Soba za najstnika

Najstniki so precej svojeglavi. Obdobje pubertete je čas, ko se otrok skuša upirati postavljenim normam, obenem pa se išče in izoblikuje svojo pravo osebnost. Nekaj običajnega je, da poslušajo glasno glasbo in se nikakor ne strinjajo z našimi idejami.

Najstnik želi biti neodvisen od drugih. Zato je v prvi fazi najbolje, da skupaj poiščemo prostor, ki mu bo ustrezal. Dobra izbira je kletni prostor, kjer bo dovolj odmaknjen od ostalih stanovalcev.

Zelo pomembno je, da najstnik ali najstnica sodeluje pri ureditvi prostora. Le tako ga bo spoštoval in zanj skrbel. Najboljši pristop je, da ga povprašamo kaj želi, nato pa barantamo za tisto, kar mi mislimo, da je ustrezno. V tem obdobju mora poizkusiti tudi tisto, kar ne ustreza. Takšna šola je sicer lahko kruta, a zelo učinkovita.

Tako kot v sobi za cicibana je tudi v sobi za najstnika primerno narediti področja za različne dejavnosti. Spalni del naj ima posteljo, ki bo dovolj velika. V tem obdobju otroci hitro rastejo, zato je najboljša postelja normalnih velikosti. Misliti moramo tudi na to, da bodo kdaj pa kdaj prespali prijatelji ali prijateljice. Najboljša rešitev je kavč, ki ga uporabljamo za sedenje, če pa je kdo na obisku, pa se hitro spremeni v ležišče. V majhnem prostoru je dobra rešitev pograd, oz. ležišče, ki je dvignjeno od tal, spodaj pod njim pa je prostor za pisalno mizo, omarice ali kaj podobnega.

Pisalno mizo, ki bo služila za učenje in opravljanje domačih nalog, mora dobro osvetljevati naravna svetloba, za večerne ure pa namestimo kakovostno namizno luč. Ne smemo pozabiti tudi na ustrezne omare za shranjevanje knjig in mesto za računalnik.

Najstnik je lahko zelo pogost obiskovalec kopalnice, zato velja razmisliti o ureditvi lastne kopalnice, če je mogoče lahko tudi v sobi z nekaj enostavnimi pregradnimi stenami iz mavčnih plošč ali iz steklenih zidakov. Najstniki imajo večinoma raje tuš, tako da ni treba razmišljati kopalni kadi.

Oblačila so za najstnika zelo pomembna. Če imamo možnost, mu majhno sobico spremenimo v omaro ali pa namestimo velike omare, v katere je mogoče oblačila obesiti.

Kakršnakoli dekoracija sobe hitro postane »zastarela.« Najbolje je nameščati takšno dekoracijo, ki jo lahko hitro in enostavno spreminjamo, obenem pa ne predstavlja večjih stroškov. Stene naj bodo prebarvane z barvo, ki bo osnova sobe, nanjo pa bo mogoče enostavno lepiti različne posterje. Na tla lahko položimo debelo preprogo, ki bo zadušila glasen zvok. Preproga je zelo priporočljiva, če imamo najstnika nameščenega v višjem nadstropju.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog