Drevo & grm

Lesnate rastline imajo v vrtu dvojno vlogo. Lahko so protiutež bolj »krhkim« rastlinam (rožam) ali pa imajo središčno vlogo. Mogočno drevo je lahko center vrta in se mu vse ostale rastline in vrtne oblike podrejajo. Lesnate rastline so same po sebi tako močne, da ni vprašljiva njihova opaznost. Zelo hitro se nam bo zgodilo, da bo grm ali drevo odvračal poglede od cvetlic ali pa jih celo zakrival. So odlično ozadje vsem cvetočim rastlinam. Nekaj duglazij ali pacipres na najbolj oddaljeni stranici deluje kot četa čuvajev našega vrta. Grmi in drevesa imajo tudi povsem praktično vlogo. So odlična zaščita pred hrupom in onesnaženjem z bližnje ceste ter dobro skrijejo mesta in stvari za katere želimo, da ostanejo skrite.
Gola tla pod krošnjo drevesa

Gola tla pod krošnjo drevesa

Pod velikimi drevesi se pogosto pojavi gola površina na kateri trava ne uspeva. Razloga sta dva.

Čudoviti javorji

Čudoviti javorji

Ko začnejo jeseni zlato pisani listi javorja odpadati, je čas, da se lotimo pospravljanja listja. Jesen je tisti čas, ko pridejo ravno listi različnih javorjev do polnega izraza.

Presajanje grmov

Presajanje grmov

Grmov načeloma ne presajamo. Sadimo jih na stalna mesta. Včasih pa se le zgodi, da moramo iz različnih vzrokov grm presaditi. Najprimernejši čas za presajanje je v jeseni.

Odstranitev drevesnega vrha - nevarna in sporna

Odstranitev drevesnega vrha - nevarna in sporna

Previsoko drevo je lahko nevarno, a če mu enostavno odžagamo vrh, ga s tem naredimo še veliko bolj nevarnega, zato arboristi takšno početje odsvetujejo.

Ameriške borovnice - lepi grmički, slastni sadeži

Ameriške borovnice - lepi grmički, slastni sadeži

Ameriške borovnice so slastne in enostavne za pridelavo na domačem vrtu, zahtevajo pa kislo zemljo, obrezovanje in zalivanje.

Sajenje grmovnic v posode

Sajenje grmovnic v posode

Grmovnice sadimo v posode od poznega poletja do jeseni, če pa kupimo takšne, ki so bile vzgojene v loncu, jih lahko sadimo vse leto.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog