Vhod

Veža je del hiše ali stanovanja, s katerim se obiskovalci najprej srečajo in zapustijo nazadnje. V njej dobijo prvi vtis o našem načinu bivanja in tudi o nas samih. Zunaj je lahko neprijetno vreme, tema, veža pa ponuja zavetje, svetlobo in udobje. Pri tem je nepomembno ali je veža velika ali majhna. S pravilnim izborom in razmestitvijo pohištva ter pravilno osvetlitvijo, bo veža prijeten pozdravni prostor vsem obiskovalcem.

Izbor materialov za tla je velik. V hiši so lahko kamnita, obložena s keramičnimi ploščicami, marmornata ali lesena. V stanovanju lahko uporabimo trpežno preprogo ali linolej, še posebej, če je veža sestavni del hodnika. V tem primeru je dobra izbira preproga, ki teče od vhodnih vrat skozi ves hodnik. Preproga mora biti enostavna za čiščenje in ne sme ovirati odpiranja vrat, ki se odpirajo navznoter.

Svetloba je zelo pomemben dejavnik. Prvo luč namestimo že na zunanji strani vhodnih vrat, s katero osvetlimo prostor pred vrati in vabimo obiskovalce. Veža mora biti dovolj osvetljena, svetloba pa usmerjena k elementu, ki ga želimo poudariti: vrata, slika, omara,…

Izbor pohištva je odvisen od potreb in navad. Vsekakor ne sme manjkati omara za čevlje in copate. Nekje moramo zagotoviti prostor za ključe. To je lahko polička ali pa majhen obešalnik na steni. Potrebna sta še stojalo za dežnike in obešalnik za plašče. Če je prostor, namestimo vsaj en stol ali majhno klop, kamor se bomo lahko usedli med obuvanjem. Z ogledalom lahko prostor vizualno povečamo obenem pa bo služil (predvsem damam) za zadnje popravke pred odhodom od doma. Če v vežo namesto obešalnikov namestimo omaro za shranjevanje plaščev, mora ta biti dobro zračna, da se bodo v deževnih dneh sušili vlažni ali mokri plašči. Če je veža večja, lahko vanjo namestimo majhno mizo, na katero namestimo rožo ali drug dekorativni element (vaza, knjige, fotografija).

Če je veža zelo velika, moramo pohištvo temu prilagoditi. Namestimo večje pohištvo. V primeru visokega stropa osvetlimo le spodnji del. S tem bo veža delovala bolj domače. Če pa je veža majhna in ozka, moramo z vizualnimi triki pričarati več prostora. Namestimo ogledala, uporabimo vrata s steklom, da v prostor pride čim več svetlobe in uporabimo kontrastne teksture. Pohištvo naj bo bleščeče.

Stil, ki ga uporabimo v veži, bo zaznamoval celotno stanovanje ali hišo, zato moramo biti zelo previdni. To še ne pomeni, da mora biti celotno stanovanje opremljeno v stilu, ki smo ga uporabili v veži, temveč se morajo ostali stili ujemati s stilom veže ali obratno.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog