Vodič

Izbira barv po prostorih

Pri urejanju bivalnih prostorov je ena najtežjih odločitev izbira barv. Lepa barvna paleta lahko dramatično izboljša videz našega doma, ob slabih odločitvah pa ga lahko tudi pokvari. Večina se nas boji, da se nam bo zgodilo ravno slednje, zato se raje izognemo tveganju in stene pustimo bele. Ob nešteto izbirah, ki jih imamo, se je res težko odločiti za eno barvo, ki bo krasila naš dom relativno dolgo časa. Torej, kje začeti?

Vsak prostor v našem domu ima svoj namen. V nekaterih se sproščamo, spimo, v drugih delamo in se družimo. Ker barve vplivajo na naše počutje, jih moramo prilagoditi namembnosti prostora. Tiste prostore v katerih se družimo in zabavamo (kuhinja, jedilnica in dnevna soba) pobarvamo v tople in živahne barve, ki stimulirajo. Pod tople barve štejemo rdečo, oranžno, rumeno in rjavo.

Ravno nasprotno pa prostore v katerih se sproščamo in spimo (npr. spalnica) pobarvamo v hladne in bolj nežne barve, ki nas bodo pomirjale. Pod hladne barve štejemo modro, zeleno in vijolično.

Prostori kot sta hodnik in predsoba naj bodo nevtralni beli ali bež, saj bo to še dodatno poudarilo barve v osnovnih prostorih in jih povezovalo. V otroških sobah si lahko privoščimo bolj žive barve, ki bodo otrokom všeč. Uporabimo lahko mavrične odtenke, sobo prepleskamo z več barvami ali pa damo stene celo okrasiti z raznimi risanimi junaki, živalmi, rožami itd. Zelo temne barve kot sta črna in temno rjava za notranjost niso primerne, saj na videz močno zmanjšajo prostor. Lahko pa služijo kot dodatek drugim barvam, če se bomo odločili za vzorce ali stenske nalepke.

Barvni krog
Barvni krog

Pri izbiri pomagamo z barvnim krogom in barvnimi tabelami, ki jih imajo v nekaterih trgovinah z barvami. Če želimo, da je naše stanovanje skladno, se odločimo za eno od naslednjih možnosti:

Harmonična shema. Uporabimo različne barve podobnih odtenkov. Odločimo se lahko na primer za pastelne ali srednje močne barve. Pomembno je, da ležijo druga ob drugi na barvnem krogu.

Kontrastna shema. Če želimo, da je naš dom bolj živahen, se odločimo za barve, ki ležijo nasproti v barvnem krogu.

Monokromatska shema. Tretja možnost je monokromatska shema. V tem primeru se odločimo za eno barvo in prostore pobarvamo z različnimi odtenki te barve.

Upoštevati moramo, da lahko svetloba spremeni videz barve. Enaka barva je lahko videti popolnoma drugače v temni kleti ali sobi obsijani s soncem. Premisliti moramo tudi, kako se bo z barvo sten ujemala notranja oprema.

Naš dom je naše zavetje pred zunanjim svetom, prostor, kjer se lahko sprostimo in preživljamo čas z družino in prijatelji. Barve, ki jih imamo v stanovanju, vplivajo na naše počutje, zato morajo biti izbrane skrbno. Izbira barv je sicer izbira vsakega posameznika, vendar smo ob upoštevanju teh smernic lahko prepričani, da bodo barve v našem domu harmonične.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog