Soba za goste

Redko kdo si lahko v svojem stanovanju ali hiši privošči sobo za goste. Prostor nam je zelo pomemben, saj je povezan z visoko ceno njegovega nakupa. V manjših stanovanjih si ne moremo privoščiti sobe, ki bi jo le občasno uporabljali za goste, lažje pa je to v hišah. Pa tudi, če imamo ustrezno sobo, jo redko namenimo zgolj tej funkciji. Če ne za kaj drugega, jo uporabljamo za shranjevanje stvari, ki jih ne potrebujemo vsak dan. Lahko jo uporabimo tudi v druge namene: kot delovno sobo, knjižnico,… Vendar njena uporaba v dnevih, ko ni zasedena, ne sme ovirati njene primarne funkcije.

Sobo opremimo tako, da brez problemov služi vsem namenom. Z nekaj oblikovalske spretnosti, jo bomo uredili tako, da bo ustrezala vsem našim zahtevam.

Postelja

Postelja je kos pohištva, ki lahko predstavlja oviro, kadar nimamo gostov. Zato mora biti takšna, da jo lahko enostavno umaknemo ali pa prevzame drugo funkcijo.

Najbolj praktične so postelje v obliki kavča. V času neuporabe jo lahko uporabljamo za sedenje. Slaba stran je, da pogosto trpi udobje, saj mora postelja imeti ustrezen mehanizem za preoblikovanje v kavč.

Druga možnost je zložljiva postelja, ki se pospravi v omaro. V času neuporabe je videti kot omara in v sobi je dovolj prostora za mizo in stole, ko pa jo potrebujemo, jo preprosto izvlečemo iz omare.

Prenosna zložljiva postelja je lahko primerna rešitev, kadar v prostoru ne moremo za stalno namestiti postelje ali kavča. Ker se zloži, jo lahko enostavno prenesemo na ustrezno mesto za shranjevanje. Primerna je za otroke, spanje odraslih pa bo manj udobno, ker so večinoma skromnih mer.

Ena izmed boljših rešitev je uporaba divana. Divan je neke vrste počivalnik, na katerem se lahko preko dneva odpočijemo. Nima posebne vzmetnice in je lahko tudi lep okras prostoru.

Drugo pohištvo

Če želimo zakriti dvojno vlogo sobe, potem moramo zagotoviti dovolj prostora za stvari, da jih lahko skrijemo v omare. Z zaveso lahko zakrijemo del pohištva, ki ga ne uporabljamo, delovno mizo pa lahko z namestitvijo ogledala spremenimo v mizico za ličenje.

Pohištvo, ki ga izberemo, mora ustrezati gostom. Nekje mora biti mesto za kovčke in potovalke. Če nimamo dovolj prostora za omaro z obešalniki, nekam na steno namestimo kljuke, na katere je mogoče obesiti obleke.

Osvetlitev

Osvetlitev mora ustrezati vsem namenom uporabe prostora. Svetila moramo razmestiti tako, da bodo zadostila vsem potrebam. Najboljša izbira so luči, ki jih premikamo: namizne in samostoječe. Z njimi bomo lahko vedno napravili drobne popravke, ki so potrebni ob spremembi namena sobe.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog