Vodič

Fitnes v domači hiši

 


 

Če želite lepo in zdravo telo ter ne nasedate raznim čudežnim dietam, potem se ne morete izogniti potu ter telesni vadbi. Če ste navdušeni nad tekom ali kolesarjenjem, potem lahko poleti vadite zunaj. Pozimi pa imate dve možnosti: ali se vpišete v fitnes center, ali pa si ga pravočasno v mini različici naredite doma.

Fitnes center je primeren, kadar potrebujete motivacijo ter družbo ljudi z istimi cilji. Glavna prednost domačega fitnesa pa je predvsem njegova priročnost. Prihranili boste čas za vožnjo do kluba, ne bo vam treba čakati, da se določeno orodje izprazni, prihranili boste denar za članarino, vadbe se boste lahko lotili ob kateri koli uri, po zaključku pa se boste lahko namočili v domači kopalno kadi ali se zavalili naravnost v posteljo …
 

Izberite primeren prostor


Če ste na domači fitnes pomislili ob gradnji hiše, potem ste gotovo poskrbeli za prostor, ki je primerno zvočno izoliran ter prenaša tresljaje, ki jih na primer povzroča tek na tekaški stezi. V kolikor se za fitnes odločite naknadno, pa je pametno na tla položiti oblogo iz umetne mase, ki bo zmanjšala hrup in tresljaje.

V hišah je sobo za fitnes najlaže urediti v kletnih prostorih – torej v vlažnih in temnih prostorih, kamor ne boste hodili z veseljem. Bolje je, da v fitnes spremenite eno od otroških sob, sobo za goste ali zimski vrt – torej prostor, kjer bo svetlo, pa tudi s prezračevanjem ne bo težav.

Če za fitnes nimate veliko prostora, nič hudega – večina naprav z utežmi je prilagodljiva, tako da lahko na njih opravljate celo vrsto vaj, naprave za kardiovaskularne vaje pa se dobijo trudi v zložljivi različici (ki pa je običajno žal manj kakovostna od običajne).
 

Izberite pravo opremo


Opremo izberite tako, da vam bo pomagala pri uresničitvi vaših ciljev, pa naj bo to izguba kilogramov ali izgradnja postave in kondicija. Le to, da oprema nudi rezultate, je namreč zagotovilo, da jo boste redno uporabljali. Nekateri namreč kupijo nekakovostno ter poceni opremo, a se na njej zaradi neučinkovitosti prične kmalu nabirati prah. Prav tako se nekakovostna oprema kvari ali vas lahko preprosto »spravlja ob živce« - na primer tekaška steza, ki je nestabilna in glasna, kjer se trak ne vrti s konstantno močjo, ker ima naprava premajhno moč … Raje si torej privoščite manj opreme, ki pa je visoke kakovosti.

Pri opremi sledite pravilu »od majhnega k velikemu«. Zagotovo je možno veliko vaj opraviti zgolj z osnovno opremo: blazino, aerobno žogo, stopnico za aerobiko in preprostimi utežmi v obliki ročk. Tudi prečka med podboji vrat za vzgibe bo koristna, ali pa prečka na tleh, s katero si pomagate pri trebušnjakih. S temi enostavnimi pripomočki je možno poskrbeti za delo vseh mišic.

Če vam vadba ne postane odveč, je čas za električna orodja za kardiovaskularne vaje. Nujna so za ogrevanje telesa in pomagajo izgubiti največ kalorij. Odločite se za takšna, ki zahtevajo delo kar največ telesnih mišic: napravo za tek na smučeh (eliptično gibanje) ali napravo za tek.

Zadnja stopnja so vadbeni sistemi z utežmi. Ko prerastete preprosto klop, na kateri lahko dvigujete uteži na ročkah ali olimpijskem drogu, je čas za kombiniran sistem, ki vam bo nudil več možnosti - na eni sami napravi boste lahko opravili vaje za večino mišic.

Individualne naprave za posamezne mišice in mišične skupine za domačo uporabo niso primerne – nenazadnje večina nima niti toliko prostora niti toliko denarja.
 

Previdnost ni odveč


Ko kupujete fitnes naprave, se ne prepričajte le o kakovosti znamke in proizvajalca, temveč ne pozabite na garancijo in dejstvo, da boste občasno potrebovali serviserja – to je pomembno zlasti pri električnih orodjih, ki imajo običajno integriran računalnik za nastavitev programov.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog