Vodič

Rastišče pogojuje izbiro trajnic

Pri vseh načrtovanjih zasajanja trajnic, pa naj gre za velikopotezne javne nasade ali gredice, velike ali male vrtove, posamezne grede trajnic, ki jih zasajamo na novo, vsakršno uporabo trajnic za posebne namene ali preprosto za dodajanje posameznih trajnic v že obstoječe nasade, moramo upoštevati lastnosti danega rastišča. 

Najboljši uspeh z najmanj vloženega truda on zasajanju bomo imeli in seveda tudi najmanj napora ob vzdrževanju bomo potrebovali, če bomo izbor trajnic prilagodili danemu rastišču. 

Pod pojmom rastišče razumemo skupek faktorjev, ki pogojujejo življenje trajnic. Vsak zase zelo pomembno odločajo, ali bo neka trajnica na določenem rastišču preživela in celo dobro uspevala ali ne. Vsi ti faktorji ustvarjajo interakcijo, ki določa pogoje za življenje določenih trajnic in med drugim določajo potrebne vzdrževalske ukrepe. Torej faktorji rastišča delujejo vsak zase in hkrati ustvarjajo celoto. 

Te faktorje rastišča velja dobro poznati, če hočemo izbrati prave trajnice za vsako mesto, ter potem z njimi ne imeti veliko dela in problemov. Ti faktorji so tla, lega, klimatski pasovi ali cone in njihove posebnosti. 

Pomembno

Upoštevati moramo pomembno dejstvo, da niso vse vrtne trajnice primerne za pametne lenuhe. V to skupino sodijo le tiste, ki so bile izbrane izmed trpežnih in nezahtevnih vrst ter sort, bile kot sadike vzgojene v naravnih pogojih, na naravi prijazen način in smo jih posadili v našo domačo prst in na pravo rastišče.

Podrobne opise faktorjev rastišča najdete v knjigi Trajnice za pametne lenuhe

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog