Vodič

Preprosta vodoinštalacijska dela

Ventil za vodo

Ko se vselite v nov dom, morate najprej najti glavni ventil in se prepričati, da tesnila res zaprejo pretok. Pogosto se zgodi, da v nujnih primerih ugotovimo, da vode ni mogoče zapreti, ker je ventil okvarjen. Menjava tesnila je delo za vodovodarja, ampak strošek se vam bo obrestoval. Brez tega se vam lahko zgodi, da vam bo odpovedala pipa v kuhinji in boste imeli poplavo, ker ne boste mogli zapreti vode. Glavni ventili hiše so običajno na vrtu, v večstanovanjski stavbi pa v notranjosti zgradbe. Če vam je v hiši spustila pipa in ste zaprli glavni ventil, pa voda še vedno teče, odprite katerokoli pipo med ventilom in pipo, ki pušča. S tem boste zmanjšali količino razlite vode in škodo, ki bo nastala do prihoda vodovodarja.

Čiščenje odtokov

S preudarnim ravnanjem boste preprečili resno zamašitev odtokov.

Pazljivo odplakovanje
Odtoki bodo ostali pretočni, če boste vanje spuščali čim manj stvari. Ostanke hrane prestrezite z zaščitnimi mrežicami in odvrzite med biološke odpadke. Koš za biološke odpadke uporabljajte za biorazgradljive snovi, med drugim tudi za čajne liste in kavno usedlino. Maščobo in olje raje postrgajte v smeti in ne pomivajte preveč zamaščenih posod.

Krop
V kuhinjsko korito nalijte vrelo vodo, da stopite in odplaknete maščobo.

Čistila za odtoke
Kuhinjski odtok bo ostal pretočen z redno upo­rabo čistil. Za to boste porabili veliko manj časa kot za odmaševanje zamašenega odtoka. Industrijska čistila pogosto vsebujejo natrijev hidroksid in aluminij. Bogata pena, ki topi maščobo, nastane zaradi aluminija in toplote ob raztapljanju natrijevega hidroksida. Cenejša in okolju prijaznejša so domača sredstva za odmaševanje.
 

Odmašitev odtoka

Odtok se običajno zamaši, če se v sifonu nabereta maščoba ali drugi ostanki. Poskusite lahko z industrijskimi sredstvi, če pa se to ne posreči, upoštevajte spodnje napotke:
  • snemite sifon,
  • razdružite zgornji in spodnji del in očistite. Če je sifon čist, je cev zamašena nižje in morate poklicati vodovodarja.

Popravilo glasnih cevi

Če slišite glasen pok, ko zaprete pipo ali potrkavanje, ko voda teče, je razlog verjetno vodni udar. Po navadi to pomeni, da so pipe slabo zmontirane. Ropotajočo cev lahko najdete in učvrstite sami. Če je napeljana tako, da nima zadostne opore, lahko ropota, ko pipo odprete ali zaprete.
1. Najprej ugotovite, kje cev ropota. Nekoga prosite, naj pipo odpira in zapira.
2. Zrahljano cev pritrdite ali ovijte tako, da se ne bo premikala.
3. Če do cevi ne morete, pokličite strokovnjaka.

Kako ugotovimo, ali cevi kje puščajo?

Če opazite vlažno steno ali mokro liso na vrtu, vam je mogoče počila cev. To ugotovite tako, da odčitate vodni števec in ga spet pogledate naslednji dan.
1. Preden greste zvečer spat, dobro zaprite vse pipe in kotličke stranišč, ki lahko puščajo, čeprav tega ne opazite.
2. Na steklu števca s flomastrom označite, kje je kazalnik. Vrednost zapišite na papir.
3. Zjutraj poglejte, ali se je stanje na števcu spremenilo. Če se je, cevi nekje puščajo, in je treba poklicati vodovodarja.

Odmaševanje stranišča

Če je školjka zamašena in v njej stoji voda, zaprite dotok vode do stranišča. Ventil je običajno za straniščem.
1. Nekaj časa počakajte, da se voda umakne. Včasih se stranišče odmaši samo. Če se ne, uporabite gumijast zvonec za odmaševanje odtokov. Priporočljivi so takšni, ki so zgoraj ojačeni s kovino, da se guma ne obrne. Pri stranišču morate biti odločnejši kot pri koritu, saj školjka nima ravnih površin in ga težko nastavite tako, da ustvarite tlak.
2. Zvonec sperite z vodo, ko je ta še v školjki, potem pa v vodo nasujte malo detergenta in belila.
3. Če ste dovolj spretni in odločni, lahko poskusite stranišče odmašiti tudi z jekleno spiralo za odmaševanje, ki jo potisnete v cev, da odstranite zaporo. Vseeno pa je morda lažje poklicati vodovodarja.

Če iz kotlička ves čas teče

To se pogosto zgodi pri dotrajanih kotličkih za izplakovanje. Popraviti jih je težko, lahko pa poskusite.
1. Odstranite pokrov kotlička. Morda se je pod tesnilo zataknilo čisti­lo za izplakovalnike, čeprav je bolj verjetno, da je tesnilo dotrajano.
2. Spustite vodo iz izplakovalnika. Tesnilo na dnu preprečuje uhajanje vode, kjer se cev stika s kotličkom. Sezite noter in odstranite tesnilo.
3. Odnesite ga v trgovino, da boste dobili enakega in ga zamenjajte.

Zamenjava straniščne deske

Straniščno desko kupite v trgovini s kopalniško opremo, saj je izbira tam največja.
Desko zamenjate takole:
1. Sezite pod zadnji konec straniščne deske, kjer boste našli krilno matico, ki jo lahko odvijete z roko. Če deske niso zelo stare, bodo matice plastične.
2. Z novo desko boste dobili tudi nove vijake in krilne matice. Postopek odstranjevanja ponovite v obratni smeri.

Zamenjava tesnilne mase

Tesnilno maso okoli vaše kadi boste morali popravljati, saj ne zdrži tako dolgo kot kad. Zamenjava stare tesnilne mase z novo je zelo preprosta.
1. Z majhnim čopičem nanesite industrijski odstranjevalec. Počakajte, da se vpije, in pri tem upoštevajte navodila proizvajalca.
2. S strgalnikom za steklo odstranite maso s stene in kadi, pri tem pa pazite, da ne opraskate površine.
3. Ostanke mase obrišite s krpo. Robove obrišite s krpo, namočeno v etanol, da pripravite površino za nanos nove tesnilne mase.

 

Več: http://www.emka.si/dom-in-vrt-vseved-za-vsako-gospodinjstvo/...

Vir: Dom in vrt, Vseved za vsako gospodinjstvo, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog