Vodič

Božična okrasitev dvorišča 

Za božič radi okrasimo tudi zunanjost svojega doma, vendar pa je med lepim in pretiranim oziroma kičastim precej tanka ločnica. Kako torej okrasiti zunanjost svojega doma, da bo ravno prav?

Za začetek razmislite o tem, ali želite tematsko okrasitev ali ne. Lahko se odločite za klasično razsvetljavo, ali pa ji vsako leto pridahnete nekaj svoje osebnosti. Če vas poznajo kot ljubitelja motociklov ali starih avtomobilov, ne bo nič narobe, če postavite na dvorišče moped ali star avto, in ju okrasite z lučkami. Če nimate hobija, ki bi ga lahko izkoristili za okrasitev, pa razmislite o drugih tematikah. Nič ne bo narobe, če bodo na vašem dvorišču pingvini, jeleni, severni medvedje in podobno – a sledite eni ideji, sicer bo vsega preveč.

Ko najdete svojo tematiko, razmislite o materialih. Če boste pred hišo postavili okrasne vrtne krogle iz stekla, potem boste zraven težko kombinirali les. Če boste postavili okrasno leseno krmilnico za jelene, potem zraven ne spada plastika in tako naprej.

Če želite preprosto okrasitev z lučkami, pa seveda pozabite na posebne tematike – utripajoče girlande in morda še kakšna utripajoča svetleča zvezda bodo povsem dovolj.
 

Kako izbrati lučke?

Odločiti se morate, ali želite videz klasičnih lučk, ali svetlečih cevi. Nadalje razmislite o barvi – imate raje belo, rdečo, ali katero drugo barvo? Vsekakor se pred nakupom prepričajte, da so lučke namenjene zunanji razsvetljavi, torej »vremensko odporne«.
 

Kako namestiti klasične lučke?

Najlepši videz okrasitve z lučkami boste dosegli, če se odločite ali zgolj za eno barvo, ali pa pisane večbarvne lučke. Če boste eno okno razsvetlili z zeleno, drugo z modro in tretje s pisanimi lučkami, bo videz preveč neurejen.

Lučke najprej namestite na hišo. Z njimi obrobite rob ostrešja, okna in vrata. Nato se lotite namestitve lučk na rastlinje okoli hiše. Pri tem ne upoštevajte zgolj iglavcev, saj se lučke lepo podajo tudi na listnata drevesa in grmičevje.

Poskrbite za poudarke. Je kak del vaše hiše ali njene okolice poseben? Morda velja nekoliko bolj razsvetliti čudovita vhodna vrata, ograjo ob stopnicah do njih, poštni nabiralnik, dolg dovoz in podobno.
 

Možje v rdečem

Marsikdo rad na svoje dvorišče namesti tudi osvetljenega ali drugačnega Božička. Resnici na ljubo – ceneni plastični ali tekstilni možje v rdečem, ki plezajo po hiši ali sedijo na saneh, niso videti nič kaj prefinjeno. Razen, če želite biti zabavni – potem brez skrbi na dvorišče in hišo namestite kar nekaj dobrovoljnih debeluhov, ki bodo zagotovo pritegnili poglede.
 

Razmišljajte izven klasike

Hišo lahko okrasite tudi brez klasičnih lučk, na primer tako, da ob njenem vznožju namestite reflektorje z različnimi barvnimi filtri, ter jih usmerite po zunanjih stenah hiše (fasade) navzgor. Prav tako se lahko odločite za razsvetlitev s pokočjo žarnic znotraj klasičnih kitajskih lampijonov - in si tako pričarate božič v stilu Daljnega Vzhoda. Še ena možnost je projektor, ki meče na fasado vaše hiše zanimiv vzorec ali sliko. Ali pa lučke, ki utripajo sinhronizirano z glasbo, ki prihaja iz zvočnikov ... Možnosti in idej je zagotovo veliko.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog