Vodič

Za obstojnejše rezano cvetje

Obstajajo različni nasveti, kako izboljšati obstojnost rezanega cvetja in s tem podaljšati življenje lepega šopka v vazi. Kateri nasveti zares delujejo v praksi in kateri ne?

Aspirin

Aspirin v vazi s cvetjem poveča kislost vode, zato naj bi jo cvetje bolje vsrkavalo.

Pripravili smo vazo s šopkom tulipanov in jim v vodo dodali 325 miligramov aspirina. Četrti dan so bili tulipani že videti »izčrpani«, zato mo dodali še eno tabletko. Kljub temu je po sedmih dneh že odpadla večina cvetnih listov – obstojnost ni bila torej nič kaj boljša.

Ustna vodica

Tekočina za izpiranje ustne votline je antiseptik, ki uničuje bakterije.

Vodi, v kateri so tulipani, smo dodali eno merico (pokrovček) ustne vodice. Četrti dan so bila stebla tulipanov še vedno lepo ravna, cvetje pa se je začelo odpirati. Sedmi dan so cvetovi popolnoma razcveteli, stebla pa so se ukrivila in rože silijo na vse strani.

Bakren kovanec

Kovanec za 1, 2 ali 5 centov je iz bakra, ki je naravno sredstvo proti bakterijam.

Kovanec smo dodali vazi prvi dan, četrti dan pa so cvetovi lepo odprti in imajo še vedno močno barvo. Sedmi dan so stebla ukrivljena in rože so iz vaze upognjene na vse strani, vendar pa so cvetovi še vedno lepo in enakomerno odprti. Rože torej cvetijo nekoliko lepše in počasneje.

Belilo

Belilo preprečuje nastajanje plesni in množenje bakterij, ki lahko cvetje hitro uničijo.

Prvi dan smo v vazo s tulipani dodali za en pokrovček »varekine«. Po štirih dneh so stebla tulipanov skoraj popolnoma bela, cvet pa je še vedno lep in tulipani stojijo pokonci. Sedmi dan se v vazi še vedno ne nabira plesen, vendar pa so stebla zdaj res popolnoma pobeljena in tudi cvetovi so videti, kot da jim je belilo pobelilo barvo in postajajo izprano rumenkasti. Rože so torej kot bi bile oprane, čeprav lepo stojijo pokonci.

Sveža voda

Sveža voda vsebuje manj bakterij, zato naj bi bilo ob rednem menjavanju vode življenje cvetja daljše.

Steblo pod kotom odrežemo za en centimeter in damo tulipane v svežo vodo, oboje ponavljamo vsak dan. Četrti dan so stebla še vedno relativno ravna ter pokončna in cvetovi so videti lepi in zdravi. Po sedmih dneh je nekaj tulipanov propadlo in jih je potrebno zavreči, vendar se jih je dosti še obdržalo – propadle umaknemo in druge v vazi preuredimo, pa imamo še vedno lep šopek. Tulipani so se na splošno lepo odprli, a po četrtem dnevu so nekateri pričeli izgubljati cvetne liste.

Sladkor

Sladkor je dobra hrana za cvetje.

Prvi dan dodamo vodi čajno žličko sladkorja. Četrti dan je cvetje še vedno čudovito in v vazo damo še eno žličko sladkorja. Po sedmih dneh so cvetovi široko odprti, stebla se pričnejo nekoliko kriviti, a stanje je še vedno odlično.

Hranilo za rezano cvetje iz cvetličarne

Hranilo za rezano cvetje vsebuje biocid, ki uničuje bakterije, kislino, ki spodbuja cvetje k vsrkavanju vode, ter sladkor, ki hrani cvetove.

Prvi dan dodamo vodi predpisano količino hranila za cvetje (en zavojček). Po štirih dneh opazimo, da je cvetje iz vaze vsrkalo več vode kot v katerem koli prejšnjem primeru, cvetovi pa se lepo enakomerno odpirajo. Dodamo še en zavojček hranila in na sedmi dan so cvetovi lepo razprti, čeprav se vidi, da cvetje ne bo zdržalo več dolgo. Kljub temu je videz ob dodajanju hranila za cvetje najboljši.

Kako poskrbeti, da bo cvetje kar najbolj odporno?

1. V vazo dajte hranilo za rezano cvetje ter jo napolnite z vodo do ¾ višine.

2. Stebla rož na koncu s škarjami odrežite pod kotom 45 stopinj – tako bodo lahko vsrkala več vode.

3. Odstranite listke, ki so na spodnjem delu stebla in bi bili v vazi potopljeni v vodo. Ti so namreč najboljše gojišče za bakterije, ki povzročijo propad cvetja.

4. Cvetje lepo razporedite v vazi – dodajajte posamezne cvetove ali po nekaj cvetov hkrati.

5. Cvetje redno hranite in vzdržujte. Vsakih nekaj dni zamenjajte vodo ter steblo na novo odrežite pod kotom. Dodajte hranilo za cvetje. Če ga nimate, se poslužite kombinacije preverjenih nasvetov – dodajte aspirin ali nekaj soka limone, poleg tega pa še žličko sladkorja in nekaj kapljic belila.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog