Spalnice

Spalnica je prostor, v katerem zagotovo preživimo največ časa: skoraj polovico dneva. Če pogledamo naše bivanje to lahko pomeni skoraj polovico našega življenja. Tega se večinoma niti ne zavedamo, saj pretežni del tega časa prespimo. Vendar pa to ni opravičilo, da posvetimo premalo pozornosti ureditvi. Spalnica je naš zasebni prostor, v katerem se odpočijemo in napolnimo baterije za vsakdanja opravila.

Oblikovanje spalnice zahteva vsaj toliko pozornosti kot kuhinja. Oblika in globina garderobnih omar je toliko pomembna, kot je pomembna globina in višina kuhinjskih omaric. Tudi izbor pohištva mora biti med seboj skladen in se ujemati z obliko prostora. V spalnici, ki je sestavljena iz več različnih med seboj neujemajočih se stilov, se ne bomo počutili dobro.

Prvi korak načrtovanja je odločitev, katerim dejavnostim vse bomo spalnico namenili. Na prvem mestu je vsekakor spanje, čemur je v osnovi namenjena. Od tod izvira njeno ime – spalnica. Poleg spanja pa lahko v spalnici tudi telovadimo, beremo, zajtrkujemo, delamo ali se igramo z računalnikom, ličimo,… Šele, ko določimo vse dejavnosti, lahko izberemo primerno pohištvo, in ga ustrezno razmestimo.

Postelja

Postelja je glavni kos pohištva in njej moramo posvetiti veliko pozornost. Posteljo umestimo tako, da imamo okoli nje dovolj prostora za gibanje. Na treh straneh naj bo vsaj 45 cm prostora, pri vzglavju pa je lahko prislonjena na steno. Postelja naj bo dobro osvetljena z naravno svetlobo in z nje naj imamo lep pogled na celoten prostor in tudi skozi okno. Ne smemo pozabiti na videz postelje. Prijeten pogled nam bo vzbudil prijetne občutke in postelja nas bo sama od sebe vabila, da ležemo vanjo. Stranica pri vzglavju je pri modernem pohištvu večinoma lesena ali kovinska. To je lahko neprijetno, če nemirno spimo, saj lahko ponoči z glavo udarimo ob stranico. Bolj primerna je takšna, ki je ustrezno zaščitena s peno in/ali prevleko iz blaga. V zadnji fazi izberemo še vrhnjo posteljno prevleko. Ta naj bo skladna s stilom pohištva.

Prostori za shranjevanje

V spalnici veliko pomeni čim več prostora za obleke. Če jih gospod morda nima tako veliko število, pa bo dama vedno imela težave s shranjevanjem. Da bodo težave čim manjše, je treba poskrbeti za dovolj ustreznega prostora. Najboljša rešitev, ki pa pobere veliko prostora, je, da imamo ob spalnici manjšo sobo (brez oken) v kateri shranjujemo oblačila. Ker pa to predvsem v manjših stanovanjih in starejših hišah ni mogoče, moramo oblačila shranjevati v omarah. Tista, ki jih ne nosimo vsak dan, lahko shranjujemo v drugih prostorih. V spalnici je najboljša izbira vgradnih omar. Ker segajo do stropa, imajo več prostora od klasičnih samostoječih in jih je lažje »skriti.« Pri samostoječih omarah moramo paziti, da imajo notranji prostor dovolj racionalno razporejen in pravilnih mer, da ne bomo imeli težav s shranjevanjem. Omara z obešalniki naj ima vsaj 60 cm globine.

Osvetlitev

Osvetlitev spalnice je v precejšnji meri podobna osvetlitvi dnevne sobe. Ustvariti moramo mirno vzdušje. Izogibamo se ostri in neposredni svetlobi in raje uporabljamo difuzno svetlobo, ki jo dobimo z uporabo ploskovnih luči in senčnikov za svetila. Nočni lučki namestimo na vsako stran postelje 60 cm nad višino vzmetnice. Lučka mora svetiti neposredno na mesto, kjer med branjem držimo knjigo. V okolico ne sme sipati svetlobe, da ne moti spečega. Lučka je lahko pritrjena na steno ali pa samostoječa na ustrezno visoki nočni omarici. Zelo uporabno je, če imamo eno stikalo za nočne lučke tudi ob vhodu v spalnico in ne le pri postelji. Morebitni lestenec ne sme biti nameščen preblizu vzglavja ali tako, da bi s svojo svetlobo motil tiste v postelji. Na mizici za ličenje naj bosta dve svetilki, ki bosta dovolj temeljito osvetlili obraz, a ne bosta preveč razsvetlili prostora. Primerna rešitev sta dve svetilki v obliki svečnika s svečami.

Zelo uporabno je, če v garderobne omare namestimo majhne svetilke, ki se samodejno prižgejo, ko odpremo vrata.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog