Vodič

Varčevanje z elektriko v gospodinjstvu

Današnjega življenja brez električne energije si več ne znamo predstavljati. Osveščeni uporabniki se zavedamo dragocenosti tega vira energije in pomena njene racionalne rabe na vseh področjih. Poleg okoljske odgovornosti se to odraža predvsem na nižji ceni obračunane kWh te energije in posledično na nižjih mesečnih računih.

Eno izmed področij, ki prispeva k učinkoviti rabi energije, so elektronske naprave, ki so postale nepogrešljive in jih uporabljamo praktično na vsakem koraku (gospodinjski aparati, klimatske naprave, TV sprejemniki, radio, DVD in CD predvajalniki, računalnik, MP3 predvajalnik, telefon, igralne konzole).

Nekaj nasvetov za racionalno rabo energije v gospodinjstvu

V gospodinjstvu je poraba električne energije precejšnja.Dejstvo je, da so stare naprave energetsko zelo potratne. Pri nakupu novih gospodinjskih aparatov bodimo pozorni na energijsko nalepko, iz katere lahko razberemo pomembne informacije o proizvodu (oznaka modela, razred energijske učinkovitosti, podatke o letni rabi itd.). Višji razred (A) pomeni manjšo rabo energije, razred G pa najvišjo. Res je, da so bolj varčni aparati dražji, vendar pa s prihrankom pri računu za elektriko razliko v ceni kmalu poplačamo.

Največji prihranek pa lahko dosežemo z umnim načinom uporabe aparatov. Najbolje bo, da pralni in pomivalni stroj uporabljajmo samo, kadar sta polna. Sicer uporabimo nastavitev za uporabo s polovično obremenitvijo ali ekonomično nastavitev. Ni potrebe, da nastavljamo visoke temperature. Sodobni pralni in pomivalni praški so tako učinkoviti, da omogočajo optimalno pranje posode in oblačil tudi pri tudi pri nižjih temperaturah.

Sušenje perila na naravni način je tako za trajnost oblačil kot glede porabe energije najbolj koristno. Zato uporabljajmo sušilni stroj samo v nujnih primerih.

Smiselno je, da aparate uporabljamo v nočnem času, ko je električna energija cenejša. Nekateri sodobni aparati imajo vgrajeno pametno senzorsko tehnologijo, ki omogoča nastavitev pranja 24 ur v naprej.

Danes si le s težavo predstavljamo življenje brez hladilnika, ki je najbolj široko uporabljen gospodinjski aparat, obenem pa je zaradi neprestanega delovanja glavni porabnik električne energije v gospodinjstvu.

Pri mnogih hladilnih napravah, še posebej, če so starejše izdelave, lahko slabo tesnjenje vrat predstavlja znaten vir izgube energije. Različne funkcije sodobnih hladilnikov kot so samodejno odstranjevanje ledu, zvočno ali svetlobno opozorilo o predolgem odprtju vrat, nam olajšajo delo in pomagajo pri racionalni rabi energije. Ne glede na tehniko pa lahko tudi sami lahko prispevamo k manjši porabi. Če je le mogoče, postavimo hladilnik stran od toplotnih virov, kot so pečica, pomivalni stroj in neposredna sončna svetloba. Pri čiščenju ne pozabimo na zadnjo stran hladilnika. Bodimo pozorni na pravilno razporeditev živil. Energetsko bolj potraten je prazen hladilnik, pa tudi prenapolnjen, ker je onemogočeno kroženje zraka.

Zamrzovalnik je prav tako nepogrešljiv in energijsko zelo potraten gospodinjski aparat. Namestimo ga stran od zidu, v čim hladnejši prostor in prihranili bomo kar nekaj energije. Temperaturo zamrzovalnika nastavimo na -18°C, saj vsaka nižja nastavitvena stopnja zviša porabo energije za 5 %. Poskrbeti moramo tudi za redno odtaljevanje oblog ledu in ivja v zamrzovalniku.

Splošno pravilo, ki velja, je, da tako v zamrzovalnik kot v hladilnik ne dajemo toplih živil, temveč jih predhodno ohladimo na sobno temperaturo. Vrata obeh aparatov odpirajmo čim bolj poredko.

Energetsko zelo potratne so tudi klimatske naprave, ki jih uporabljamo za hlajenje, ogrevanje, razvlaževanje, ventilacijo in filtriranje zraka v prostoru. Pri nakupu izberimo energetsko najbolj učinkovit model. Če uporabljamo klimatsko napravo samo za hlajenje bo energetsko manj potratna alternativna uporaba ventilatorja.

Raziskava učinkovite rabe energije je pokazala, da ima več kot polovica slovenskih gospodinjstev računalnike in 37 % televizijske sprejemnike in hi-fi naprave v stanju pripravljenosti. Kar 59 % gospodinjstev pa ima občasno vklopljene naprave ob računalniku ali televizorju, kljub temu, da jih ne potrebuje. Glede na te rezultate bi težko rekli, da smo Slovenci zelo osveščeni glede racionalne porabe energije.

Zato po končani uporabi ne puščajmo naprav v načinu pripravljenosti (stand by), saj se električna energija porablja še naprej. Televizor, ki je vključen tri ure dnevno (povprečni čas gledanja TV v Evropi) in 21 ur v pripravljenosti, porabi približno 40 odstotkov energije v načinu »stand by«. Tudi z ugašanjem računalnika lahko prihranimo do 20 % dnevne porabe elektrike.

Zato je najbolje, da elektronske naprave v dnevni sobi (TV, DVD predvajalnik, stereo sistem) priklopimo v en električni razdelilec. Ko naprav ne uporabljamo, izklopimo razdelilec in prihranki bodo več kot očitni.

Še nasvet glede polnilnika mobilnega telefona. Tudi, ko ni povezan in ga ne uporabljamo, še vedno črpa električno energijo. Če je polnilnik neprestano vklopljen v vtičnico, po ocenah zavržemo 95 % energije.

Dejstvo je, da je poznavanje vzrokov za prekomerno, nepotrebno ali celo skrito porabo ključ do ukrepov učinkovite rabe energije.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog