Vodič

Stenske nalepke
Želite vaš dom popestriti s stenskimi dekoracijami, a za to ne želite uporabiti barve? Poskusite s stenskimi nalepkami.

Zakaj stenske nalepke?


Stenske nalepke so se pri nas najbolj uveljavile pri dekoraciji otroških sob, saj večina staršev ve, da otroci hitro prerastejo svoje najljubše karakterje in se njihov okus z leti precej spreminja – zato odločitev za stensko poslikave, ki jih je kasneje težko odstraniti ali prebarvati, ni smiselna. Vendar pa so stenske nalepke namenjene tudi drugim prostorom, saj lahko precej popestrijo enobarvne stene. Uporabne so tako v občutljivejših prostorih, kjer je treba stene zaščititi pred umazanijo in obrabo (na primer preprostor, kjer se sezuvamo in odlagamo oblačila), kot v prostorih, kjer želimo prekriti kakšen madež na steni (denimo v kuhinji). Stenske nalepke se ravno zato, ker ščitijo stene, pogosto uporabljajo v prehodnih prostorih (veže, stopnišča) in kopalnicah, v družinskih sobah in spalnicah pa so namenjene predvsem dekoraciji.

Kje najti nalepke?


Precej stenskih nalepk boste našli v prodajalnah s potrebščinami za urejanje doma, vendar boste hitro ugotovili, da izbira ni ravno najboljša. Če želite z nalepkami opremiti centralen del vašega doma, torej dnevno sobo ali jedilnico, potem boste gotovo želeli večjo izbiro – tako glede motivov oziroma vzorcev kot barv. V tem primeru bo najbolje pobrskati po spletu, kjer boste našli kar nekaj ponudnikov stenskih nalepk, kjer je izbira večja. Ne le, da bo na voljo precej motivov znotraj različnih tematik (živali, drevesa, piktogrami itd.), temveč boste za vsako izbrano nalepko lahko tudi izbirali med različnimi velikostmi in različnimi barvnimi odtenki – celo večbarvne nalepke so na voljo.

Kaj pa, če vam ponujeni motivi niso všeč? Večina proizvajalcev nalepk vam bo pripravljena izdelati tudi motiv po vaših željah, seveda pa bo cena nekoliko višja in tudi odvisna od tega, ali imate motiv že „narisan” v primernem digitalnem formatu, ali ne.

Nalepke niso zgolj za stene


Naši ponudniki stenskih nalepk ponujajo poleg nalepk za dekoracijo sten tudi druge vrste samolepilnih dekorativnih materialov, na primer talne nalepke ali okenske nalepke. Okenske nalepke v različnih barvah so namenjene predvsem poslovnim prostorom, za dom pa je možno uporabiti tako imenovane luknjičaste ali peskane nalepke. Te so priročne predvsem zato, ker v vaš dom prepuščajo svetlobo, hkrati pa pogled skozi okno zastirajo – torej nekoliko senčijo in vas tako kot zavese ščitijo pred radovednimi pogledi.

Kako namestiti stenske nalepke?


Namestitev stenskih nalepk je enostavna, vendar pa je potrebno biti pri nameščanju natančen. Za začetek je potrebna čista in čim bolj gladka stena poljubne barve, na kateri si je dobro s svinčnikom označiti željeno lego nalepke. Nalepko je treba nato poravnati in zgladiti z gladilko (v primeru, da je bila zvita v rolo). Z nalepke nato odstranimo zadnjo plast in jo namestimo na steno – odstranjevanje in lepljenje naj potekata postopoma. Pri tem je potrebno paziti, da se dekorativna plast folije (nalepka) dobro drži transferne folije in, da pod dekoratibno plastjo ne nastajajo mehurčki zraka (pri čemer si pomagamo z glajenjem s plastično lopatico). Ko je nalepka v celoti nameščena in dobro prime na steno, odstranimo z nje še transferno prozorno folijo.

In ko se podobe naveličate? Takrat jo enostavno odlepite in zamenjate z drugo – vaš dom bo takoj videti popolnoma drugačen.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog