Vlagoljubne rastline

Vlažna tla se pojavijo na prehodu iz močvirnih v normalna vrtna tla. Ta predel je vedno vlažen, ker voda (talna) zaradi kapilar prehaja v višje plasti. Rastline pogosto dosežejo s koreninami vodo. Marsikatera močvirska rastlina dobro uspeva v tem predelu in se rada razširi.

Pehtranov rman (Achillea ptarmica) ima na 60 do 80 cm dolgih steblih bele košaričaste cvetove, ki jih razvije v juniju in juliju. Stebla se razvijejo iz rizoma, ki je v tleh. Listi so dolgi do 5 cm in široki pol cm. So drobno nazobčani. Pehtranov rman lahko prekrije velike površine. Dobro se vklopi v različne mešane zasaditve.

Plazeči skrečnik (Ajuga reptans) se dobro obnese kot talna rastlina med visokimi. Na kratkih poganjkih ima 10 do 15 cm velike listne rozete, sestavljene iz podolgovatih ovalnih listov. Iz središča požene v aprilu stebelce z modrimi cvetovi.

Konjska griva (Eupatorium cannabinum) je močna trajnica, ki doseže višino do 1,5 m. Krpati listi so razmeščeni nasprotno. Kobulasti cvetovi so rožnati do vijolični. Cveti v juliju in avgustu. Obstajajo sorte z belimi cvetovi.

Močvirski tulipan ali močvirska logarica (Fritillaria meleagris) je zaščitena rastlina. Lahko jo dobimo v specializiranih vrtnarijah, kjer jih umetno vzgajajo. Trajna čebulnica požene v aprilu do 30 cm visoka stebla na katerih so zvončasti cvetovi. So škrlatne do rjave barve z belimi pikami. Obstaja tudi oblika z belimi cvetovi.

Sibirska perunika (Iris sibirica) je bila včasih zelo razširjena na območju srednje Evrope držav. Divja oblika ima liste podobne travam in moder cvet. Listje doseže višino 50 cm, cvet pa 80 cm. V preteklosti so divjo obliko križali z drugimi vrstami in danes lahko vrste s cvetovi v različnih modrih tonih in z belimi cvetovi.

Okroglolistna pijavčnica (Lysimachia nummularia) z živicami hitro prekrije vse ploskve gole zemlje, kjer bi se lahko razvili pleveli. Je hitrorastoča in z majhnimi listi tesno prekrije tla, pri čemer pa ne ovira večjih rastlin. Od maja do junija poganja 2 cm visoke poganjke, na katerih so rumenkasti cvetovi. Razširi se do same vode.

 

Rumeni krinkar ali rumeni glumaček (Mimulus guttatus) je zelo agresivna prezimno trdna rastlina. Ko preraste breg, se začne širiti v vodo. Listi so ošiljeno ovalni. Stebla so visoka do 40 cm in nosijo svetlorumene cvetove. Cveti od junija do avgusta. Ko odcveti, stebla takoj porežemo, da preprečimo prekomerno razraščanje.

Trstikasta stožka (Molinia caerulea arundinacea) lahko zraste do dveh metrov visoko. Rastlina je zaradi svoje velikosti, stebla in klasov, primerna za popestritev dolgočasnejših predelov vodnega vrta. Jeseni se odene v lepe jesenske barve, ki jih obdrži dolgo časa.

Močvirska spominčica (Myosotis palustris) je na pogled nežna rastlina. Prvi majhni svetlomodri cvetovi se pojavijo v maju in zadnji konec avgusta. Zraste do 30 cm visoko. Se gosto, a počasi razrašča.

Deljenolistna rubekija (Rubeckia laciniata) ima na meter visokih steblih do 8 cm velike rumene cvetove. Listi so tri ali petkrpati. Cveti tudi v jeseni do konca oktobra. Primerna je tudi za normalna vrtna tla.

Rumeni talin (Thalictrum flavum) ima liste, ki so srebrno sive barve. Listi izredno poudarijo rumene grozdaste cvetove. Zraste do 1,2 m visoko.

Navadna pogačica (Trollius europaeus) je bila včasih zelo razširjena. Z izginjanjem močvirij izginja tudi ta trajnica. Iz šopa listov poženejo do 50 cm visoka stebla, ki nosijo rumene okroglaste cvetove. Obstajajo različne sorte, ki imajo večje cvetove in različne odtenke od svetlorumene do oranžne. Cveti v maju in juniju.

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog