Nega eno in dvoletnic

Enoletnice in dvoletnice ne potrebujejo veliko nege in vzdrževanja. Njihova življenjska doba je kratka zato skrbimo predvsem za njihov lep videz.

Mlade rastline je treba redno zalivati, da so grede dobro namočene, starejše rastline pa zalivamo le ob močnejših sušah. Redno odstranjujemo plevel. Gnojenje ni potrebno, če smo ob sajenju dovolj pognojili. Če je zemlja bolj revna s hranili, uporabimo tekoče gnojilo.

Rastlinam, ki imajo nežna stebla, moramo zagotoviti oporo. Pri nižjih lahko uporabimo manjše veje, pri večjih pa uporabimo palice različnih velikosti. K opori rastlino po potrebi privežemo.

Tistim rastlinam, ki ne razvijejo lepega semena ali soplodja, odstranjujemo odcvetele cvetove. To storimo tako, da jih previdno odščipnemo s prsti ali pa odrežemo s škarjami.

Jeseni, ko rastline odcvetijo in smo pobrali vsa semena, rastline izkopljemo in jih damo na kompost. Bolne rastline sežgemo, da ne širimo bolezni po vrtu.

Škodljivci in bolezni so najnevarnejše ob razvoju iz sejancev. Najpogosteje bomo imeli probleme s polži, listnimi ušmi, različnimi gosenicami, rjami in drugimi glivičnimi boleznimi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog