Glavna spalnica

Glavna spalnica je prostor v hiši ali stanovanju, ki je namenjen lastniku in lastnici. V njem preživita velik del skupnega časa. Ker naše življenje postaja iz dneva v dan bolj natrpano in hitro, je spalnica tisti prostor, ki partnerjema nudi zavetje za trenutke umirjenosti in intimnosti. Je prostor, v katerega se lahko umakneta pred ostalim svetom. Tu lahko v miru bereta, gledata televizijo, pišeta pisma, uživata v intimnih trenutkih ipd. Spalnica ni namenjena le spanju.

Ne glede na to ali imamo partnerja ali ne, mora biti spalnica prostor, ki je opremljen tako, da zadovoljuje izključno naše potrebe in želje. Kadar prebijemo noč v hotelu, želimo imeti najboljšo sobo za denar. In ker v domači spalnici vsekakor prebijemo največ časa, mora biti to najboljša spalnica.

Barve in vzorci

Ko se odločamo za stil opreme, se ne smemo omejevati z raznimi shemami in predpisi. Spalnico opremimo tako kot nam ustreza in kakor si želimo. Najpogosteje uporabimo blede barve in blage vzorce, ki so bolj prijazni in spodbujajo k sprostitvi ter počitku, izogibamo pa se močnim barvam, ki nas odvračajo od počitka. Nekatere izmed najboljših ureditev ne temeljijo na močnih vzorcih in divjih barvah, temveč na nevtralnih barvah in vzorcih, ki so odlično ozadje za sprostitev. Ob takšnih barvah lahko uporabimo stilsko pohištvo, ki ima ostre linije.

Tla

Na tla lahko položimo raznovrstne preproge. Tudi takšno, ki je bolj dragocena in ne želimo, da se po njej veliko hodi. Pri izbiri preproge pazimo, da je mehka na otip in da bo hoja po njej prijetna. Če se odločimo za tla brez preprog, namestimo manjšo preprogo na mesto, kjer vstajamo iz postelje, da zjutraj ne bomo stopili na mrzla tla.

Postelja

Postelja mora biti dovolj velika, da bo spanje udobno. To pomeni pravo širino in pravo dolžino. Če v njej spita zakonca ali partnerja, je najbolje, da je francoskega tipa, torej odprta na treh straneh. Primerna je tudi postelja, ki ima stranski stranici odprti. Postelje, ki imajo odprto samo eno stranico, niso primerne za dva, saj mora eden vedno plezati preko drugega, če hoče vstati.

Drugo pohištvo

V spalnico sodi mizica za ličenje, ki jo namestimo tako, da na obraz človeka, ki jo uporablja, pada čim več naravne svetlobe. Najboljše mesto je nasproti okna. Izbira mizic je velika, poseben čar pa ima mizica, ki je z vseh strani oblečena v blago.

Pri izboru nočnih omaric moramo upoštevati nekaj nasvetov. Nočna omarica naj bo tako visoka, kot je zgornji del vzmetnice (okoli 50 cm). Naj bo dovolj prostorna, da bomo lahko v njej shranili vse, kar potrebujemo, kadar smo v postelji (knjige, revije, robčke,…). Če smo občutljivi na prah, položimo preko prtička steklo, ki je enakih mer kot omarica.

V spalnici mora biti dovolj prostora za omare (samostoječe ali vgradne) v katere lahko shranimo vso garderobo. Če je spalnica dovolj prostorna, vanjo namestimo manjšo zofo ali počivalnik skupaj s klubsko mizico ali kakšno drugo obliko odlagalne površine. To bo prijeten in miren kotiček za branje knjig ali časopisa. Manjkati tudi ne sme manjša omara za knjige, v kateri bomo shranjevali revije in knjige, ki jih beremo.

Zelo pogosto si spalnico delita dva partnerja. Tako, kot je sicer v zvezi potrebno sprejemati kompromise, je treba tudi pri opremljanju spalnice sprejeti kompromis, če se želje močno razlikujejo. Najboljša rešitev je uporaba barv, vzorcev in pohištva, ki predstavljajo presek (so vmes) med dvema okusoma.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog