Klasična dnevna soba

Klasična dnevna soba je samostojni prostor v stanovanju, ki je namenjen predvsem zabavi. V nasprotju z ostalimi prostori v stanovanju ali hiši, je to prostor, ki nima nekega racionalno določenega cilja uporabe. Njegov osnovni cilj je, da se stanovalci v njem sprostijo. Zaradi svojega osnovnega namena lahko pri urejanju klasične dnevne sobe pokažemo vse naše sposobnosti urejanja prostora in skozi to izrazimo lastno osebnost. Slednje je vzrok, da veliko ljudi ima in najraje ureja klasično dnevno sobo.

 

Ker je v osnovi namenjena zabavi in sprostitvi mora biti opremljena tako, da je všečna na pogled in da v njej prevladuje pravo sproščeno vzdušje. To se pogosto ne ujema z napravami in stvarmi, ki jih želimo v sobi imeti. Tipičen primer je televizijski sprejemnik, ki sam po sebi ni estetski (v večini primerov) in ga težko vklopimo prostor predvsem, če smo naklonjeni starejšim stilom. Enako težavo lahko predstavljajo tudi radiatorji, neprimerna okna in morebitni arhitekturni elementi stavbe. Vse to lahko z nekaj oblikovalske spretnosti zakrijemo oz. dopolnimo tako, da se vključuje v želeno ureditev.

Stil, ki ga uporabimo v sobi, je največkrat podrejen stilu stavbe. Vendar stavba sama po sebi in ne smeta biti omejujoča. Če bomo sobo na silo oblikovali v nekem stilu, ki sicer ustreza stavbi, ne ustreza pa našim željam in potreba, nam bivanje v njej ne bo nudilo vsega ugodja in zadovoljstva, ki bi ga želeli in pričakovali. Res je, da posamezni stili pridejo najbolje do izraza v stavbi, ki stilu tudi ustreza, vendar to ne pomeni, da se moramo tega držati kot pijanec plota. Z nekaj enostavnimi oblikovalskimi posegi (npr. namestitev zaves) lahko zakrijemo posamezne stilske značilnosti stavbe in prostor oblikujemo v skladu s svojimi željami. Če smo bolj spretni, lahko med seboj prepletamo različne stile. Pri tem pridejo najbolje do izraza močni kontrasti tako pri uporabi materialov kot pri oblikah. Vendar moramo biti zelo previdni, saj lahko hitro napravimo popolno zmedo, ki ne bo dajala prijetnega vtisa. Če nismo dovolj izkušeni, takšno oblikovanje raje prepustimo izšolanemu oblikovalcu prostorov.

Klasična dnevna soba je prostor, kjer stanovalci želijo razstaviti svoje najdragocenejše predmete: slike, dragocene vaze, srebrni jedilni pribor,… Vse to moramo upoštevati pri oblikovanju prostora že od samega začetka. Temu ustrezno bomo izbrali in razmestili pohištvo in ustrezno razsvetljavo. Če imajo stanovalci radi rože, potem moramo misliti tudi nanje.

Preden se lotimo razporejanja pohištva v klasični dnevni sobi, si prostor temeljito ogledamo. Pomembno je, da je pohištvo razporejeno tako, da imamo, ne glede na to kje v prostoru smo, prijeten občutek. Pri vstopu moramo s pogledom zajeti celoten prostor, ki naj nima zakritih delov. Klasična dnevna soba mora imeti dovolj svetlobe tako podnevi, kot tudi v večernih urah, ko uporabljamo umetno svetlobo. V vsako klasično dnevno sobo, ki je samostojen prostor, sodi sedežna garnitura s klubsko mizico, skoraj obvezen je televizijski sprejemnik in tudi radijski sprejemnik s predvajalnikom zgoščenk. Če imamo v družini ljubitelja glasbe in zanj nimamo ustreznega samostojnega prostora, moramo misliti tudi na postavitev zvočnikov ter na akustiko sobe. Slednje je lahko zelo težavno in zaradi tega je bolje, da poslušanju glasbe namenimo samostojno sobo, ki je ustrezno opremljena. V večji sobi sta si lahko nasprotno nameščena kamin in televizijski sprejemnik. Vsak naj predstavlja svoj kotiček. Kar se tiče omar in drugega pohištva se omejimo na najmanjšo možno mero. Preveč pohištva lahko velik prostor naredi majhen. Zato v klasični dnevni sobi (predvsem v primeru manjših sob) razmišljajmo zelo racionalno in namestimo resnično le tisto, kar nujno potrebujemo.

Posebno pozornost posvetimo razporejanju in razmeščanju nam dragocenih stvari. Primerno mesto lahko našo dragocenost napravi še bolj opazno in na prvi pogled neugledni predmeti ob pravilni postavitvi in osvetlitvi zažarijo v svoji polni lepoti.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog