Soba za cicibana

Skrb za malčka in kasneje cicibana je zahtevna, kar moramo upoštevati pri načrtovanju sobe. Otroci med 1. in 6. letom so zvedavi, igrivi, se hitro gibljejo in nepozorni na nevarnosti. Da sta starša brezskrbna medtem, ko se igra v svoji sobi, morata vedeti, da se otrok ne more poškodovati in da se bo zabaval primerno dolgo. Soba je lahko igralnica, torej namenjena izključno igranju ali pa klasična otroška soba, v kateri tudi spi. Kakorkoli že, soba mora biti enostavna za čiščenje.

Vrata otroka zadržijo v prostoru. Lahko namestimo klasična vrata ali pa takšna, ki se odprejo le na polovici višine in predstavljajo nekakšno ograjo, ki otroku preprečuje, da bi šel iz sobe, obenem pa omogočajo, da starši slišijo, kaj se v sobi dogaja. Če gre za igralnico in se v njej igra več otrok, je smiselno razmisliti o zvočni zaščiti v sobi, ki je v obliki mehkih površin (blago) nameščena po sobi.

V sobi napravimo več različnih kotičkov, ki omogočajo različne dejavnosti. Otrok bo preko dneva med njimi krožil. To nam bo omogočilo tudi selektivno shranjevanje stvari. Ravno tako lahko kotiček ustrezno zaščitimo: na tla pod mizo, kjer riše, namestimo zaščito, ki omogoča enostavno čiščenje. Sicer pa lahko kotičke posvetimo počitku, prehranjevanju, risanju, igri s punčkami (deklice) ali avtomobilčki (fantje), branju pravljic itd.

Da bomo sobo ohranjali vsaj v približnem redu, moramo zagotoviti dovolj prostora za shranjevanje. Najboljša izbira so omare in police, ki jih pritrdimo na steno. Omare so lahko zelo enostavne tako, da zadnjo steno omare predstavlja stena. Takšne omare kasneje enostavno odstranimo. S samostoječimi omarami lahko prostor razdelimo na več delov, vendar moramo poskrbeti za njihovo stabilnost. Samostoječe omare se lahko prevrnejo, otroci pa si lahko preščipnejo prste. Dobro jih fiksiramo (privijačimo v tla ali steno), da so povsem nepremične. Odličen prostor za shranjevanje so tudi košare in morebitna igrala, ki jih sami naredimo (npr. hišica, tobogan itd.).

Starejši kot bo otrok, bolj pogosto ga bodo obiskovali prijatelji. Zato moramo misliti tudi na njih in več kot le en stol v sobi bo več kot dobrodošel.

Okraševanje otroške sobe ali igralnice je lahko zelo zabavno. Ne potrebujemo veliko: nekaj metrov pisanega blaga, nekaj barve, nekaj barvnih listov in sponke ali primerno lepilo za pritrditev v steno. Z veliko domišljije napravimo pravljični svet. Lahko se držimo določene tematike ali pa se posvetimo različnim barvam. Seveda pa se prepustimo otroku, da nas vodi s svojimi željami, saj je on tisti, ki bo v tej sobi preživel največ časa.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog