Drevo & grm

Lesnate rastline imajo v vrtu dvojno vlogo. Lahko so protiutež bolj »krhkim« rastlinam (rožam) ali pa imajo središčno vlogo. Mogočno drevo je lahko center vrta in se mu vse ostale rastline in vrtne oblike podrejajo. Lesnate rastline so same po sebi tako močne, da ni vprašljiva njihova opaznost. Zelo hitro se nam bo zgodilo, da bo grm ali drevo odvračal poglede od cvetlic ali pa jih celo zakrival. So odlično ozadje vsem cvetočim rastlinam. Nekaj duglazij ali pacipres na najbolj oddaljeni stranici deluje kot četa čuvajev našega vrta. Grmi in drevesa imajo tudi povsem praktično vlogo. So odlična zaščita pred hrupom in onesnaženjem z bližnje ceste ter dobro skrijejo mesta in stvari za katere želimo, da ostanejo skrite.
Gola tla pod krošnjo drevesa

Gola tla pod krošnjo drevesa

Pod velikimi drevesi se pogosto pojavi gola površina na kateri trava ne uspeva. Razloga sta dva.

Čudoviti javorji

Čudoviti javorji

Ko začnejo jeseni zlato pisani listi javorja odpadati, je čas, da se lotimo pospravljanja listja. Jesen je tisti čas, ko pridejo ravno listi različnih javorjev do polnega izraza.

Presajanje grmov

Presajanje grmov

Grmov načeloma ne presajamo. Sadimo jih na stalna mesta. Včasih pa se le zgodi, da moramo iz različnih vzrokov grm presaditi. Najprimernejši čas za presajanje je v jeseni.

Obrezovanje

Obrezovanje

Izdatneje obrezujemo, ko so rastline v obdobju mirovanja ali vsaj manjše rastne aktivnosti.

Obrezovanje zimzelenih grmov

Obrezovanje zimzelenih grmov

Nekatere rastline lahko s posebnimi tehnikami obrezovanja oblikujemo v figure in pregrade.

Tako jesensko listje ni nadloga

Tako jesensko listje ni nadloga

Listnate drevnine so v vrtu tako privlačne, da številne vrtnarje ne moti veliko dela, ki jim ga povzroča jesensko odpadanje listja pri vsakoletni menjavi listja. Obseg tega...

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog