Barve in vzorci

Barve in vzorci so pri opremljanju prostorov zelo pomemben dejavnik. Z njimi lahko vplivamo na občutenja ljudje, ki se v sobi gibljejo. Zato je pomembno, da so tako barve, kot tudi vzorci, skrbno izbrani. Le tako bodo prostori prijetni za bivanje.

Barve

Barve so zelo močno orodje pri urejanju prostorov. Z njimi lahko napravimo majhno sobo večjo, svetlejšo, »toplo« ali »hladno,« in obudimo določeno zgodovinsko obdobje. Barve so danes poceni in cena se ne spreminja z barvo, kot je bilo včasih. Ponudba različnih odtenkov je tako velika, da je včasih prav težko izbrati pravega.

Marsikdo izbere le eno barvo, največkrat belo, s katero pobarva vse prostore. To je najbolj preprosto in tudi pred morebitnimi napakami najbolj varen način. Vendar barve ponujajo nešteto možnosti in zakaj bi se omejili le na eno barvo, ko pa ima lahko vsak prostor svojo barvo in stanovanje ali hiša pridobita notranjo pisanost. Če pri izboru barv naredimo napako, to ni nič tragičnega. Prostor enostavno na novo prebarvamo z ustrezno barvo.

Različne prostore lahko z barvami povežemo med seboj in ustvarimo vzdušje harmonije. Hodnik ima lahko preprogo  v rumeni, rjavi in beli barvi. Na osnovi teh barv se odločimo za barve sob, ki imajo vhod skozi ta hodnik. Seveda ni treba, da so sobe le v eni barvi. Med seboj lahko mirno mešamo različne barve.

Poznamo tri osnovne barve. To so rumena, rdeča in modra. Imenujemo jih primarne barve in jih prikažemo v barvnem krogu.


Primarne barve

Če med seboj zmešamo sosednje barve iz kroga, dobimo t.i. sekundarne barve: oranžno, vijolično, in zeleno. Primarne in sekundarne barve lahko razdelimo na tople (rdeča, oranžna, rumena) in hladne (vijolična, modra, zelena). Značilnost hladnih barv je, da prostor vizualno povečajo, tople pa ga pomanjšajo in napravijo bolj intimnega.

Pri medsebojnem kombiniranju barv se lahko ravnamo po barvnih shemah. Različne medsebojne kombinacije barv lahko odražajo ali vzbujajo različna občutja: moč, mir, energija, čarobnost, eleganca, dobrodošlica, nežnost, romantika, vitalnost, naklonjenost, gibanje itd. Če želimo, da določen prostor vzbuja določeno vzdušje, moramo izbrati barvno shemo. Te podatke bomo našli v različni literaturi, ki se ukvarja z barvami in barvnim oblikovanjem. Osnovne sheme pa so štiri.

  1. Nevtralna barvna shema. Sestavljajo jo barve kot so bela, siva, bež, črna, rjava in kremasta. Vzbuja vzdušje rafiniriranosti. Primerna predvsem za prostore, ki so namenjeni natančnemu delu.
  2. Monokromatska barvna shema. Je osnovana le na eni sami barvi. Uporabljajo se različni barvni toni, senčenja in teksture, ki ustvarijo zelo zanimivo vzdušje. Ta shema je primerna za spalnice.
  3. Harmonična barvna shema. Sestavljena je iz barv, ki so v enem delu barvnega spektra: modre in zelene, rumene in oranžne. Shema nima agresivnih kontrastov in je primerna za večino prostorov.
  4. Nasprotna ali komplementarna barvna shema. Sestavljena je iz barv, ki ležijo na nasprotnih mestih v barvnem krogu: zelena in rdeča, modra in oranžna. Izraža izredno živost. Primerna je predvsem za mlajše ljudi in za prostore, ki se ne uporabljajo veliko. Kontrasti med barvami jih naredijo močnejše. Priporočljivo pri tej shemi je, da ena barva prevladuje.

Barva kot sredstvo za barvanje,  je čudovit medij, s katerim se lahko resnično igramo. Pri tem moramo biti vseeno pazljivi na nekaj malenkosti.

  • Pri izbiranju barvnega odtenka iz barvne skale, izberimo rahlo svetlejšega in manj intenzivnega. Barve na večjih površinah postanejo bolj žive.
  • Kljub vsem različnim odtenkom, ki so na voljo v trgovini, včasih ni mogoče najti takšnega, kot ga želimo. V tem primeru bomo morali sami mešati barve, kar je lahko prav zabavno. Kupimo belo barvo in dodajamo različne pigmente.
  • Če potrebujemo barvni odtenek, ki je enak barvi pohištva, se moramo z vzorcem napotiti trgovino, kjer mešajo barve, da nam bodo namešali pravi odtenek.
  • Pri barvanju lesa izberimo mat barvo in ne sijajno.
  • Če se izkaže, da je že nanesena barva pretemna ali presvetla, ponovno prebarvajmo s tem, da dodamo ali malo bele ali malo črne barve.
  • Sveže barve so vedno videti temnejše. Ko se posušijo so svetlejše.

Vzorci

Poleg barv so pri urejanju doma pomembni tudi vzorci. Vzorci in teksture dajo življenju v prostorih dodatno dimenzijo. Vzorci že dolgo spremljajo človeško življenje in pri opremljanju prostorov lahko z njimi pričaramo posamezno zgodovinsko obdobje. So odličen pripomoček neveščega opremljevalca prostorov. Namesto, da se ukvarja z različnimi barvami s katerimi mora sam ustvariti vzorce, lahko uporabi že izdelane vzorce v obliki tapet. Kljub temu pa se je treba tudi pri tapetah držati nekaterih pravil.

Velike površine opremimo z velikimi vzorci, na manjše namestimo majhne vzorce. Med seboj ne kombiniramo enako velikih vzorcev, saj pride do nehotenega učinka boja za prevlado. Vzorci naj bodo sorodni po barvah, tematiki, motivih in teksturi. Med seboj kombiniramo večje z manjšim. Uporabimo lahko npr. tri različne velikosti vzorcev. Ko izbiramo različne vzorce, jih vedno gledamo z razdalje. Pri izbiranju zaves pazimo, da bo svetloba z zadnje strani, tako kot bo, ko bodo visele na svojem mestu. Blago nagrbančimo tako, kot bo, ko bodo zavese nameščene. Zgrbančeno blago ima lahko čisto drugačen videz, kot ravno. 

Teksture

Tekstura materiala ima zelo pomembno vlogo pri urejanju prostorov. Tekstura dopolnjuje barve in vzorce. Povsem gladke površine delujejo dolgočasno, kljub različnim vzorcem ali barvam. Šele pravilna tekstura da pravo življenje.

Tekstura lahko močno vpliva na naše dojemanje barv. Mat materiali svetlobe ne bodo močno odbijali in zato bo barva delovala temneje. Pri gladkih materialih barva deluje bolj svetlo, ker se svetloba odbija. S kombiniranjem različnih tekstur lahko dosežemo še dodatne barvne učinke.

Da teksture dosežejo pravi učinek, je pomembna tudi osvetlitev. Površine predmetov, ki imajo teksturo, dobijo z usmerjeno svetlobo močnejši prostorski učinek.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog