Vodič

Kako ugotoviti ali je premaz na lesu potreben obnove?

Če les nezaščiten prepustimo soncu, dežju in drugim vremenskim dejavnikom, bo kmalu postal siv. To je povsem naravna barva lesa, ki je posledica določenih kemičnih in fizikalnih procesov, ki potekajo v nezaščitenem lesu. Fizikalne lastnosti lesa se ne spremenijo in les ohrani svojo trdnost. Do težav lahko pride le, če je les stalno izpostavljen vlagi. Takrat pride do gnitja lesa, kar pa spremeni tako njegov videz, kot tudi fizikalne lastnosti.

Da les ne spremeni svoje barve, ga zaščitimo z različnimi premazi. Z obarvanimi premazi, mu lahko spremenimo tudi barvo. Vendar pa noben premaz ni večen in prej ko slej ga bo treba obnoviti. Vprašanje pa je, kdaj je tisti pravi čas za obnovo. Če se bomo obnove lotili prepozno, bo lahko v lesu prišlo do poškodb in spremembe barve, kar pa bo zahtevalo bolj temeljito obdelavo lesa.

Ali je premaz potreben obnove, lahko ugotovimo zelo enostavno. Potrebujemo le nekaj vode. Na leseno površino kapnemo kapljico vode. Če je voda v obliki kapljice z jasnimi robovi, potem premaz ne potrebuje obnove, če pa se kapljica razleze in voda počasi vpije v les, pa je treba premaz obnoviti. Takšen način je uporaben, če gre za ravne površine ali ne preveč nagnjene površine. Kadar pa je lesena površina pokončna, pa je treba nekaj več spretnosti. Kapljico vode (najlažje s pipeto) kanemo na les. Kapljica se bo začela takoj premikati navzdol. Pozorni moramo biti na hitrost premikanja kapljice in na sled, ki jo pušča za seboj. Če se kapljica premika hitro in za seboj pušča zelo tanko sled, posamezne majhne kapljice ali pa sledi ne pušča, potem premaz ne potrebuje obnove. Če pa se kapljica premika počasi, njena sled pa je široka in nepravilna, potem pa bo treba premaz obnoviti.

Vodna kapljica na lesu
Če premaz ne potrebuje obnove, ima kapljica jasen in ostro oblikovan rob.

Vodna kapljica na lesu
Kapljica na premazu potrebnem obnove. Rob kapljice ni povsem jasen in nepreavilnih oblik. Voda se počasi vpija v les, ki spremeni barvo (postane temnejši).

Na opisani način je enostavno prepoznati ali premaz potrebuje obnovo ali ne, je pa potrebno nekaj spretnosti. Zato je smiselno, da preizkus najprej napravimo na neobdelanem kosu lesa in premazanem ter videz kapljice primerjamo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog