Vodič

Enostavna organizacija otroške sobe

Če vaš otrok ni podedoval gena za organizacijo in pospravljanje, nikar ne obupajte. Pospravljanja se lahko nauči prav vsakdo, še zlasti otroci, saj njihovi možgani kot goba vpijajo nova znanja. Ko doseže vaš otrok starost štirih ali petih let, ga boste z lahkoto naučili, da podobne stvari spadajo na kup ter da ima vsaka stvar svoje mesto. To sta namreč dva osnovna principa, na katerih bo temeljila navada, da je treba vzdrževati red.

Kako vzpostaviti red v otroški sobi?


1. V sobi naj bo dovolj prostora za shranjevanje igrač. Vsekakor ni nujno, da so te v omarah ali na policah – lahko so tudi v kartonastih škatlah, vedrih, plastičnih zabojih ali gajbicah. Ko se ta prostor zapolni, del igrač spravite v zaboje in jih umaknite na mesto, kjer jih boste lahko skladiščili – na primer na podstrešje, v klet ali v garažo. Nato vsak mesec ali dva opravite »rotacijo« - en zabojček igrač prinesite nazaj iz skladišča ter vanj odnesite drugega. Otroci bodo vsakič znova navdušeni nad igračami, ki jih že dolgo niso videli, vi pa boste tudi zadovoljni, saj v sobi ne bo toliko igrač, da bi se ob nje spotikali.

2. Uporabite model organizacije po aktivnostih, tako kot jih imajo v vrtcih. Otrokova soba naj bo organizirana tako, da ima v njej kotiček za branje, kotiček za gledališče in lutke ter oblačenje v kostume, kotiček za kuhanje, kotiček za umetniško ustvarjanje ter risanje, kotiček za igro z dojenčki in punčkami ali avtomobilčki … Otrokove najljubše igrače naj bodo spravljene na nizkih policah oziroma tako, da jih bo z lahkoto dosegel ter spet pospravil. Ker bo otrok točno vedel, kje se kakšna stvar nahaja, mu je ne bo treba iskati po celi sobi, pa tudi pospravil jo bo z manj odpora, saj bo točno vedel, kam spada oziroma kje je njen »dom«.

3. V otrokovo omaro z oblačili obesite police na obešalniku – police iz blaga, podobne tistim, ki jih uporabljamo v šotorih na kampiranju in jih lahko za malo denarja kupite v večjih trgovinah (trenutno jih ima na primer Eurospin). Vsaka polička naj bo namenjena enemu dnevu. Tako lahko otroku pripravite oblačila za več dni v naprej, ne da bi vsako jutro iskal, kaj naj obleče ter vas spraševal, ali določena majica pristaja k določenim hlačam. Določite tudi prostor za oblačila, ki jih bo nosil doma – trenerko ter jakno, ki jo nosi za igranje na dvorišču, naj ima na primer obešeni na obešalniku na zadnji strani vrat.

4. Oblačila, ki niso v sezoni, pospravite v velike škatle ali kar v kovček in postavite na vrh omare. Smučarska oprema dela poleti v omari zgolj gnečo, ravno tako pa celo leto ne potrebujete pustnih kostumov.

5. Kako pospraviti drobnarije? Barvice naj bodo v cvetličnem lončku, kozarcu za marmelado in podobno, male plastične akcijske junake in figurice iz čokoladnih jajc spravite v škatlice ali torbice, deklicam lahko sponke in elastike za lase ter drug nakit razporedite kar v kartone za jajca …

6. Drug način pospravljanja drobnarij so žepki. Če ima otrok v sobi stol ali naslanjač, lahko zanj zašijete pregrinjalo (da se ne bo umazal), temu pa na zadnjo stran našijete žepe za shranjevanje. Žepe za shranjevanje (namenjene na primer za pospravljanje copat), ki se obesijo na steno, zadnjo stran vrat ali tudi v omaro, boste našli tudi v mnogih trgovinah ali v kataloški prodaji.

7. Imate v otroški sobi kakšno omaro premalo? Izkoristite prostor po posteljo. Mizar vam lahko izdela predal v ravno pravšnji velikosti, ali pa shranite stvari pod posteljo v vrečah za shranjevanje ali plastičnih zabojnikih.

8. Izrabite stene in strop. Pod strop ali z enega na drug konec stene lahko napeljete vrv za obešanje perila. Nanjo lahko s ščipalkami pritrdite tako otrokova umetniška dela kot igrače in spominke.

9. Če vaš otrok pogosto umetniško ustvarja, mu tla kotička za ustvarjanje pogrnite s časopisnim papirjem. Tega boste nato zgolj zmečkali in vrgli proč, ne da bi se obremenjevali s tem, da je na tleh polno barve, koščkov kolaž papirja, plastelina, bleščic ali mase za oblikovanje.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog