Vodič

Mačehe

Mačehe spadajo v isto skupino rastlin kot vijolice, cvetijo pa vsako drugo leto. Gotovo so najboljše rastline za hladen letni čas – če jih imate v gredici, kjer imajo na dan vsaj šest ur sončne svetlobe, potem vas bodo razveseljevale vso zimo (razen takrat, ko jih bo prekrila snežna odeja).

Obstajata dve vrsti mačeh – prve so enakomerno obarvane, druge imajo v centru temnejše lise. Pri barvah pa skoraj ni omejitev: našli boste vse od belih do rožnatih, oranžnih, rjavih, vijoličnih, modrih … Barve so sicer stvar okusa, vsekakor pa izberite sorte z velikimi cvetovi – te bodo videti najbolj razkošne.

Kako izbrati mačehe?

Vedno izberite kompaktne mačehe, ki nimajo predolgih stebel, njihovi listi pa so globoke zelene barve. Sadiko stresite iz lončka in si oglejte korenine – teh ne sme biti toliko, da so v lončku popolnoma prepletene in nimajo več prostora za rast. Nič ni hudega, če je kakšen cvet že odmrl ali uvenel – samo odstraniti ga morate, da spodbudite nadaljnjo rast.

Sajenje

Mačehe lahko posadite kamor koli: rade imajo zunanje gredice, lepo pa rastejo tudi v koritih na oknih in v visečih košarah. Lahko jih posadite tudi v okrasni lonček ali kozarec od marmelade in imate na jedilni mizi namesto šopka.

Res je, da mačehe zdržijo tudi v zelo nizkih temperaturah (celo -15 stopinj), vendar le, če so bile pravočasno posajene in so imele možnost, da se korenine lepo razrastejo v gredici. Najboljše rezultate boste dosegli, če jih boste zasadili še takrat, ko so temperature nekje med 10 in 15 stopinjami Celzija (posadite jih 4 do 6 tednov pred pričakovanim mrazom). Če je temperatura pri sajenju že prenizka, bodo korenine neaktivne in cvetov ne bo veliko, pri previsoki temperaturi pa bodo mačehe rasle v višino, listje bodo rumeni, cvetov pa bo ravno tako malo.

Mačehe najbolje uspevajo v gredicah, kjer je dovolj sonca – vsaj 6 ur oziroma, še bolje, 8 ur na dan. Med sadikami naj bo vsaj 15 centimetrov razmika. V prvih dneh jih boste morali zalivati vsak dan, sicer pa ne marajo preveč mokre prsti (zemlji lahko dodate pesek, da bo voda bolje odtekala). Rastline rastejo in se širijo hitro, zato ne bodite presenečeni, ko boste kakšno našli tudi tam, kjer jih sploh niste zasadili.

Je treba mačehe pozimi zaščititi pred mrazom? Pravzaprav so izjemno vzdržljive cvetlice, jih pa velja zaščititi s »folijo«, kadar se poleg zelo nizkih temperatur pričakuje tudi veter.

Mačehe je treba zavreči in posaditi nove na drugo lokacijo na vsaka tri leta – sicer se lahko razširijo bolezni in škodljivci. Tudi sicer je dobro, da jih ne sedite tja, kjer je že sicer veliko golih polžev (lazarjev), saj jih ti namreč obožujejo. Če živite na podeželju v bližini gozda, pa bodo mačehe imele še enega sovražnika, ki vam jih bo pohrustal: srnjad.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog