Vodič

Kako izbrati popoln vzglavnik?
Kakovost spanca ni odvisna zgolj od ležišča, temveč tudi od primernega vzglavnika. Če nam vzglavnik ne ustreza, se lahko zbudimo utrujeni, neprespani in z bolečinami, kar še posebej rado pesti ljudi, ki imajo že sicer težave s spancem ali z bolečinami v hrbtenici.

Višina vzglavnika


Višina vzglavnika je precej pomembnejša od njegove velikosti (dolžine in širine), saj vpliva na udobje in podporo vratu. Ali naj bo vaša blazina za spanje nižja ali višja, je odvisno predvsem od tega, ali večinoma spite na boku ali na hrbtu- Osebe, ki spijo na boku, potrebujejo nekoliko višji vzglavnik, ki prijetno zapolni prostor pod vratom oziroma prostor od ramena do ušesa. Če spite na hrbtu, pa naj bo vzglavnik nižji, da z njegovo uporabo ne obremenjujete vratnega dela hrbtenice in mišic v vratu. Pri spanju na hrbtu pomaga nižji vzglavnik tudi za lažje dihanje. Kaj pa, če spite na trebuhu? Potem je najbolje, da ne uporabljate vzglavnika, ali pa se odločite zgolj za nekaj centimetrov debelo mehko podlogo, ki bo prostor pod glavo naredila zgolj minimalno mehkejši od preostanka ležišča. Visok vzglavnik pri spanju na trebuhu onemogoča dober in udoben položaj, pa tudi dihanje močno otežuje.

Polnilo


Za polnilo vzglavnika lahko izberete naravne in umetne materiale. Med naravnimi je najprijetnejši občutek spanja na puhu – torej na najbolj finem perju. Puh je bolj mehak in vanj se nabere več zraka kot pri običajnem perju, ki je nekoliko trše. V kolikor imate težave z alergijami ali astmo, se morate polnilu iz puha ali perja izogniti – v tovrstnih vzglavnikih se namreč najbolj nabira prah, pa tudi pršice.

Za vzglavnike se uporablja tudi mnogo drugih naravnih materialov, ki so po občutku nekoliko manj mehki, na primer lupine žitaric, peške in podobno. Takšne blazine so namenjene predvsem tistim, ki si želijo naraven vzglavnik, ki ni pretirano mehak.

Med umetnimi materiali za polnila poznamo različne pene in umetna polnila, ki posnemajo puh ali perje – torej polnila v kosmih. Polnila v kosmih so mehkejša, pene pa trše. Zlasti priljubljena je tako imenovana spominska pena, ki se najbolje prilagaja telesu.

Oblika vzglavnika


Vzglavnik je lahko v obliki klasične blazine ali oblikovan tako, da je na sredini nekoliko nižji, s čimer se bolje prilega obliki telesa (je višji na področju vratu in nižji tem, kjer počiva glava). Nekaterim oblikovani vzglavniki prijajo, drugim ne – to je precej odvisno od tega, s kakšnim vzglavnikom smo navajeni spati ter v kakšnem položaju spimo. Pri oblikovanih vzglavnikih je treba poudariti predvsem to, da je lahko izboklina na področju vratu nižja ali višja – torej so si oblikovani vzglavniki glede nje različni in od naše telesne velikosti je odvisno, ali nam posamezen model prija ali ne.

Drugi pomembni dejavniki


Poleg višine, polnila in oblike je potrebno pomisliti še na nekaj drugih dejavnikov. Na primer na to, ali je polnilo oblečeno v bombaž ali umeten material, ali se bomo pri spanju na njem potili, ali je možno del polnila odstraniti in tako prilagoditi mehkobo in višino, kako se lahko vzglavnik čisti (pere), ali je prevleka antialergijska ter antimikrobna, ali vzglavnik obliko dobro ohranja ali ga je treba vsak večer pred spanjem ročno stresti in »na novo izoblikovati«, ali je vzglavnik s polnilom iz perja ali umetnim polnilom v kosmih v »enem kosu« ali ima v notranjosti pregrade, ki poskrbijo, da polnilo bolje ostaja na svojem mestu …

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog