Vodič

Kako oblikovati stopnišče?

Poleg zagotavljanja prehoda med etažami, kar je povsem praktična naloga, služi večina stopnišč tudi kot močan oblikovni element. Stopnice namreč v vsak dom vnesejo ravne ali mehke zaobljene linije ter nudijo ponavljajoči se ritem in vzorec. Torej niso zgolj še en element stavbnega pohištva, ampak možnost za kreativnost in izražanje.

Stopnice lahko uporabljate zgolj za premagovanje višinskih razlik v vašem domu. To velja zlasti za tiste, ki so stisnjene v kakšen obroben del hiše, kjer se jih iz bivalnih prostorov morda niti ne vidi. Če je tako, potem vam o njih ni potrebno posebej razmišljati. Kadar pa se odločite za stopnice, ki naj bi estetsko dopolnjevale vaš dom in so postavljene na vidno mesto, potem je treba nekoliko razmisliti o njihovi obliki, materialih, osvetlitvi in podobno. In takrat se boste verjetno zavedli, da je vaš dom morda celo premajhen za takšne sanjske stopnice, kot ste jih videli v kakšnem katalogu, saj stopnišča kvadraturi vaše hiše »odžrejo« precej zajeten delež.

Koliko prostora?

Stopnice so običajno široke med 90 in 120 cm, vendar pa se v sodobni arhitekturi lahko spremenijo tudi v dvometrske ploskve – širše kot so, večji občutek prostornosti in neomejenosti celotnega bivalnega okolja zagotavljajo. Vendar pa zanje pogosto ne moremo potrošiti toliko prostora.

Od prostora, ki je na voljo, je odvisen tudi naklon stopnišča ter globina pohodne ploskve posamezne stopnice. Standardno mero stopnice izračunamo glede na povprečni korak, ki znaša 63 centimetrov. Globino stopnice nato prilagodimo naklonu po enačbi:

2x globina + višinska razlika med posameznima ploskvama = 63 cm
To pomeni, da je pri pohodni ploskvi globine 30 cm najustreznejša razlika v višini med posameznima stopnicama 16,5 cm.

Ne glede na to, kako bi lahko v teoriji prilagajali enačbo za izračun, pa je dejstvo, da so stopnice neudobne, če so ploskve globoke zgolj toliko, da niti s celim stopalom ne morete stopiti nanje, ali pa, če je razlika v višini med posameznima ploskvama tako velika, da se počutite, kot da bi šli na Triglav. Dobro se je torej držati pravila, da naj pohodna ploskev meri nad 30 cm, višina pa naj bo manjša od 21 cm. Tako bodo stopnice tudi zadostile standardom – ti pa so določeni z namenom, da ne bi prihajalo do padcev in nesreč.

Pri prostoru pa velja še ena omejitev: v višino. Nad stopnicami mora biti vedno dovolj stojne višine. Torej je potrebno pri izvedbi še posebej paziti, ko jih nameravate umestiti k zunanji steni, vaša hiša pa je mansardna in ima zato na prehodu v zgornjo etažo že »poševne« stene.

Oblike stopnišč

Ravne stopnice se vzpenjajo iz enega nadstropja v drugega v ravni črti. Takšne stopnice je res najlažje zgraditi, vendar pa zavzamejo ogromno prostora.

Stopnice v obliki črke U se obrnejo za 180 stopinj s pomočjo vmesnega podesta ali z vmesnimi spiralnimi elementi na obratu. Stopnice v obliki črke L se v spodnjem delu obrnejo za 90 stopinj, pri čemer je lahko spodnji del tudi spiralni.

Polkrožne stopnice se dvigajo v velikem loku. Lahko so samostoječe in torej »sredi sobe«, v prestižnejših hišah pa se prislanjajo na zidano polkrožno steno.

Spiralne stopnice se dvigajo zavite »kot polž«, pri čemer so »pripete« na središčni nosilni steber. Varianta teh stopnic, imenovana helix, pa nima osrednjega stebra, saj stopnice ne segajo v center spirale, temveč so razmeščene zgolj po njeni zunanji strani. Spiralne stopnice marsikdo uporablja zgolj za pomožno stopnišče, večinoma pa se jih ne izdeluje po meri, temveč se jih sestavi iz posameznih vnaprej pripravljenih »montažnih« kosov.

Materiali in trendi

Večina stopnic, tako v družinskih hišah kot poslovnih prostorih, je izdelanih iz armiranega betona. Na tega se lahko v nadalje polagajo najrazličnejši materiali. Med trenutnimi trendi prevladujejo različne vrste furnirja v kombinaciji z barvanimi čelnimi zaporami in izvedba iz eksotičnega parketa. Stopnice so brez stranskih zaključnih elementov, torej do zidu, pohodne ploskve pa brez previsa (zgornja stopnica ne »visi« preko spodnje). Poleg pristajata kovinska ali steklena ograja.

Pri stopnicah s kovinsko konstrukcijo so v modi izvedbe z osrednjim kovinskim nosilnim delom in pohodnimi ploskvami iz masivnega lesa. (Pohodne ploskve so na nosilec torej pritrjene na sredini.)

Male skrivnosti

Ko razmišljate o stopnicah, razmislite tudi, kako boste izkoristili prostor pod njimi. Če so »zaprtega tipa«, je lahko pod njimi shramba ali manjša kopalnica. Če so »odprte«, vendar imajo čelne zapore, imate pod njimi lahko kuhinjske elemente. Kadar so popolnoma »odprte«, pa naj ta prostor služi le za prehod, ali pa vanj namestite police – neprijetno bi bilo, če bi imeli tu kavno mizico, na katero bi padal prah s stopnic.

Zakaj bi dali na betonske stopnice pohodni del iz furnirja ali parket izvedbo, ne pa masivni les? Problem je vzdrževanje konstantne relativne zračne vlage, ki je pozimi 25 do 35 odstotna, poleti pa 65 do 85 odstotna. Ker je les material, ki »diha«, pa je za nihanja vlage zelo dovzeten ter se krči in razteza.

Da se na stopnišču izognete padcem, je poleg dobre ograje oziroma držala potrebna tudi dobra razsvetljava. In če na stopnišču ne morete imeti okna ali ga osvetliti s pomočjo steklenih prizm, boste potrebovali luči. Če se boste tega domislili dovolj zgodaj, je svetilke na principu diod možno vdelati v steno ob stopnicah ali v same stopnice.

Pa materiali? Betonske stopnice lahko oblečete v reliefne kovinske plošče, na stopnice s kovinsko konstrukcijo namestite kovinske rešetke ali večplastno steklo, ki je lahko tudi brušeno. Če ste se odločili za masiven les, so lahko v tega vžgani razni vzorci. Stopnice so lahko tudi iz marmorja ali keramičnih ploščic. Prav lepo na primer izgleda, če so pri stopnicah s pohodnimi ploskvami iz furnirja, iz pisanih ploščic zgolj čelne zapore. Le preprog, tekačev in tapisonov nikoli ne dajajte na stopnice – hitro se bodo namreč obrabili, nemogoče jih je dobro očistiti, pa še padci na takšnih stopnicah so pogostejši.

Več: http://marmelina.si/

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog