Vodič

Oprema in dekoracija iz druge roke 

Opremljanje in dekoracija doma sta lahko poceni, če se odločite za rabljene stvari, ki jih lahko dobite pri sorodnikih, kupite na spletu, ali pa poiščete celo na bolšjem sejmu. Tako lahko najdete »trendi« kose pohištva in dekoracijo, ki bo precej posebnega videza – in tako bo videti tudi vaš dom.

Kadar se odločite za rabljeno pohištvo in dekorativne predmete, je seveda nujno, da pazite na njihovo kakovost, prav tako pa je potrebnega nekaj znanja za morebitno obnovo ter popravila in predvsem velika mera dobrega okusa. Če »imate oko« za estetiko, je lahko vaš dom tudi s kopico različnih kosov iz druge roke videti moderno urejen in ima poseben stil, ter nikakor ne spominja na ropotarnico.


 

Kako kupiti pohištvo iz druge roke?


Prvo pravilo je, da kupite pohištvo zgolj takrat, kadar ga resnično potrebujete. Ne nosite domov stvari, ki so vam všeč in bi vam morda nekoč lahko prišle prav – na njih se bo zgolj nabiral prah.

Ne glede na to, ali poiščete rabljeno pohištvo in dekoracijo preko spleta, pri sorodnikih in prijateljih, ki jih ne potrebujejo več, ali pa na bolšjem trgu, si vzemite čas za ogled. Dobro je, da vzamete s seboj še koga, ki vam bo pri tem pomagal – tako ne boste zgrešili napak in poškodb, zaradi katerih bi bili lahko predmeti neuporabni. Na mizah in stolih preverite noge, pri predalnikih odprite in zaprite predale, pri omaricah preverite, ali se dobro zapirajo. S tem, kako ohranjena je površina, se običajno ni potrebno pretirano ukvarjati, saj je treba rabljeno pohištvo pogosto ponovno prebarvati oziroma prelakirati. Pomislite, kolikšen strošek vam bo to predstavljalo, ter kolikšen strošek lahko pri oblazinjenem pohištvu pomeni zamenjava oblazinjenja. Nujno je, da je vse pohištvo stabilno. Pri pohištvu prav tako preverite, ali so les že načeli lesni črvi.

Preden greste po nakupih, je seveda nujno, da izmerite prostor, ki ga imate v stanovanju na voljo za posamezen kos pohištva. Meter vzemite s seboj, da se boste lahko prepričali, ali je pohištvo primerne velikosti.

Kdaj je najbolje kupovati rabljeno pohištvo in dekoracijo? Če se odločite za ponudbo na bolšjem trgu, je dobro tja oditi že zgodaj, saj lahko najboljših in najlepših kosov sicer hitro zmanjka. Če si želite zares ugodne cene, pa se izplača priti tik pred zaprtjem – takrat prodajalci v želji, da bi prodali čim več, cene nekoliko znižajo.

Ker boste rabljeno pohištvo verjetno kupili od zasebnikov, imejte pri sebi gotovino. Dobro jo je imeti spravljeno na več mestih (v več žepih ali denarnicah), saj lahko tako prodajalca tudi prepričate, da nimate več denarja, kot ga ponujate. Pri nakupu rabljenih stvari namreč še kako velja, da se je treba za ceno pogajati.

Pri nakupu pohištva iz druge roke seveda ne pozabite, da bo potreben prevoz. Če kupujete večje kose, si ga organizirajte vnaprej, prav tako pa imejte pripravljeno pomoč za nalaganje.
 

Lepa dekoracija ali kič?


Pri dekoraciji iz druge roke se boste morali sprijazniti predvsem s tem, da bo težko najti dekorativne predmete, ki se stilno in barvno ujemajo. Da vaš dom ne bo preveč barvit in ne bo videti poln krame, je zato najbolje, da pričnete z enostavnimi linijami in z nevtralnimi barvami. Če bodo stene v belih ali bež tonih, pohištvo pa ravno tako preprosto in nevsiljivo, boste precej lažje uporabili dekorativne predmete, ki so bolj barviti ali bogatejše oblikovani. Preprosto opremljenim prostorom lahko vedno vdahnete dušo z nekoliko bolj opaznimi blazinami, vazami, lestenci, slikami in kipci, medtem ko prostori, v katerih je opazno stilno pohištvo, tega običajno ne dovoljujejo – takrat se je treba pri dekoraciji omejiti na naravne, zemeljske tone, pri materialih pa predvsem na les, steklo in kovino.
 


 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog