Dojenčkova soba

Ko pričakujemo novega člana družine, smo razburjeni in komaj čakamo, da prijoka na svet. Zaradi pričakovanja zlahka pozabimo na ustrezno ureditev sobe za dojenčka. Vendar, če želimo, da bo naš otrok zdrav, dobrega počutja in zadovoljen, je nujno, da pripravimo ustrezno sobo zanj. Takšna bo ustrezala tudi staršem, saj bo njihovo delo manj naporno in bolj prijetno.

Pri opremljanju sobe za dojenčka je varnost na prvem mestu. Računati moramo, da bo v začetku mala štručka, ki večino časa spi, s časoma postala večja in se začela zvedavo plaziti naokoli. Vse električne vtičnice moramo dobro zaščititi, da se v njih ne bi znašli majhni prstki. Da bi namestili skromno število vtičnic, ne pride v poštev, saj bo sčasoma soba spreminjala namembnost in takrat bodo vtičnice potrebne. Raje jih zakrijemo s pohištvom ali kako drugače in jih odkrijemo šele, ko jih potrebujemo.

Temperatura sobe je zelo pomembna. Če bo prevroče ali prehladno, se ne bo dobro počutil in hitro lahko zboli. Zato je nujno grelno telo (radiator, električna peč,…), ki ga je mogoče enostavno uravnavati, obenem pa bo izven dosega dojenčka. Najboljša rešitev je radiator centralnega ogrevanja z natančno regulacijo, ki je skrit za pohištvom ali za ustreznim varovalom. Mesto za zibelko oz. posteljico naj bo dovolj daleč, da se dojenček ne bo pregreval, poskrbeti pa moramo tudi za ustrezno ventilacijo, ki pa mora biti dovolj visoko.

Zelo priročen element je umivalnik. Pri previjanju in čiščenju bo prišel zelo prav, da staršema ne bo treba nositi vode iz kopalnice. Tudi kasneje, ko je otrok starejši, je umivalnik v sobi praktičen. Če nas umivalnik moti, ga vgradimo v omaro, ki jo odpremo le takrat, ko ga potrebujemo.

Potrebe po pohištvu niso velike. Potrebujemo zibko, predalnik, ki ga lahko uporabimo tudi za previjalno mizo in stol z nizkimi naslonjali, ki ga mati uporablja za dojenje. Košara za kreme, puder in druge dojenčkove potrebščine in druge košare za shranjevanje so odličen dodatek in jih lahko enostavno odstranimo, ko se soba spreminja. Kasneje, ko dojenček raste, namestimo manjšo omaro za oblačila, stajico in višji stol.

Sobe za dojenčka v prvi fazi ni treba izdatno okraševati. Stene naj bodo ene barve, brez vzorcev, da lahko nanje obešamo različne slike in okrasje med razvojem otroka, glede na njegovo starost in želje. Barve naj bodo svetle in vesele. Nikakor se ne ravnamo po klišeju »modro za fantke, rožnato za punčke.«

Pri tleh je higiena na prvem mestu. Tla naj bodo enostavna za čiščenje obenem pa dovolj udobna za otroka. Kamnite ali lesene plošče ne pridejo v poštev. Primeren je linolej ali kakovosten ladijski pod, lahko pa položimo tudi laminat. Če dodamo še pralno preprogo, bodo tla delovala bolj mehko.

Zavese naj segajo največ do višine okenske police. Dojenček, ki se bo plazil po tleh, se bo sicer po njih vzpenjal. Če okno nima polken ali zunanje rolete, namestimo notranjo roleto ali takšne zavese, da bomo lahko sobo zatemnili. S tem bomo lahko brez težav dali otroka spat pred nočjo, zjutraj pa se ne bo zbujal s prvim svitom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog