Vodič

Spalnica je prostor za romantiko in počitek

Po napornem dnevu v službi, šoli, na fakulteti se domov vrnemo izmučeni in brezvoljni. Okolje domačega doma nas napolni z energijo in nam vrne voljo do življenja, če se nam je ta med dnevom nekoliko razgubila. Povečerjamo, pogledamo televizijo ali preberemo časopis, morda knjigo in čas je da se podamo v deželo sanj. Stopimo v spalnico, kjer naj bi se počutili prijetno.

Spalnica je zagotovo del stanovanja ali hiše, v katerem preživimo največ časa, večinoma v nezavednem stanju. Je prostor, ki nam omogoča intimo in nas na koncu zapelje v deželo sanj. A potovanje ne bo najbolj prijetno, če se v spalnici ne počutimo najbolje. Tudi spanje ne bo dovolj okrepčilno in zjutraj se ne bomo prebudili sveži in polni želja po novi dogodkih prihajajočega dneva.

Barve sten v spalnici izberimo po lastnem okusu. Lahko se odločimo za hladne barve (modra, zelena) ali pa za tople (rumena, rdeča). Le kričeče barve v spalnico ne sodijo, ker izražajo preveč energije. Te v spalnici ne potrebujemo, potrebujemo predvsem mirno in romantično okolje.

K romantiki veliko prispeva osvetlitev. Ta naj bo diskretna. Osvetlimo posamezne dele sobe, kot so nočne omarice, slike na steni, vzglavje. Prehod med osvetljenimi in neosvetljenimi deli naj bo oster. Na strop ne namestimo velikega lestenca, ki močno razsvetli prostor, temveč takšnega, ki omogoča medlo osvetlitev. Če imamo lestenec, ki omogoča usmerjeno osvetlitev, potem osvetlimo le posamezne dele sobe, kot so npr. omare ali prostor, kjer se preoblačimo.

Cvetoče rože so prijetne in v nas vzbujajo občutek topline. V spalnici se cvetočim rožam in rezanemu cvetju izogibajmo. Z vonjem, ki ga oddajajo, lahko motijo spanje, alergikom pa lahko povzročajo težave. Raje se odločimo za zelene lončnice, ki redko cvetijo, če pa zacvetijo, pa jih za čas cvetenja prestavimo v drug prostor.

Na ploske površine namestimo prtičke. Ti naj ne bodo industrijski, temveč ročno izvezeni. Tudi drobni kipci in drugi dekorativni elementi sodijo v spalnico, še posebej, če so povezani z ljubeznijo. Naj nas med ležanjem v postelji v dvoje opazuje boginja ljubezni.

Pohištvo v spalnici naj bo izbrano in v istem stilu. Spalnica, kjer se meša pohištvo več različnih slogov deluje neharmonično, kar neugodno vpliva na počutje. Odločimo se za moderen, klasičen ali starinski slog, odvisno od želja. Postelja naj bo dovolj velika, da bomo udobno spali. Če gre za zakonsko posteljo, kjer spita partnerja, naj bo ta široka vsaj 160 cm, še boljša postelja pa je tista, ki je široka vsaj 180 cm ali več. Tako bosta oba partnerja imela dovolj prostora za spanje. Količino in velikost pohištva prilagodimo velikosti prostora. Spalnica naj ohrani zračnost in raje namestimo omaro manj, kot več.

Ne pretiravajmo s slikami na steni. Na posamezni steni naj bo le ena večja slika, kot pa več majhnih. Na nočno omarico lahko namestimo poročno sliko ali pa sliko partnerja, da bo njegova podoba prva, ki jo bomo videli, ko se bomo zjutraj zbudili, četudi bo na službenem potovanju.

V spalnico tudi ne sodijo razne elektronske naprave, kot so televizor, računalnik, mobitel. Ti naj imajo svoje mesto v dnevni sobi ali delovnem kotičku. Diskretno namestimo radijski sprejemnik ali predvajalnik glasbe in zvočnike. Tako bomo zvečer poslušali glasbo, ki nas bo zbujala tudi zjutraj.

Spalnica, ki nam bo všeč in nas bo privlačila, bo prostor v katerega se bomo radi vračali. Morda bomo že med dnevom razmišljali o večeru, ki ga bomo preživeli v njej, s partnerjem ali pa sami. Zato jo naredimo privlačno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog