Vodič

Pisarna na domu




Vse več je ljudi, ki se odločajo za samostojno podjetništvo, pri čemer najpogosteje pričnejo z delom doma – specifični poslovni prostori namreč za marsikatero dejavnost niso potrebni. Ureditev pisarne, v kateri se bo delo opravljalo, je marsikomu v veliko veselje, saj bo lahko končno delal v okolju, ki bo opremljeno in urejeno po njegovih željah. A da bo delo učinkovito in organizirano, je treba pri opremljanju in dekoraciji upoštevati kar nekaj pravil.

Ravnotežje med profesionalnim in osebnim


Najboljša plat domače pisarne je ta, da lahko vanjo prinesete tudi osebne stvari, ki vam lahko služijo za inspiracijo in tako povečajo veselje do dela, vendar je potrebno biti pri tem tudi nekoliko pazljiv. Slika družine, slika ljubljenčka, predmeti, ki vas spominjajo na vaše hobije ter spominki s potovanj vas res lahko navdihnejo, da delate še bolj zavzeto, a hitro lahko postanejo tudi moteči element – če jim boste posvečali preveč pozornosti in ob njih sanjarili, lahko to zmoti vaš delovni tempo. Bodite torej zmerni – osebnih predmetov naj bo toliko, da vam je delo prijetno, a ne preveč.

Velika količina osebnih predmetov se odsvetuje tudi takrat, kadar vas v pisarni obiskujejo stranke oziroma naročniki. Poslovni partnerji ob vstopu v pisarno ne smejo dobiti občutka, da so vstopili v vašo dnevno sobo, saj navsezadnje niso prišli na prijateljski obisk, temveč na poslovni sestanek.

Oprema in dekoracija naj odražata vaše delo


Podjetnik, ki se ukvarja z oblikovanjem, si ne more privoščiti skromno oblikovanega prostora. Mizar si ne more privoščiti slabega pohištva. In mojster za računalništvo si ne more privoščiti slabe računalniške opreme … Vaša pisarna mora pričati o delu, ki ga opravljate, zato razmislite o tem, kaj vaši partnerji pričakujejo v pisarni mojstra za določeno dejavnost. Prostor opremite z dekoracijo, ki priča o vašem delu – pomagajte si s fotografijami, plakati, priznanji in diplomami za svoje delo, prav tako pa z drobnimi dekorativnimi predmeti.

Pisarna naj ne deluje »hladno«


Tudi v primeru, da se ukvarjate z dejavnostjo kot je na primer računalništvo ali računovodstvo, ki se ljudem ne zdita kaj preveč »topli«, ustvarite v pisarni občutek topline. Ne pozabite na lončnice, stene prijetnih barv, kakšno živahno blazino, fotografijo narave …

8 ur dela se lahko tudi zavleče …


Vsi vemo, da mora samostojni podjetnik včasih tudi nekoliko »potegniti«, da pravočasno zaključi svoje projekte. In to je lahko precej naporno, če se že po osmih urah dela počuti utrujenega. Utrujenost in pomanjkanje volje in motivacije lahko najpogosteje pripišemo slabemu stolu, zaradi katerega trpi hrbtenica in nas posledično boli celo telo, prav tako pa slabi osvetlitvi prostora. Poskrbite torej za primerno osvetljavo (najbolje, da vam je podnevi na voljo veliko naravne svetlobe, ob mraku pa dovolj luči) ter udoben delovni stol – zanj bo morda potrebno odšteti nekoliko več, vendar se vam bo obrestovalo.

V pisarni ne pozabite tudi na primerno zračenje! Tudi pomanjkanje kisika lahko v veliki meri vpliva na vaše delo.

Pripomočki, ki olajšajo delo


Nič ni bolj neprijetno kot delovni pripomočki, ki ne delujejo dobro. V sodobnem času pri tem mislimo predvsem na računalniško opremo – ta mora vedno brezhibno delovati, ne pa zatajiti v ključnem trenutku. Naj vam torej ne bo škoda denarja za investicijo v nov računalnik, dober monitor, tiskalnik in vse drugo, kar potrebujete. Pripomočki, pa naj gre za računalniško opremo ali orodje, vam morajo namreč delo olajšati, ne pa vas jeziti.

Skromnost odpravlja nered


Več stvari, kot jih boste imeli v svoji pisarni, večja je možnost, da bo v njej nastal nered, ki vodi v slabo organiziranost, ta pa v slabe poslovne rezultate. V pisarni imejte zato zgolj tisto, kar potrebujete za svoje delo in ne dovolite, da se v njej kopičijo stvari, na katerih se nabira prah, ali da se pisarna spremeni v skladišče za predmete, ki jih pač nimate pospraviti kam drugam.

Pisarno tudi redno pospravljajte. Vsaka stvar naj ima svoje mesto, saj jo boste le tako vedno našli – iskanje stvari, ki ste jih »nekam založili«, vam lahko vzame veliko dragocenega časa.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog