Močvirske rastline

Močvirni del predstavlja obalo ribnika, ki sega od 10 cm pod vodno gladino do 10 cm nad vodno gladino. Značilnost tega področja je stalna velika vlažnost. Prevladuje blato, ki prehaja v višji breg.

Pravi kolmež (Acorus calamus) je zdravilna rastlina. Listi so podobni listom perunik. Rizom in listi imajo močan značilen vonj. Cvetovi so podolgovati in zeleni. Izraščajo iz lista.

Močvirska kačunka (Calla palustris) se plazi po tleh in poganja do 15 cm visoke poganjke. Zeleni cvetovi obdani z belim listom, se pojavljajo od maja do junija. Jeseni se iz cvetov razvijejo rdeče jagode. Preko zime listi odmrejo in po tleh ostanejo le dolga plazeča stebla. Uspeva tudi v vodi do globine 15 cm. Odlična vrsta za vodne vrtičke v posodah.

Navadna kalužnica (Caltha palustris) je prva cvetoča rastlina v ribniku. Cveti rumeno od aprila do konca maja. Listi so srčaste oblike. Zraste lahko do 50 cm. Odrasle rastline uspevajo tudi v vodi do globine 20 cm. Vrsta je primerna tudi za vodne vrtičke v posodah.

Šaši (Carex sp.) Za ribnik so primerni: C. grayi, C. muskingumensis, in C. pseudocyperus. Šaši so na pogled podobni travam. Večinoma imajo liste trše. Zrastejo do 70 cm visoko. Šaši niso primerni za vodne vrtičke v posodah.

Pisana preslica (Equisetum variegatum) je predstavnica rastlin iz daljne preteklosti, ko so bile preslice v velikosti današnjih dreves. Pisana preslica doseže le 30 cm. Je zimzelena in pozimi lepo krasi vrt. Dobro raste v močvirnatem delu, uspeva pa tudi v plitvi vodi.

Zimska preslica (Equisetum hyemale) zraste do višine 1,5 m. Se zelo hitro razrašča in jo tudi v velikih ribnikih sadimo v posode. Če enkrat pobegne iz posode, je ne bomo več ustavili pri njenem širjenju. Ustreza ji tako plitva voda, kot tudi vlažnejša tla kjerkoli v vrtu.

Širokolistni in nožničavi munec (Eriophorum latifolium in Eriophorum vaginatum) sta travi, primerni za ribnike. Oba imata kosmate bele cvetove, ki so na 50 cm visokih steblih. Širokolistni munec ima na enem steblu več cvetov. Listi so široki. Nožničavi munec ima na steblu le en cvet in več genezdičastih listov. Oba uspevata v rahlo kislih tleh. Primerna sta tudi za vodne vrtičke v posodah.

Močvirski mleček (Euphorbia palustris) je ena izmed lepših močvirskih rastlin. Zraste do 1,5 m. Cvetovi so metličasti obdani z rumenimi listi. Listi se lepo obarvajo jeseni. Prenaša tudi globino vode do 15 cm.

Močvirski oslad (Filipendula ulmaria) raste predvsem po bregovih potokov in jezer širom Evrope. Prepoznamo ga po značilnem vonju po medu, ki se širi iz številnih majhnih belih cvetov, ki so v kratkih metličastih socvetjih. Socvetja so na steblu 1 do 1,5 m visoko. Cveti od junija do avgusta. Na dnu rastline je rozeta z listi. Najbolje uspeva ob vodi ali ne bregu, kjer so tla vlažna. Če so razmere ugodne, se razmnožuje s semeni.

Navadna božja milost (Gratiola officinalis) je zdravilna rastlina. Zraste do 30 cm visoko. Listni pari so razporejeni križno. Listi so dolgi 2 cm in široki 0,5 cm. Julija se pojavijo majhni beli cvetovi. Širi se z živicami. Dobro prenaša globino vode do 10 cm. Ker v okolje izloča snovi, ki preprečujejo rast drugih rastlin, ni primerna za vodne vrtičke v posodah.

Vodni bršljan (Hydrocotyle vulgaris) je zanimiva rastlina zaradi majhnih listov v obliki kopit, ki so na 3 do 5 cm visokih pecljih. Hitro prekrije ves breg. Cvetovi so neopazni. Zelo primerna rastlina za vodne vrtičke v posodah.

Vodna perunika (Iris pseudacorus) je rastlina močvirij. Listi so lahko do meter visoki. Cveti svetlo rumeno od konca maja dalje. Najraje ima plitvo vodo (do 5 cm), uspeva pa tudi do globine 30 cm in na vlažnih vrtnih tleh.

Mečasto ločje (Juncus ensifolius) imam majhno listje dolžine 15 cm. Cvetovi so črnorjavi, okroglasti in se pojavljajo od julija do avgusta. Če se rastlina razširi, lahko postane nadležna.

Čopasta pijavčnica (Lysimachia thyrsiflora) je dokaj agresivna vrsta in lahko hitro z živicami prekrije večje površine. Listi so v parih, nameščeni po steblu menjajoče. Na koncu stebla napravi grozdasta socvetja. Dobro uspeva na močvirnatih tleh, v vodi do globine 5 cm in na vlažnih tleh. Ni primerna za vodne vrtičke v posodah.

Vodna meta (Mentha aquatica) je bližnja sorodnica mete. Je zelo agresivna in se hitro razrašča. Ima močan vonj. Na koncu 50 cm dolgih poganjkov so rozavijolična socvetja. Sadimo jo v posode.

Navadni mrzličnik (Menyanthes trifoliata) nas z zvezdastimi cvetovi bele barve razveseljuje že konec aprila. Listi so sestavljeni iz treh lističev. Cvetni poganjki so visoki do 20 cm. Dobro uspeva na močvirnatih tleh, ne brani se voda do globine 30 cm in vlažnega brega.

Močvirski petoprstnik (Potentilla palustris) napravi meter dolga svetleča rdečerjava stebla, ki se plazijo po tleh. Listi so do 12 cm visoki in 6 cm široki, sestavljeni iz pet do sedem lističev. Cvetovi so rdečerjavi in spominjajo na jagode. Mlade rastline se pogosto dvignejo s tal vendar sčasoma poležejo. Dobro uspeva ob robu močvirja, vendar prenese tudi vodo do globine 10 cm. Primerna rastlina za vodne vrtičke v posodah.

 

 

Rastline vlažnih tal >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog