Vodič

Zvezdice na vodi

Te prekrasne vodne rastline me vsako poletje znova navdušijo. Kako počasi pomladi prilezejo na vodno površino najprej s svojimi listi nato pa poleti, ko se temperature dvignejo preko dvajset stopinj zacvetijo. Blejski lokvanji so v večini sicer beli, bledo rumeni ali rahlo rožnati, v svetu in v naših vrtnih bazenih pa poznamo lokvanje, ki so zelo intenzivnih barv. Lokvanje delimo po velikosti in globini rasti na orjaške, velike, srednje, majhne in pritlikave. Najbolj znani orjaški lokvanj je gotovo viktorijin lokvanj, ki v naravi uspeva v tropih, predvsem v Amazoniji. Doseže tudi več metrov premera. Ker pa pri nas na žalost ne uspeva, je bolje, da spregovorim besedo o manjših sortah. Pritlikave lokvanje lahko gojite tudi doma na balkonih ali v vrtovih, kjer ni ribnika ali bazenčka. Dovolj je že posoda z stoječo vodo, ki ima vsaj 30 cm globine. Vendar pa so lokvanji najlepši v bazenih, ribnikih ali jezercih, kjer se lahko močno razrastejo in pokrivajo vodno površino. So zelo koristne rastline, ker dajejo zavetje ribam in njihovemu zarodu. Široki srčasti listi pa zmanjšujejo količino sončnega obsevanja pod površino in s tem zavirajo rast alg. Cvetovi cvetijo tri do pet dni, nato se dokončno zaprejo in potonejo. Namesto njih pa se že razvijejo novi. Cvetijo celo poletje, če je jesen topla, pa še jeseni. Bolj je toplo, hitreje se zjutraj odprejo in s tudi hitreje zvečer zaprejo. Cvetovi so lahko različnih barv od bele (Nymphaeax marliacea 'Albida'), rumeni (N. x marliacea 'Chromatella'), rožnati (N. 'James Brydon'), do rdečih (N. 'Attraction').
 

Lokvanje moramo vedno presaditi v sadilne košare, če jih ne moremo saditi direktno na dno jezera. Potrebujejo največje košare, ker se korenine močno razraščajo. So zelo neobčutljive rastline, paziti moramo samo, da korenine pozimi ne zmrznejo.

Jaz imam na vrtu bazenček in tudi rdeče cvetoči lokvanj se je znašel v njem. Zaenkrat še ne cveti, vendar vsako jutro z balkona preverim kdaj bo. Če le imate možnost, posadite ga.

Katja Bleiweis Strgar

Več: http://www.pro-horto.si/

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog