Hodniki

Hodniki so prostori, skozi katere večino časa zgolj potujemo in se v njih ne zadržujemo dlje časa. So del prometnega sistema doma in omogočajo, da se skozi sobe ne gibljemo po nepotrebnem. Skupaj s podesti pa pogosto postanejo tudi odlagališče za pohištvo in druge stvari, ki ga ne potrebujemo. Zaradi vsega naštetega moramo hodnike in podeste oblikovati in opremiti s pohištvom tako, da zadovoljivo izpolnjujejo svoje funkcije in naše potrebe.

Opremljanje ozkih hodnikov s pohištvom je zelo zahtevno in včasih skoraj nemogoče. Ne glede na to, kaj v hodnik namestimo, ne sme biti ovirano gibanje. Zato izbiramo ozko pohištvo. Ozke omarice ali knjižne police bodo ustrezno zapolnile prostor, obenem pa ne bodo ovirale gibanja. Če je hodnik širši, potem lahko namestimo manjšo mizico in dva stola, ki bodo popestrili prostor. Tudi ozka polica (10 – 15 cm) je dobra rešitev. Nanjo bomo lahko odložili marsikaj, obenem pa ne zavzema prostora za gibanje.

Hodniki so na pogled zelo omejen prostor, zato ga skušamo povečati ali pa vsaj zakriti to slabo lastnost. Ogledala imajo posebno vlogo, saj z njimi na videz povečamo prostor. Če jih namestimo po stranskih stenah, bomo prostor razširili. Z izborom ustreznih barv lahko hodnik vizualno podaljšamo ali pa skrajšamo. Majhni otočki svetlobe bodo ustvarili privlačne točke, s svetlobo pa lahko poudarimo posamezne dekorativne elemente. Če na koncu hodnika namestimo vazo, mizico, kipec ali drug dekorativni predmet, bomo ustvarili za pogled privlačno točko. Poglede lahko pritegnimo tudi, če na stene obesimo zanimive slike, ki jih ustrezno osvetlimo. Pri tem uporabimo svetila z ozkim svetlobnim snopom. Enoličnost tal bo razbila preproga z razgibanim vzorcem ali pa več preprog, ki so med seboj ločene, tako da se vidi podlaga.

Na hodniku je pomembna tudi varnost. Hodnik mora biti dovolj osvetljen, da se ne bomo zaletavali v pohištvo, stikala pa morajo biti nameščena tako, da so lahko dostopna ter na začetku in koncu hodnika. Preproga se med hojo ne sme premikati.

Podest pogosto prevzame vlogo ropotarnice za pohištvo. Nanj odložimo vse tisto, česar sicer ne potrebujemo. Pri tem skušamo ohraniti kar se da estetski videz in da skušamo v kaos vpeljati vsaj malo redu. Če to ni mogoče, skušamo namestiti vrata in predelno steno s sprednje strani, da zapremo pogled.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog