Vodič

Izbira posteljnine

Kar precejšni del svojega življenja preživimo v spalnem prostoru, zato je pomembno, da je spalno okolje čim bolj udobno in zdravo. Po kakovostnem spancu se zbudimo spočiti, polni energije in pripravljeni, da se spopademo z izzivi prihajajočega dne.

Poleg primernega ležišča, žimnice, odeje in vzglavnika na dober spanec vplivajo tudi materiali, na katerih ležimo oz. se z njimi pokrivamo. Kakovost materialov in ponudba barv posteljnega perila je pestra, sama izbira pa odvisna od posameznikovih navad, potreb in možnosti.

Pred nakupom izmerimo velikost žimnice, vzglavnika in odeje. Opredelimo se, kakšno posteljno perilo želimo, bolj trpežno in bolj enostavno za vzdrževanje, kot je npr. bombažno, ali posteljnino, ki je namenjena za razvajanje, sicer pa bolj občutljiva za vzdrževanje in manj trpežna.

Naravni materiali posteljnega perila

Pred nakupom je pomembno, da se seznanimo z bistvenimi lastnostmi posameznih materialov. Pomemben je vpliv uporabljenih materialov na zdravje, trpežnost, način vzdrževanja in cena.

Na tržišču je obsežna ponudba posteljnine izdelane iz različnih naravnih in sintetičnih materialov. Vsi naravni materiali so praviloma primernejši, ker naravna vlakna dobro vpijajo vlago in so na otip prijetnejša od sintetičnih. Najpogosteje se za izdelavo posteljnega perila uporablja bombaž, lan, in svila.

Kot najboljša vrsta bombaža slovi Mako iz Egipta. Bombažna posteljnina je mehka in prijetna na otip, odporna proti mehanskim obremenitvam, vzdrževanje je preprosto in cenovno je sprejemljiva. Poleg naštetega, jo odlikuje izjemna sposobnost vpijanja vlage, zračnost in higieničnost. V mrzlih zimskih mesecih nas bodo flanelaste posteljne prevleke in rjuhe dodobra ogrele. Ta bombažna tkanina mehkega otipa je lahko tkana v keper vezavi ali navadni platno vezavi.

Izredno udobje in dobro počutje si bomo privoščili, če bomo izbrali satenasto ali kombinacijo bombaž mako-saten posteljno perilo. Saten je fina, lahka bleščeča tkanina izdelana iz 100 % bombaža, ki jo odlikuje mehkoba in gladkost. Bombaž krep posteljnina je enostavna za vzdrževanje, likanje pa ni potrebno.

Nekoč so največ posteljnega perila tkali iz lanu, ki je sicer hladen na otip, odlikuje pa ga izredna trdnost in odpornost. V zadnjem času se je ponudba lanene posteljnine povečala predvsem zato, ker v poletnih mesecih prijetno hladi, v zimskih pa greje.

Svila je naraven material, ki se pridobiva iz zapredka metulja sviloprejke. Najpomembnejše lastnosti, ki odlikujejo svilo, so značilen svilen lesk in hladen občutek na otip. Svilena posteljnina, prevleke za odeje, vzglavniki in rjuhe, ki jih lahko kupimo v klasični ali napenjalni izvedbi, se priporoča astmatikom in ljudem, ki imajo težave z alergijami. Svila je namreč naravni antialergen, saj je negostoljubna pršicam. Luknjičasta struktura svilenih vlaken omogoča visoko stopnjo zračnosti in zagotavlja zdravo in suho spalno okolje. Svileno posteljno perilo je najboljša izbira za vroče poletne noči. Svilena posteljnina je lahko tudi mešana z bombažem. Posteljnina v kombinaciji svila-bombaž je nekoliko bolj kompaktna in mogoče malo manj občutljiva za vzdrževanje. Vzdrževanje obeh tkanin ni problematično, saj jih peremo na 30 stopinj, likanje pa skoraj ni potrebno, ker se ne mečkata.

Barve posteljnega perila

Izbira ustrezne barve vpliva na naše počutje, delujejo motivacijsko in ustvarjajo vzdušje v spalnem prostoru. Gladka posteljnina nežnih, pastelnih barv, v nasprotju s kričečimi barvami v kombinaciji z velikimi vzorci, delujejo pomirjajoče in harmonično. Zelena simbolizira naravo in deluje na vzpostavljanje človekovega ravnovesja. Modra posteljnina blaži nespečnost in stres. Barvni odtenek šampanjca spodbuja ustvarjalnost, koncentracijo in dobro razpoloženje. Če želimo poudariti eleganco, bomo izbrali posteljnino biserne barve, ki simbolizira popolnost, čistost in mehkobo. Vedno lepa pomirjajoča bela barva simbolizira čistost, popolnost in mehkobo.

Vzdrževanje

Posteljnino pogosto peremo. Da bomo čim dlje ohranili osnovno kakovost posteljnega perila, je pomembno pravilno vzdrževanje. Pisano bombažno posteljnino peremo pri nižjih temperaturah, enako velja za svileno in viskozno posteljnino. Belo bombažno posteljnino lahko prekuhavamo, sicer pa sledimo navodilom proizvajalca. Pred pranjem posteljne prevleke vedno obrnemo na notranjo stran in zapnemo. Na ta način posteljnina ne bo tako hitro obledela. Če je le mogoče, jo sušimo na zraku, v senci. Likanje je priporočljivo, ker vročina uniči morebitne bakterije in ostanke praška, posteljnina pa bo na otip mehkejša in bolj volna.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog