Vodič

Božična zvezda

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) izhaja iz Mehike in Srednje Amerike, ter je verjetno najbolj znana božična rastlina (poleg božičnega drevesca, seveda). Azteki so iz nje pridobivali rdečo barvo ter jo uporabljali kot zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature.

Poznamo kar 100 različnih gojenih vrst božične zvezde, njihov nakup pa je najbolje opraviti do 12. decembra – to dan, ki ga v nekaterih državah posvečajo prav božični zvezdi, zato je prav, da svoj dom z njo okrasite že takrat.

Zgodba o božični zvezdi

Rastlino so pričeli povezovati z božičem v 16. stoletju, ko si po legendi mlado mehiško dekle ni moglo privoščiti primernega daru za praznovanje Jezusovega rojstva. Prikazal naj bi se ji angel ter jo nagovoril, da ob poti nabere nekaj plevela ter ga položi pred cerkveni oltar. Iz plevela so pognali škrlatni listi – čudovite božične zvezde, pri katerih razporejenost obarvanih listov spominja na zvezdo, rdeča barva pa na kri ob Jezusovem trpljenju.

Kakšna rastlina je božična zvezda?

Gre za grm oziroma manjše drevo, ki lahko v višino doseže od nekaj prek pol metra do veličastnih štirih metrov. Ima tako zelene kot obarvane liste, ki so lahko rdeči, rumeni, oranžni, rožnati ali beli. Do spremembe v barvi pride zaradi odzivanja na svetlobo, zato božična zvezda potrebuje za razvitje barve preko noči 12 ur popolne teme, preko dneva pa veliko količino svetlobe – tako bodo njene barve kar najbolj intenzivne. Obdobje menjave svetlobe in teme mora jeseni trajati kar dva meseca. Prav tako ne gre pozabiti, da gre pravzaprav za tropsko rastlino, zato ponoči ne sme biti na temperaturi, nižji od 10 stopinj Celzija, podnevi pa ne na temperaturi, višji od 21. Pri zalivanju je pomembno, da rastlina nima preveč vode – je že res, da naravno raste v tropskih gozdovih, vendar ne v pretirano mokrih. Lonček naj torej nikoli ne stoji v vodi, temveč to po zalivanju odlijte.

Zaradi obarvanih listov nepoučeni pogosto mislijo, da božična zvezda cveti. Vendar pa so to običajni listi, ne cvetovi – cvetovi božične zvezde so povsem drobni, rumenkasti, nahajajo pa se v središču na vrhu vsake vejice.

Je res strupena?

Med ljudmi velja zmotno prepričanje, daje božična zvezda strupena rastlina, vendar to ne drži. Res lahko nekoliko draži kožo ali povzroči bruhanje in drisko, če jo zaužijemo, prav tako ni dobro, če pride v stik z očmi. Hujšega pa ni. Pravzaprav je raziskava pokazala, da bi lahko 20 kilogramov težak otrok pojedel tudi 500 listov, preden bi prišlo do težav. Stika z božičnimi zvezdami se morajo ogibati zgolj ljudje, ki imajo alergijo na lateks.

Kako izbrati božično zvezdo?

 • Izberite rastlino, ki ima veliko lepo obarvanih listov. Izognite se tistim, ki imajo obarvane liste obrobljene z veliko zelene – to je znak, da so jih dali v prodajo, še preden so bile »zrele«.
 • Izberite rastlino, ki ima liste po celotnem steblu, vse do korita oziroma zemlje.
 • Izberite rastlino, ki je »uravnotežena«, torej ima lep in enakomeren videz z vseh strani.
 • Izberite rastlino s trdimi stebli.
 • Izberite rastlino, ki ni v velikem lončku – višina rastline mora biti 2,5-krat večja kot premer lončka.
 • Izberite rastlino, ki ni v gneči drugih oziroma njena širina ni omejena s polivinilom ali papirjem. Božične zvezde potrebujejo prostor, sicer jim prične hitro odpadati listje.
 • Izberite rastlino, ki v lončku nima stoječe vode oziroma njena zemlja ni preveč mokra – sicer ji morda zaradi pretirane vlage že gnijejo korenine.
 • Rastlino morate spraviti iz trgovine oziroma cvetličarne domov, ne da bi jo izpostavili mrazu.

Kako skrbeti za božično zvezdo?

 • Božično zvezdo imejte dnevno najmanj 6 ur na svetlobi, vendar ne izpostavljeno soncu.
 • Vaš dom naj ne bo ogret na več kot 21 stopinj Celzija. Nikoli je ne postavite poleg v bližino ali nad radiator, prav tako ne na prepih. Rastlina ne prenese manj kot 10 stopinj, zato je (razen poleti) ne imejte zunaj.
 • Rastlino zalijte, ko je prst na otip suha. Po zalitju odstranite odvečno vodo iz okrasnega lončka, saj ne sme rastlina nikoli stati v vodi.
 • Rastlino gnojite, ko obarvani listi odpadejo, ne pa takrat, ko je obarvana.
 • Če želite, da bo božična zvezda ponovno pognala, jo pozno marca ali zgodaj aprila prirežite na približno 20 centimetrov. Normalno jo zalivajte in gnojite, pa boste v maju že videli prve poganjke. Junija jo nekoliko obrežite, da se ne razraste preveč, ter presadite v večji lonček. Da se bo pred zimo obarvala, jo morate imeti vsaj dva meseca po 12 do 14 ur v popolni temi, sicer pa na svetlobi.

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

23. Flora

17.03.2018 - 18.03.2018 Sejem FLORA – Vse za vrt, dom in okolico.

Obrezovanje vrtnic

17.03.2018 - 17.03.2018 Vsako leto bujno cvetoči grmiči vrtnic pričajo o skrbni roki, v kateri škarje vodi znanje.

Ornitološki sprehod

18.03.2018 - 18.03.2018 Z dobrim sluhom in ostrim vidom boste opazili marsikaterega ptiča, ki se skriva v krošnjah dreves in grmov.

Butara za Cvetno nedeljo

21.03.2018 - 21.03.2018 Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev.

Vse lepo o vrtnicah

24.03.2018 - 24.03.2018 Tradicionalno pomladno strokovno-družabno srečanje z bogatim programom za udeležence.

Anketa

Moja hiša potrebuje