Vodič

Odišavimo prostor na naraven način

Vonj po cvetlicah, ravno pečenih piškotih in različne druge dišeče vonjave, dajejo domu domačnost in toplino. V trgovini lahko kupimo veliko različnih vrst umetnih dišav za dom, vendar te pogosto vsebujejo kemikalije, ki niso najbolj prijazne našemu zdravju, poleg tega pa je omejena izbira dišav. Svoje domovanje lahko na različne načine odišavimo tudi z naravnimi dišavami.

Kadilne palčke

Kadilne palčke izhajajo iz vzhodnih kultur. Pogosto so jih uporabljali pri obredih, za izboljšanje razpoloženja ter zdravljenje, nekatere dišave se uporabljajo pri aromaterapiji. Kadilo sestavljajo aromatične sestavine rastlinskega materiala velikokrat z dodanimi eteričnimi olji. Kadilno palčko prižgemo in jo odložimo v za to namenjeno stojalo. Z gorenjem se v dimu sproščajo aromatične sestavine kadila. Pri nakupu smo pozorni, da izberemo palčke z naravnimi dišavami in iz naravnih materialov.

Dišeče sveče

Dišeče parafinske sveče navadno pri izgorevanju s sproščanjem kemikalij onesnažujejo okolje, zato jih pri uporabi doma ne priporočamo. Raje se odločimo za popolnoma naravne sveče iz sojinega, palmovega ali čebeljega voska, ki so obarvane z naravnimi barvami in ne onesnažujejo okolice. Večinoma vsebujejo eterična olja in se jih prav tako lahko uporablja za aroma terapijo.

Eterična olja

Eterična olja so visoko koncentrirana olja, ki nastanejo z destilacijo rastlin. Podobno kot pri kadilnih palčkah, moramo biti tudi pri eteričnih oljih pozorni, da so čim bolj naravna in ne vsebujejo strupenih snovi. Ločiti jih moramo od dišečih olj, ki jih prav tako lahko uporabljamo za odišavljanje doma, vendar za razliko od eteričnih olj nimajo zdravilnih učinkov. Prava eterična olja se uporabljajo pri aromaterapiji, saj naj bi vonj vplival na človekovo počutje. Če ste pod stresom, uporabite sivko, limono, vanilijo, pačuli ali ylang ylang, proti žalosti so najboljši kamilica, pomaranča, limona in sandalovina, kot afrodiziak pa delujejo jasmin, vrtnica, sandalovina in tudi vanilija.

Najpogosteje eterična olja uporabljamo skupaj s svečnikom namenjenim eteričnim oljem. Ti svečniki delujejo tako, da pod vdolbino, v katero smo vlili nekaj kapljic eteričnega olja zmešanega z vodo, prižgemo svečko, ki segreva mešanico. To omogoča, da vonjave počasi izparevajo v zrak in odišavijo prostor.

Med veliko izbiro naravnih dišav si izberimo svojo najljubšo in z njo odišavimo dom, saj bodo prijetne vonjave izboljšale naše razpoloženje in pozitivno vplivale na naše zdravje.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog