Vodič

Pohištvo iz lepenke?

 


Pohištvo iz lepenke je varno ter prijazno okolju in zdravju. Pri barvah in vzorcih ni nobenih omejitev, saj je karton možno potiskati ali prevleči z vzorčastim papirjem. Njegove glavne prednosti so cena, majhna teža ter dejstvo, da ga je vedno možno razstaviti in ponovno sestaviti. »V obtoku« je že več kot 40 let – sprva ga je bilo možno dobiti le v prestižnih pohištvenih butikih, čedalje bolj pa si utira pot tudi do povprečnih potrošnikov – tudi na slovenskem trgu.
 

Lepenka za to in ono


Lepenko so v 17. stoletju izumili Kitajci. Najprej je bila enoplastna, zato so jo v Evropi uporabljali za utrjevanje moških klobukov. Prav posebnega pomena so bile škatlice iz lepenke za tekstilno industrijo, saj so jih uporabljali za transport sviloprejk iz Japonske v Francijo. Okoli leta 1870 pa se je pričela uporaba, kot jo poznamo še danes: lepenka je postala embalaža za steklene predmete, da se ti ne bi poškodovali med prevozom.
Za boljšo zaščito je lepenka kmalu postala večplastna. Med dve plasti ravnega kartona so stisnili eno ali več plasti valovitega papirja.

Danes je lepenka izdelana industrijsko, večinoma iz recikliranega materiala, torej lesne kaše oziroma celuloznih vlaken, zato velja za okolju prijazno. Vlakna so zelo vzdržljiva, zato je lepenko možno reciklirati kar štirikrat ali petkrat, preden razpadejo. Tudi uporaba lepenke je skorajda neomejena: škatle se uporabljajo namesto omar in predalov, iz nje je lahko izolacija, pa tudi pohištvo. In pri tem ne mislimo zgolj na pohištvo za otroke, temveč tudi za odrasle – stoli iz lepenke zdržijo kar 200 kilogramov!
 

Oblikovalska šala ali resen posel?


Kartonastega pohištva se je pred štiridesetimi leti domislil kanadski arhitekt Frank Gehry. Sprva so vsi mislili, da gre za šalo, saj je Gehry resen arhitekt, ki ustvarja poslovne zgradbe in muzeje, ima več kot deset častnih doktoratov in kopico priznanj s področja arhitekture. Vendar se ni šalil. Od nekdaj je želel najti trpežen material, ki je hkrati trden in lahek, s katerim bi lahko uresničil svoje zamisli. Našel ga je v lepenki, iz katere je naredil neverjetne stole, zofe in drugo pohištvo, ki je bilo tako uspešno, da so ga začeli tudi masovno proizvajati. Njegova linija kartonastega pohištva »Easy Edges« se uspešno prodaja še danes in velja za vrhunski oblikovalski dosežek.

Tržno novost so kmalu izkoristili tudi drugi, tako lahko danes najdemo kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo izključno s proizvodnjo pohištva iz lepenke oziroma kartona, vse več pa je tudi nespecializiranih prodajaln, v katerih lahko najdemo iz kartona prav vse: otroške zibelke, gugalne konjičke, stole, zofe, omare, mize, klopi, knjižne police … in to ne nujno zgolj za dom, temveč tudi za javne in poslovne prostore.
 

Avstralski presežki


Trenutno na področju oblikovanja pohištva in drugih stvari iz kartona prednjačijo v Avstraliji, kjer so iz kartona izdelali tudi cele hiše, znanj pa je njihov podvig med olimpijskimi igrami v Sidney-u – zanje je bilo treba dobaviti 400.000 kosov pohištva, ki naj bi se uporabljalo zgolj dva tedna, torej le v času olimpijskih iger, zato so se organizatorji odločili za pohištvo iz lepenke, ki so jo po zaključku iger reciklirali. Povedali so, da je pohištvo vzdržalo tudi vse »težkokategornike« med športniki, na primer metalce krogle.
 

Super material


Zakaj je lepenka tako odlična?Je topel, naraven in mehek material z idealnimi karakteristikami za oblikovanje ter konstruiranje. Pohištvo iz nje ima zanimiv videz, ki spodbuja domišljijo in kreativnost. Pohištvo je prijetno na otip, a hkrati zelo trdno – precej bolj kot običajne škatle iz lepenke. Tisto, kar daje lepenki trdnost, namreč ni sam material, temveč oblika oziroma način oblikovanja, pri kateri je treba skrbeti, da se teža oziroma pritisk razporedita po celotni površini.

Pohištvo iz lepenke je možno pobarvati, lahko pa se tudi prelakira in tako zaščiti pred vodo oziroma vlago.

Pri nas masovna proizvodnja ekološkega pohištva iz lepenke še ni stekla, zagnane posameznike, ki razvijajo to dejavnost, pa je možno najti pod imenom »Umetnost skozi karton«. Ponudijo vam lahko pestro izbiro pohištva iz lepenke, narejene iz lesne celuloze.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog