Vodič

Nega usnjenega pohištva

Usnjeno pohištvo je popularno, vsestransko in večno. Čeprav je precej nevpadljivo, prostoru doda pridih prestiža in elegance. Ker bo nakup usnjenega pohištva navadno kar precej stanjšal našo denarnico, moramo poskrbeti, da bo trajalo čim dlje. To lahko dosežemo le s primerno nego.

Usnjeno pohištvo redno brišemo s suho krpo

Redno čiščenje (približno enkrat na teden) je eden od pogojev za ohranjanje lepega videza usnjenega pohištva. Dovolj je, da ga pobrišemo s suho krpo in posesamo kote, če pa se nam po usnju polije pijača ali kaka druga tekočina je pomembno, da čim hitreje tekočino odstranimo in usnje očistimo.

Pri čiščenju ne uporabljamo veliko vode in kemičnih izdelkov

Agresivna čistila lahko uničijo vrhnji sloj usnja, zato moramo biti pri izbiri čistilnih sredstev zelo pozorni. Najbolje je, da uporabimo čim manjšo količino vode, ki jo rahlo podrgnemo po madežu in nato do suhega pobrišemo.

Zavarujmo usnje pred neposredno sončno svetlobo in vročino

Neposredna sončna svetloba ali vročina ob radiatorju usnje izsuši, zato je manj prožno in lahko začne pokati. Sonce lahko vpliva tudi na barvo, zato zagrnemo zavese, če imamo pohištvo na takem mestu, da sonce sije neposredno nanj.

Nega se razlikuje med različnimi vrstami usnja

Ko kupujemo usnjeno pohištvo, se podučimo, kakšna nega bi bila najbolj primerna, da bomo lep videz ohranili čim dlje. Vsaka vrsta usnja zahteva posebno nego, zato bo proizvajalec najbolje vedel, kako moramo ravnati z njim.

Vsake toliko časa obrnemo blazine

Če imamo na usnjeni sedežni garnituri še posebej priljubljen kotiček, na katerem običajno sedimo, se bo usnje na tistem mestu počasi upognilo in začelo izgubljati obliko. Da se temu izognemo, moramo blazine vsake toliko časa obrniti.

Z usnjenim pohištvom bomo imeli več dela kot z drugimi materiali, vendar bo ob skrbni negi služilo in krasilo naše stanovanje dolgo časa.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog