Vodič

Pisalna miza - izbor in pravilna postavitev 

Ne glede na to, ali si kot pisalno mizo zamislite mizo, za katero sedite v službi v pisarni, ali mizo, za katero otrok piše domače naloge, ji je potrebno za prijetno delo izbrati pravilen položaj, prav tako pa morata biti miza in tudi stol prave višine – sicer bo hitro prišlo do utrujenosti.
 

Postavitev glede na okna in vrata


Pisalna miza v prvi vrsti nikoli ne sme biti potisnjena ob steno – če med delom ves čas zrete v steno, boste imeli manj energije. Še slabše je, če so nad mizo police ali drugi težki predmeti. Postavimo jo tako, da je od nje možno videti vrata v prostor, vendar nikoli ne v ravno črto med vrati in oknom. Če to ni mogoče, si pomagamo z ogledalom, ki ga namestimo tako, da z njegovo pomočjo od mize vidimo vrata. Prav tako pri sedenju za mizo vratom ne smemo kazati hrbta, saj to povzroča neprijeten občutek.

Če ste desničar, postavite mizo tako, da bo svetloba skozi okno padala nanjo z leve strani. Če ste levičar, naj bo okno na desni.
 

Kakšna miza je prava?


Miza mora ustrezati našim telesnim značilnostim, pri čemer seveda mislimo na velikost. Ta ni pomembna zgolj pri hitro rastočih otrocih, temveč tudi pri odraslih. Oseba, ki meri komaj 160 centimetrov, se za mizo določene višine ne bo počutila enako udobno kot oseba, ki meri 190 centimetrov. Kako visoka naj bo torej deska mize? Kadar stojimo ob mizi, naj bi bila deska v višini naših dlani. Prav tako naj bi se pri sedenju za pisalno mizo takrat, kadar udobno sedimo in imamo komolce položene na mizo, s konicami prstov brez težav dotaknili oči.

Oba preizkusa velja redno izvajati predvsem pri otrocih, ter jim višino mize prilagajati na njihovo rast – miza s teleskopskimi nogami bo torej zanje najboljša rešitev. Pri odraslih velja v primeru, da miza ni primerna njihovo velikosti, poskrbeti za skrajšanje ali zamenjavo nog, ali pa izdelati mizo po meri – seveda, če ob njej veliko sedite.

Deska oziroma vrhnja ploskev mize naj bo dovolj velika. Desničarji potrebujejo prostor za namizno svetilko in odlaganje knjig na levi strani, levičarji pa na desni.
 

Kakšen stol izbrati k mizi?


Stol naj bo po možnosti ergonomsko oblikovan in udoben – tudi otroci ne marajo okornih in trdih lesenih stolov. Višina stola naj bo tolikšna, da pri imamo pri sedenju stopala položena plosko na tla, kolena pa so pri tem upognjena pod pravim kotom. Med koleni in mizo naj bo pri tem 10 do 15 centimetrov prostora.

Najbolje je izbrati stol, ki ima naslonjala za roke, saj na takšnem stolu sedimo v bolj pravilni drži. Naslonjala za roke se ob približanju mizi ne smejo zaletavati v pisalno površino oziroma desko, prav tako pa ne v morebitne predale pod mizo – te se sicer na splošno odsvetuje oziroma je bolje, da niso del mize, temveč v samostoječem predalniku na kolescih, ki ga lahko premikamo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog