Vodič

Nakup vrtnic

Pri nakupu vrtnic moramo vedeti, kakšne želimo kupiti. Sorte izbiramo glede na rastiščne razmere, ki jih imamo. Izogibamo se nakupu vrtnic v veleblagovnicah, ko jih kupimo na hitro skupaj z mlekom, kruhom, čistili za okna in novo krpo za tla. Raje si vzemimo čas in se odpravimo do bližnje vrtnarije ali do specializiranega vrtnarja, ki nam bo znal svetovati in pomagal pri izbiri ustreznih sort.

Glavna sezona sajenja vrtnic je marca in od druge polovice oktobra do konca novembra. Vrtnice lahko v tem času kupimo z golimi koreninami, s koreninami v ovoju in v loncih. Slednje so na voljo od pomladi do konca jeseni in niso tako občutljive na čas sajenja.

Najpogosteje je dobiti vrtnice z golimi koreninami. Te vrtnice je moč kupiti v času mirovanja. Korenine in stebla so pogosto prevlečena z voskom, ki preprečuje izsuševanje. Voska ne odstranjujemo, saj bo sam odpadel. Pred nakupom si sadike dobro ogledamo. Vrtnica ne sme odganjati. Poganjki morajo biti čvrsti, gladki in zeleni. Ne jemljemo sadik s tankimi in bledimi poganjki, ker se bodo po sajenju posušili in odpadli. Koreninski sistem mora biti dobro razvit, korenine zdrave in čvrste.

Vrtnice s koreninami v ovoju so dobro zaščitene pred izsuševanjem. Korenine so zavite v karton, žaganje, mah, papir ali zemljo. S tem je preprečena izsušitev. Dodatno so nadzemni deli največkrat zaščiteni z voskom. Vrtnice sadimo skupaj s koreninskim ovojem, ki ga predhodno namočimo v vodi in mu odstranimo morebitno plastično ali kovinsko mrežo.

Vrtnice v loncih lahko sadimo nepretrgoma razen v času hude suše in ob temperaturah pod 0 stopinj Celzija. Ker korenin ob sajenju ne poškodujemo, se mnogo lažje ukoreninijo, šok je manjši in prej se bodo bujno razcvetele. Vrtnice v loncih so običajno dražje. Trgovci pogosto posadijo vrtnice v lonec tik pred prodajo; takšna vrtnica ni vredna svoje cene. Pred nakupom vrtnico primemo za glavni poganjek in jo lahno stresemo. Če se sadika v substratu premika, ni dobro ukoreninjena in je bila lahko posajena tik pred prodajo.

Pri nakupu izbirajmo vrtnice, ki imajo vsaj dva ali več močnih zdravih poganjkov. Koreninski splet mora biti primerne velikosti, nadzemni del pa zdrav in krepak. Pri vzpenjavkah morajo biti poganjki dolgi vsaj 30 cm. Pri debelnih vrtnicah izberemo enakomerno razrasle osebke z ravnim ali rahlo ukrivljenim debelcem.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog