Stopnišče.

Znotraj stanovanj se s stopnišči ne bomo srečevali, razen, če imamo stanovanje tako veliko, da se razprostira preko dveh ali več nadstropij. Če pa imamo hišo, pa imamo verjetno vsaj eno stopnišče. Če že ne v prvo nadstropje, pa vsaj v kletne prostore. V marsikateri hiši se takoj po vstopu, ko zapustimo vežo, srečamo s stopniščem. Čeprav lahko imamo stopnišče za neke vrste izgubo prostora, pa ga lahko uredimo zelo uporabno. Z ustreznim oblikovanjem ograje in primerno preprogo, je lahko stopnišče že samo po sebi zanimivo, z namestitvijo slik, pa lahko oblikujemo svojo lastno majhno galerijo. Redek bo gost, ki slik ne bo opazil.

Pri oblikovanju stopnišča, se moramo najprej odločiti ali bomo stopnišče izpostavili, torej ali želimo, da izstopa in da je opazno, ali ga želimo narediti čim bolj neopaznega. Temu primerno priredimo posamezne elemente. Z izbiro ustreznih barv in vzorcev lahko stopnišče poudarimo ali pa zakrijemo. V vsakem primeru pa moramo poskrbeti, da se okoliško pohištvo sklada s stopniščem.

Ko se odločamo za ureditev stopnišča, moramo upoštevati tudi ureditev prostorov, v katere nas pripelje, še posebej pa moramo pozornost posvetiti hodnikoma, ki nas pripeljeta do stopnišča. Hodnik in stopnišče bosta vidna istočasno, zato se morata med seboj ujemati. Pri tem ni treba, da sta ureditveni shemi identični, temveč, da sta med seboj povezani.

Majhen podest, kjer stopnišče spremeni smer, je odlično mesto za namestitev zanimivega kosa pohištva. Če je prostor dovolj velik, lahko namesto majhne omarice namestimo dva stola in majhno mizico.

Pod stopniščem, ki izhaja iz najnižje etaže, imamo primerno mesto za shranjevanje različnih stvari. Lahko ga preuredimo tudi v majhno knjižnico ali prostor za katero izmed drugih namembnosti (delovni kotiček, hišna pisarna,…).

Pri stopnicah moramo pozornost posvetiti njihovi površini. Materiali, ki jih uporabimo, so lahko različni. Les je vedno lep in tudi trpežen material, lahko pa uporabimo tudi nekatere druge materiale: kamnite plošče, keramične ploščice, linolej itd. Na stopnišče se lepo poda tudi preproga. Izbor vzorca in barv naj bo takšen, da se ujema s shemo, pri čemer moramo biti pozorni na les, ki smo ga uporabili. Les je sam po sebi zelo zanimiv in preproga, ki ima zelo bogat in neustrezen vzorec, se kaj hitro ne bo več primerna. Pri nameščanju preproge je pomembno, da jo nepremično pritrdimo. Le tako bo naša hoja varna.

Osvetlitev stopnišča je pomembna. Ni sicer treba, da je tako močno osvetljeno, kot drugi prostori, vendar mora biti dovolj svetlobe, da so morebitne nevarne točke jasno vidne. Za osvetlitev uporabimo stropne luči, ali stenske luči, vendar moramo pri slednjih paziti, da ne ovirajo našega gibanja.

Posebno pozornost moramo posvetiti morebitnim oknom, čeprav ta niso pogosta na stopniščih oz. so sramežljivih mer. Previdni moramo biti pri nameščanju zaves. Zavesa, ki bi se na eni strani končala na polovici višine, ni primerna. Bolj primerno je, da uporabimo zaveso iz enega kosa, ki jo nato privežemo na eni strani tako, da zakriva zgolj del okna. Druga možnost je, da se zavesam odpovemo in raje okoli okna na steni narišemo ustrezen vzorec. Namestimo lahko tudi zaveso, ki prekriva zgolj zgornji del okna. Če je okno nezanimivo, ga skušamo čim bolj zakriti, pri tem pa mu ne vzamemo njegove osnovne vloge: da spušča svetlobo v notranjost. Dovolj je, da z ustreznim kosom pohištva, sliko ali čim podobnim speljemo pozornost drugam.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog