Delovni prostori

Nekdaj so bili delovni prostori v stanovanju namenjeni zgolj delu enega človeka, večinoma moža. To je bil prostor, kamor se je bilo mogoče umakniti in imeti nekaj zasebnosti, ter se ukvarjati z raznimi dejavnostmi. Danes pa delovni prostori postajajo vedno bolj posvečeni rednemu delu. Sodobna tehnologija omogoča, da delo opravljamo od doma in temu namenjen prostor mora biti kot mala pisarna v podjetju, kjer imamo zgolj stvari, ki so namenjene delu. Posledično se prepletajo delo, študij in prostočasne dejavnosti.

Delo od doma ima nekaj prednosti: med delom smo v bližini domačih, delo opravljamo v bolj prijetnem okolju in ni se nam treba vsak dan voziti na delo. Delo lahko opravljamo ob urah, ki nam najbolje ustrezajo, s tem pa se nam dvigne produktivnost.

Za delovni prostor namenimo majhen prostor, ki ga opremimo z ustreznim pohištvom in primerno uredimo. Dovolj bo majhna soba, v katero namestimo pisalno mizo in omaro ter omarico. Velik prostor je lahko privlačen, vendar bomo z njegovo opremo imeli le nepotrebne stroške. Delovni prostor naj bo racionalno opremljen in namenjen zgolj opravljanju dela. Velik prostor pa hitro namenimo tudi drugim dejavnostim. Kljub racionalnemu načinu opremljanja pa moramo poskrbeti, da je prostor primerno urejen, da se bomo v njem prijetno počutili.

V hiši lahko delovni prostor uredimo na več mestih: v kleti, pod stopnicami ali v majhni sobi, ki je sicer ne uporabljamo. Tudi slepi del hodnika je lahko ustrezno mesto ali pa podest. Poskrbeti moramo le za malo zasebnosti, kar lahko dosežemo z namestitvijo montažne stene in vrat. Stena je lahko tudi steklena, da bo na hodnik padlo več svetlobe.

Če nimamo na voljo ustreznega prostora, potem delu namenimo večjo sobo, ki je namenjena tudi drugim dejavnostim. Pomembno je, da med seboj ne mešamo dela in drugih dejavnosti. Zato s pohištvom ostro ločimo delovni kotiček od preostalega prostora. Lahko pa je delovni prostor na višjem nivoju.

V delovnem prostoru pa ne smemo pozabiti na mesto za počitek. Med delom lahko potrebujemo odmor za razmislek ali pa zgolj počitek. Zato v prostor namestimo udoben stol, lahko fotelj, radio, kozarce in primerno pijačo.

Ena izmed glavnih prednosti domačega delovnega prostora je, da lahko prostor oblikujemo povsem po naših potrebah in željah. Pri tem se nam ni treba zgledovati po poslovnem stilu. Poudarek lahko dajemo na majhnih podrobnostih, kot so rože, vaze in podobno.

Pri opremi prostora moramo upoštevati, kakšnim opravilom bo prostor namenjen. Od tega in tudi od velikosti prostora je odvisno, kateri stil bomo uporabili. Če bomo prostor uporabljali tudi za formalna opravila (npr. sestanki), potem poskrbimo, da prostor ni preveč domačen, sicer ne bomo dajali vtisa resnosti.

Omare in drugo pohištvo, ki ga uporabljamo za shranjevanje, načrtujemo od samega začetka. Če v delovni prostor spreminjamo katerega od že opremljenih prostorov, skušamo ohraniti obstoječe pohištvo.

Delovni prostor mora biti ustrezno osvetljen. Svetloba mora biti takšna, da ustreza zahtevam opravil, ki jih izvajamo. Pomembno je, da je osvetljen ves prostor, kot tudi predeli, kjer opravljamo posamezna dela. Svetloba naj prihaja tudi s pravilne smeri, da si pri delu ne delamo sence.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog