo svojim konjičkom, ali pa opravljajo različna dela. Največkrat jo bomo uporabljali ob večerih, ko se družina zbere ob priljubljenem televizijskem programu. Zaradi širokega spektra uporabnosti mora biti dnevna soba urejena tako, da ustreza vsem našim željam in potrebam.

Ker dnevna soba ustreza toliko namenom, mora biti skrbno načrtovana. Dobro načrtovana dnevna soba ustreza vsem našim dejavnostim hkrati pa je vizualno všečna. Prvi korak pri načrtovanju je, da ugotovimo, čemu vse bo soba namenjena. Ali bo namenjena počitku, mirnemu branju, zabavi, občasnim večerjam in kosilom, delu, konjičkom, kvartopirskim večerom ali morda vsemu naštetemu. Vsaka od naštetih dejavnosti zahteva svojo osvetlitev, svojo opremo in svoje pohištvo. Bistvo pri načrtovanju je, da vse zahtevano pohištvo primerno umestimo v prostor.

Pri razporejanju pohištva in druge opreme je pomembno, da oblikujemo neko točko, ki takoj pritegne pogled. Imenovali jo bomo osrednja točka. Če ima soba kamin ali keramično peč, je to lahko odlična osrednja točka. Če tega ni, jo bomo morali sami izbrati. To je lahko privlačen kos pohištva, zbirka slik ali fotografij, okno s privlačnim razgledom ali stara preproga. V večjih sobah lahko ustvarimo več takšnih točk. Vsaka točka lahko predstavlja lastno skupino, ki je namenjena določeni dejavnosti. V sodobnih dnevnih sobah ima pomembno vlogo televizijski sprejemnik, ki se mu mora prilagajati razporeditev drugih kosov pohištva.

Pred izbiro potrebnega pohištva, se odločimo za slog, v katerem bomo opremili dnevno sobo. Če je arhitektura zgradbe ali sobe določenega sloga, potem je najboljše pohištvo in oprema v odgovarjajočem slogu. Drugače je pri modernih zgradbah. Pri njih smo povsem svobodni z izbiro. Z nekaj dodanimi arhitekturnimi elementi lahko sobo opremimo v kateremkoli zgodovinskem slogu, lahko se držimo modernega sloga ali pa skušamo vpeljati slog iz katere izmed oddaljenih dežel. Idejo lahko dobimo ob kakšnem predmetu, ki ga imamo v lasti in bi ga radi namestili v dnevno sobo (npr. vrč, preproga). Načrtujemo lahko tako, da sobo spreminjamo v skladu z letnimi časi, kar je bilo zelo popularno predvsem v Angliji v viktorijanskih časih. Kljub starosti je ideja še vedno privlačna, saj se nam soba ves čas spreminja in deluje sveže. Ker menjava pohištva ne pride v poštev, se posvetimo manjšim detajlom. Tako z letnimi časi menjamo zavese, prevleke na sedežni garnituri, blazine in druge manjše okrasne elemente. Vsakemu letnemu času naj bodo prilagojeni vzorci in barve. Spreminjamo postavitev pohištva tako, da se spreminja osrednja točka. Pozimi je lahko to kamin, poleti pa okno s pogledom na vrt. Okna na splošno predstavljajo lepo priložnost za oblikovanje, ker lahko s pravilnimi dodatki optično skrijemo določene njihove pomanjkljivosti.

Najboljši začetek pri načrtovanju prostora so tla. Pogosto predstavljajo tudi znaten strošek, zato moramo zelo tehtno izbrati vrsto tal, ker je kasnejše spreminjanje zahtevno in povezano z velikimi stroški. Ali se odločimo za lesena tla ali za kateri drugi material (laminat, tapison, keramične ploščice, kamnite plošče) je stvar osebne odločitve, vendar so najlepša tla iz naravnega lesa. Prostoru dajejo občutek topline in domačnosti. Najboljša izbira je parket, ker omogoča izdelavo različnih vzorcev – tako oblikovno kot tudi barvno. Za ljubitelje vzorcev pravega lesa je primeren ladijski pod. Tla lahko popestrimo s primerno preprogo. Preproge so različnih vrst in cen. Najdražje in po mnenju nekaterih tudi najlepše so prave ročno izvezene perzijske preproge, ki pa zaradi svoje dragocenosti pogosto sodijo kot okras na steno. Vendar je njihova cena takšna, da si je marsikdo ne more privoščiti. Na voljo so tudi industrijsko izvezene različnih vzorcev in barv. Iz stališča uporabnosti so najboljše tiste, ki so izdelane iz 80 % volne in 20 % umetnih vlaken. Ker je izbira preproge zelo zahtevna, se s trgovcem dogovorimo, da lahko preprogo vrnemo, če ne bo ustrezala našemu prostoru.

Zofa ali dve zofi so lahko središče sedežne garniture. Klasična sedežna garnitura je sestavljena iz treh kosov. Da pa je soba bolj neformalna, lahko zofo kombiniramo z različnimi kosi sorodnega pohištva: dva gugalnika, naslonjač in stol brez naslonjala ipd. Če nam dnevna soba služi tudi kot sprejemnica za goste, potem moramo pri razmestitvi pohištva upoštevati, da bomo morali občasno namestiti dodatne stole. To pomeni, da moramo pustiti dovolj praznega prostora. Kot primerne stole za goste lahko uporabimo zložljive stolčke, ali stole na koleščkih brez naslonjal, ki jih lahko zapeljemo pod mizo. Če imamo za goste večje stole, jih lahko namestimo ob steni.

V dnevni sobi imajo veliko vlogo, poleg sedežne garniture, tudi omare, v katere shranjujemo različne stvari. Ves trud, ki ga vložimo v oblikovanje sobe, gre v nič, če nimamo dovolj prostora, da lahko pospravimo knjige, revije, kozarce ipd. na ustrezno mesto. Omare in police naj bodo v enakem slogu, kot je ostalo pohištvo v sobi. Če smo spretni pri obdelavi lesa, se lahko sami lotimo izdelave primernih omar. Pomembno je, da število in postavitev omar načrtujemo skupaj z načrtovanjem razporeditve drugega pohištva. Pogosto vidimo dnevne sobe, katerim so bile omare dodane kasneje in se ne vključujejo dobro v celotno podobo.

Verjetno najzahtevnejši del načrtovanja je načrtovanje osvetlitve. Osvetlitev mora ustrezati vsem vrstam uporabe. To zagotoviti je lahko zelo težko. Vsaka dejavnost zahteva svojo osvetlitev, zato mora biti sistem razsvetljave narejen tako, da ga lahko brez težav prilagajamo potrebam. Zato v prostor namestimo različne vrste svetil. Samostoječe, stropne in stenske svetilke bodo našle mesto v vsaki dnevni sobi. Električna napeljava mora biti napravljena tako, da lahko vsako svetilko (ali skupino svetil) upravljamo posebej. Osrednje svetilno telo – pogosto lestenec – naj ima možnost uravnavanja jakosti svetlobe. S tem bomo ublažili močno središčno svetlobo, ki zelo hitro vpliva negativno na vzdušje v prostoru. V dnevni sobi razpostavimo vrednejše ali za nas pomembnejše predmete (slike, kipce, fotografije,…). Da bodo prišli bolje do izraza, jih primerno osvetlimo. Pri tem moramo uporabiti takšna svetila, ki bodo osvetljevala le predmet in ne bodo motila okolice s svojo svetlobo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog