Vodič

Alergije in pršice

Alergije povzročajo številne težave, od smrkavosti in blagega izpuščaja do zelo nevarnih, kot je hud astmatični napad. Življenje z alergijo in astmo je neprijetna resničnost za številne otroke in odrasle. Alergijske težave so vse pogostejše in zdravniki včasih povzročitelja ne morejo odkriti.

Alergije, kot je seneni nahod, so huje izražene na prostem, vendar je tudi dom lahko gojišče alergenov. Tu alergije najpogosteje povzročajo pršice, plesen, cvetni prah, delci odmrle kože in slina hišnih ljubljenčkov. Ti lahko sprožijo vrsto alergijskih simptomov, zlasti težave z dihanjem. Vse sprožilce najdemo tudi v hišnem prahu.

Mikroskopsko majhne pršice uspevajo v toplem, vlažnem in prašnem okolju. Hranijo se z odmrlimi celicami človeške kože, ki se odluščijo z naše povrhnjice. Rade se zadržujejo v žimnicah, blazinah in mehkih talnih oblogah. Njihovo čezmerno razmnoževanje lahko preprečimo s temeljitim zračenjem in zniževa­njem vlage, denimo z ventilatorji v kuhinji in kopalnici.

Prašna žarišča

Če je v družini kdo alergičen na prah, se izogibajte prašnim žariščem:

 • Oblazinjenim posteljnim končnicam in drugemu oblazinjenemu pohištvu.
 • Drobnim okrasnim predmetom, če niso spravljeni v vitrinah.
 • Knjigam na odprtih policah.
 • težkim zavesam. Boljša možnost so lamelne zavese, kjer se nabere manj prahu kot na žaluzijah. Če imate zavese, jih redno sesajte in vsake tri mesece operite pri temperaturi 60 °C ali več.
 • Preprogam. Gosto tkane preproge s kratkimi vlakni se prašijo manj od ohlapno tkanih preprog z dolgimi vlakni. Se boljša pa so lesena ali keramična tla. Če se odločite za preprogo, jo vsak teden teme­ljito posesajte.
 • Razpokam med deščicami poda. Špranje zatesnite, da preprečite dvigovanje prahu iz prostorčkov pod njimi.
 • Večernemu čiščenju spalnice. Čistite podnevi, saj traja kar nekaj časa, da se prah, ki ga pri tem dvignete, spet poleže.

Napovejte vojno prahu

 • Redno sesajte pod posteljami, kavči in drugim pohištvom. S pohiš­tvom, ki ga ni težko premikati, si boste olajšali delo.
 • Pohištvo in okraske obrišite z vlažno krpo in odstranite prah z vrha visokega pohištva.
 • Zapirajte vrata in predale omar in skrinj. 

Vse prši od pršic

V žimnici zakonske postelje lahko živi do dva milijona pršic. Ob primernih razmerah je lahko v novi žimnici toliko pršic že po treh mesecih.

V spalnici

Postelje so gojišča za hišne pršice. Če je v družini kdo alergičen na pršice, boste opazili, da ponoči težje diha ali da se mu pojavi vnetje kože - ekcem. Simptome lahko ublažimo z nekaj ukrepi.

Posteljnina

 • Če posteljnino hranite v predalih pod ležišči, jo zavijte v prepustne plastične vreče, da nanjo ne bodo padali iztrebki pršic.
 • Posteljnino pogosto operite, da odstranite prah in uničite pršice. Rjuhe ter prevleke za blazine in odeje vsak teden operite v vroči vodi (60 °C ali več). Če jih ne smete prati v vroči vodi ali jih zaradi varovanja okolja nočete, pranju dodajte sredstvo za uničevanje pr­šic benzil benzoat, potem pa perilo temeljito sperite.
 • V vročem vremenu posteljnino za nekaj ur obesite na sonce.
 • Vsake tri mesece opravite parno čiščenje. Para mora biti dovolj vro­ča in delovati dovolj dolgo, da pršice ubije in denaturira alergen. Na koncu pršice in alergen posesajte.
 • Prešite odeje so boljše od navadnih, ker jih lahko daste v posebno prevleko proti pršicam.

Zamrznite pršice

Če hočete pobiti pršice, spravite posteljnino, plišaste igrače in najljubše odeje za nekaj ur ali čez noč v zamrzovalno skrinjo. Potem jih lahko operete v topli, vroči ali mrzli vodi. Če niso pralne, jih lahko posesate.

Posteljnina proti pršicam

Žimnice in blazine lahko zaščitite s posebnimi prevlekami, ki preprečujejo, da bi prišli v stik z alergenom pršic. Včasih so bile izdelane iz plastike, zato je bila postelja vlažna, spa­nje pa neudobno. Sodobne prevleke iz mehkih mikrovlaken prepuščajo vodo in zrak.

Več: http://www.emka.si/dom-in-vrt-vseved-za-vsako-gospodinjstvo/...

Vir: Dom in vrt, vseved za vsako gospodinjstvo, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog