Domača knjižnica

Knjige so vir znanja in povezava s preteklostjo. To nam lahko nudi tudi računalnik z internetom, vendar ljudje ne razvijemo tako pristnega odnosa do tehnologije, kot pa do knjige, ki nam pomeni mnogo več. Čeprav ima knjižnica pridih študija, pa je to prostor, ki nam nudi toploto, udobje in zavetje. V njej lahko preživimo številne ure ob prebiranju knjig.

Izbor barvne sheme lahko veliko prispeva k občutku zavetja in topline. Izbor globokih tradicionalnih barv ali pa toplih zemeljskih tonov, bo v sobi ustvaril intimno vzdušje in dal občutek varnosti in tradicionalnosti. Razporeditev knjig po policah lahko predstavlja svojevrstno dekorativno shemo. S pravilno kombinacijo barv knjižnih ovitkov, lahko ustvarimo iluzijo, da so knjige sestavni del strukture sobe. Ker so knjige same po sebi strukturno zelo močan element, se odpovemo vzorcem, ki bi lahko speljali pozornost drugam. Kljub temu lahko vnesemo nekaj zanimivih vzorcev, ki se bodo ujeli z vzorcem, ki ga tvorijo knjige.

Pri izbiri ustrezne osvetlitve moramo biti zelo previdni. Osrednja luč, ki osvetljuje vso sobo, bo izničila vzorce in razbila občutek intimnosti. Boljša izbira so svetila, ki jih namestimo v spodnjem delu sobe, kot so namizne lučke, samostoječe lučke in podobno, ki bodo ustvarjale posamezne otoke svetlobe. Police morajo biti dovolj osvetljene, da je iskanje knjig enostavno. V ta namen uporabimo stropne luči, ki so usmerjene v police.

Ko se odločamo za pohištvo, ne smemo pozabiti na udoben stol – fotelj. V njem bomo lahko udobno brali. Tudi gugalnik je lahko primeren, če je le dovolj udoben. Stol namestimo blizu okna, da bomo lahko podnevi brali ob naravni svetlobi. Namesto fotelja lahko uporabimo tudi manjši kavč. Luč na stojalu, ki je oblikovana tako, da daje usmerjeno svetlobo, nam bo v večernih urah razsvetljevala bralno površino. V knjižnico sodi tudi pisalna miza in stol, ki se bosta stilsko ujemala s pohištvom. Uporabljali ju bomo za študijsko branje, pisanje pisem in druga podobna opravila. Majhna lestev nam bo v pomoč, kadar bomo potrebovali knjige z višjih polic, majhna mizica pa bo odlično mesto za odlaganje osvežilnih napitkov in revij.

Knjige lahko shranjujemo na več različnih načinov. Če je knjižnica majhna, potem na stenah napravimo police ali pa uporabimo knjižne omare. Izkoristimo lahko tudi prostor nad vrati. V večjih knjižnicah namestimo samostoječe knjižne omare. Z njimi prostor razdelimo na več delov. Če imamo knjige tematsko razvrščene, lahko ustvarimo tematske kotičke. Samostoječe omare lahko prostor razdelijo na dva dela: na knjižnico in delovni prostor. Ko se odločamo za police ali omare, moramo upoštevati, da so knjige različnih dimenzij in barv. Naša knjižnica ne bo bila nikoli videti tako, kot so videti knjižnice v revijah za opremljanje doma, kjer so na police zložene glede na barvo in velikost. Namen knjižnice ni, da so knjige na policah videti urejeno in lepo, temveč, da so shranjene po sistemu, ki omogoča, da želeno knjigo vedno najdemo. Kljub temu, pa police lahko olepšamo z različnimi okraski in ornamenti.

Kakšen stil opreme in pohištva bomo izbrali, je odvisno od naših želja. Tradicionalno je, da je knjižnica opremljena v katerem od starejših stilov z masivnim pohištvom, ki le še poudari težo znanja, ki se skriva v knjigah. Takšne knjižnice, v katerih prevladujejo temni (težki) odtenki barv, ustvarjajo spoštljivo študijsko vzdušje. Alternativa so sodobni stili s prevladujočim svetlim pohištvom. Knjižnica bo svetla in drugačna, vendar nikakor ne neprijetna za branje.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog