Vodič

Ustvarjanje tematske otroške sobe 

Pri urejanju otroške sobe velja v prvi vrsti misliti na malega nadebudneža, ki bo v sobici tako spal, kot se v njej igral. Zaradi tega mora biti soba udobna, prijetnih barv, izžarevati mora toplino, prav tako pa mora pomagati razvijati otroško domišljijo. Za vse to enostavno poskrbimo, če otroku ustvarimo tematsko sobico, ki se sklada z njegovo osebnostjo in interesi.

Koliko dela in denarja je potrebnega za tematsko sobo? Kolikor ju imate – včasih je dovolj že malo barve, nekaj predmetov, ki so se nabrali na podstrešju, ter nekaj žilice za ustvarjanje. Kot ste gotovo opazili na naši naslovni sliki, namreč ni nujno zaradi nove tematike sobe kupiti tudi novega pohištva, saj to pogosto sploh ni pomembno – več štejejo domiselni izdelki, ki jih ustvarimo sami, tako kot na primer ladja iz lesene plošče, ki jo damo izrezati k mizarju, nato pa sami pobarvamo.

 


Kako pričeti? Ker bo vašemu otroku na začetku popolnoma vseeno, v kakšni sobici je, naj bo sobica za dojenčka povsem preprosta – tako bo kasneje, ko boste sobo temeljito opremili in uredili, kar najmanj dela. V sobici naj bo posteljica in previjalna mizica, stol, na katerem boste lahko posedeli, ter manjša omarica ali predalnik za oblačila. Sobo okrasite z nekaj poslikavami – za deklice v vijoličnih in rožnatih barvah, za dečke v modrih in zelenih. Gotovo se ne boste zmotili, če boste sobo za drobižka okrasili s podobami drobnih bitij s travnika – za deklice so odlični metulji in rožice, za dečke pridejo v poštev tudi mravljice, kobilice in podobno.

 


Ko je potreben nakup pravega otroškega pohištva, razmislite o tem, ali ga je res najbolje kupiti, ali naj vam ga raje izdela mizar. Kupljeno otroško pohištvo je sicer res lepih barv in ima tudi sodobne oblike, vendar so barve pogosto pretirane – nazadnje je celotna soba videti rožnata ali modra. Prav tako lahko mizar izdela pohištvo, ki je povsem po vaših željah, ter vam s tem pomaga pri oblikovanju teme. Zanimiva postelja na sliki je odlična, če želite ustvariti tematiko vrta ali živalskega vrta.

 


Je nujno, da je tematika sobe izjemno očitna? Prav gotovo ni nujno, da ima deček po celi sobi razstavljene gasilske avtomobile. Če vam tematske sobe niso kaj prida pri srcu, ker vam delujejo preveč »kičasto«, bodite nekoliko bolj prefinjeni. Sobica na sliki si je za tematiko vzela knjigo »1001 noč«. Izraža se v zvezdah, orientalskih vzorcih in preprogi (ki sicer ni leteča). Učinek je prijeten, izjemno pisan, vendar ne bode v oči.

 


Tematska soba je veliko bolj prijetna, če v njej ne pretiravamo z živahnimi in kričečimi barvami. Veliko staršev rado izbere intenzivne barve, ki so v otroških sobah pri nas zadnja leta precej »moderne«, vendar se jih tudi hitro naveličamo. Izberite raje nekoliko bolj nevtralne tone. Na sliki je fantovska soba s tematiko raziskovalcev, kjer so ladjice na tapeti skorajda neopazne, barve pa so popolnoma umirjene.

 


Včasih je za ustvarjanje tematske sobice dobesedno dovolj zgolj nekaj starih predmetov, ki jih namestimo na steno. Sobica za kavboje, ki je na sliki, ima na steni zgolj vrv in nekaj kavbojskih klobukov. In enako bi lahko ustvarili tudi avtomobilistično sobo, če bi na steno pritrdili nekaj starih avtomobilskih registrskih tablic ali okrasnih pokrovov za platišča, oziroma dekliško modno sobo, če bi mama dovolila uporabo nekaj starih salonarjev, ki bi se jih pritrdilo nad posteljo.

 


Otroci hitro odrastejo, in njihovo sobo je treba včasih uporabiti tudi kot spalnico za goste. Da bi lahko služila tudi temu namenu, je vedno najbolje, da tematika ni preveč očitna. Slika prikazuje sobo najstnice, ki je prijetnih mareličnih barv, nad posteljo pa je zgolj nekaj slik s podobami razkošnih starinskih oblek. Soba je torej dekliška in romantična, vendar bi se v njej zagotovo počutili prijetno tudi vaši gostje.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog