Vodič

Sanacija poplave v montažni hiši

Poplave, izlivi vode zaradi poškodovane napeljave, vdor zunanje vode kot posledica poškodovane hidroizolacije in vlaga kot posledica bivanja lahko doletijo tako uporabnike klasično zidanih objektov, kot tudi tiste, ki so se odločili za gradnjo montažne hiše.

Prvo pravilo lesenih montažnih hiš je, da morajo biti dobro zaščitene pred zunanjo vlago. Zaščiten suh les, ne bo omogočal razvoja škodljivcev in gliv. Les, ki ga vgrajujemo, je običajno kemično zaščiten že v tovarni. Seveda pa nobena zaščita ne more biti večna. V primeru, da imamo tudi zunanji del hiše lesen, moramo zaščitni premaz obnavljati na vsakih dve do pet let.

Včasih se zgodi, da zaradi poškodbe strehe ali poplave hišo zalije voda. Vlaga lesu seveda škodi, vendar to velja tudi za vse druge gradbene materiale (opeka, beton…). Sanacija po poplavi v montažni hiši je v nekaterih pogledih enostavnejša, kot sanacija klasično zidane hiše.

Velik del elementov lahko odstranimo in tako omogočimo lažje sušenje konstrukcije. Posamezne elemente lahko tudi preprosto zamenjamo. Tako popravilo je razmeroma enostavno in bistveno hitrejše od sušenja vlažnih zidanih objektov.

Tako kot klasično zidane objekte moramo tudi montažni hiši dati čas, da se posuši. Postopek lahko pospešimo s tem, da odstranimo mavčne plošče, do višine do katere je segala voda. Če opazimo, da je namočena tudi izolacija za njimi,jo odstranimo in nadomestimo z novo. Če se izolacija namoči, izgubi svojo funkcijo, poleg tega pa je vlažna izolacija dobro okolje za razvoj mikroorganizmov.

Mavčne plošče so najpogostejša finalna obloga sten v montažnih hišah. Njihova slabost je, da so dovzetne za vpijanje vlage. Če plošče niso bile dolgo izpostavljene vodi, bo mogoče dovolj že to, da jih pobrusimo in ponovno prebelimo. Kadar so plošče tako poškodovane, da jih ni mogoče obnoviti, jih moramo odstraniti ter jih zamenjati do tiste višine, do katere je segala voda. Nove plošče namestimo šele, ko smo prepričani, da je konstrukcija hiše popolnoma suha. V nasprotnem primeru bi vlagi zaprli pot ven.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje